• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Už sa pomaly stáva tradíciou, že v sobotňajších dueloch sa dočkáme výrazného individuálneho výkonu. V 16. kole Slovenskej basketbalovej ligy takto vyčnieval hráč Levíc Brian Williams, ktorý prepisoval na Spiši históriu.

Dosiahnuť v zápase cez 20 bodov a 20 doskokov je v SBL-ke ojedinelý jav. V histórii súťaže (poz. len SBL) sa tento počin podaril iba raz, 21. októbra 2017 hráčovi Komárna Milesovi Bowmanovi, proti Karlovke zaznamenal vtedy 23 bodov a 21 doskokov. Takmer navlas rovnaké čísla mal na svojom konte v zápase so Spišskou Novou Vsou levický krídelník Brian Williams. Za niečo vyše 35 minút zaznamenal 23 bodov, 21 doskokov a 2 bloky, čím sa jeho užitočnosť vyšplhala na hodnotu 40. Tým vyrovnal tohtosezónne maximum v užitočnosti, ktoré doteraz držal hráč Spišskej Novej Vsi Joe Rocca.

- Veľmi dôležité víťazstvo v Spišskej Novej Vsi. V prvom rade, ako ste videli zápas?

"Bojovali tvrdo, aby si uhájili domácu palubovku, ale rovnako sme bojovali aj my. Zápas to nebol jednoduchý, ale našli sme si cestu k víťazstvu. To je dôležité, pretože nie každý zápas môže byť perfektný."

- Je táto výhra dôležitejšia, keďže ste cestovali v oklieštenej zostave?

"Je vždy dobré vedieť, že aj keď nie sme v plnej sile, tak vieme zvíťaziť. To ukazuje fakt, že ktokoľvek si oblečie na seba levický dres, tak na toho sa môžeme spoľahnúť."

- Celý čas to bol vyrovnaný duel, čo napokon z vášho pohľadu rozhodlo o konečnom výsledku?

"Premenili sme viacej útokov. Znie to jednoducho, ale to napokon rozhoduje. Keď sme potrebovali zastaviť súpera v obrane, tak sme to urobili. Keď sme potrebovali bodovať, tak sme našli cestu ako dať body."

- Vy sám ste zaznamenal veľké čísla. Aké tajomstvo možno hľadať za týmto výkonom?

"Sústredil som sa na to, aby som bol agresívny. Kedykoľvek som agresívny, tak sa mi dejú v zápasoch dobré veci."

- Cítili ste, že toto je ten deň, kedy potrebujete zobrať na seba zodpovednosť?

"Áno, keďže nám chýbala dvojica kľúčových hráčov. Každý musí urobiť o čosi viac pre víťazstvo. Som vo výbornej kondícii, bol som pripravený tak dlho, ako to bolo potrebné."

- Podarilo sa vám takéto čísla dosiahnuť v minulosti, respektíve v profesionálnej kariére?

"Ako profesionál som nemal nikdy toľko doskokov, ale po väčšinu sezóny v Maďarsku som mal priemer tesne pod 20 bodmi na zápas. Mojim maximom bolo 32 bodov, tento počin sa mi podaril v sezóne dvakrát."

- V Leviciach ste sa pomalšie rozbiehali, bolo to hlavne o adaptácii na hru a európsky štýl basketbalu?

"V NBA G League je tempo oveľa rýchlejšie a zápas bol o osem minút dlhší. Tiež tam platí pravidlo o troch sekundách v obrane, preto tam bolo viacej priestoru na palubovke a útoky tak vyzerali o čosi inak. Musel som sa opäť adaptovať na európsky basketbal a nájsť si tiež miesto v tíme, ktorý už má svoj systém."

- Cítite sa teraz komfortnejšie v tíme?

"Ešte stále sa adaptujem na niektoré veci, nejaký čas to potrvá, ale cítim sa dobre."

- V poslednom čase ste triumfovali v dôležitých dueloch. Pomáhajú tieto stretnutia k budovaniu sebavedomia v tíme?

"Víťazstvá vždy zvyšujú sebavedomie v tíme, ale toto bol majstrovský tím. Nesústredíme sa len na víťazstvá, ale aj na cestu ako víťaziť. Je veľmi dôležité triumfovať v zápasoch s hrou, akou sa chceme prezentovať."

- Teraz je pre vami séria domácich stretnutí. Čo bude kľúčové, ak chcete byť v nich úspešní?

"Najdôležitejšie bude udržať výhodu domácej palubovky. Fanúšikovia sú skvelí, vždy nás prídu podporiť na zápasy v hojnom počte. Je našou úlohou zabaviť ich a popri tom udržať domácu palubovku. Tiež však musíme zlepšiť niektoré veci, ktoré sme nerobili dobre v predchádzajúcich stretnutiach."

Foto: Lukáš Droppan