• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Počas leta bojoval o jednu miestenku na súpiske Levíc, ktorá prináležala niekomu z mládežníckeho klubu ŠBK Junior. Napokon z toho nie je len zohrievanie lavičky, ale aj miesto na palubovke, keď spomedzi „mladých pušiek“ dostáva najvýraznejšiu minutáž. Osemnásťročný rozohrávač Daniel Chaban sa môže medzi Patriotmi učiť od tých najlepších.

Vráťme sa ešte na začiatok leta, keď vedenie klubu avizovalo slovenskejšiu cestu, ako tomu bolo po minulé roky. Väčšia ťarcha zodpovednosti mala byť na domácich basketbalistoch a zároveň sa mala ešte viac prehĺbiť spolupráca s úspešným mládežníckym klubom ŠBK Junior Levice. Keď už bol káder takmer kompletný, tak prišlo rozhodnutie dať šancu jednému z trojice Chaban, Samuel Szabó a Dominik Špaňo. A práve prvý menovaný ukázal v príprave najväčšiu dravosť a chuť po mieste na levickej súpiske.

„Vedeli sme, do čoho ideme, že to jedno miesto tam je. Všetci sme však kamaráti, ale išli sme sa o to miesto pobiť. Som vďačný za každú šancu, ktorú dostávam od trénera. Snažím sa následne odvďačiť za prejavenú dôveru. Určite som to nečakal, preto som za to nesmierne vďačný. Je to pre mňa príjemné prekvapenie, že dostávam takúto šancu,“ zhodnotil Chaban svoje doterajšie dojmy z premiérovej sezóny v SBL.

Mladý rozohrávač sa postupne oťukáva, šancu ukázať sa dostal zatiaľ v 8 z doterajších 11 zápasov Patriotov. Najväčší priestor prišiel proti Prievidzi a Lučencu, práve v týchto stretnutiach sa mu doteraz aj najviac darilo.

DSC 2465

„Znamená to pre mňa veľmi veľa. Keď by mi niekto pred sezónou povedal, že by som mohol hrávať 10 minút na zápas, tak by som mu neveril. Vedel som, že to bude náročné prejsť z juniorského do mužského basketbalu. Niektoré zápasy sa mi podarili, dokázal som sám sebe, že sa dá hrať basketbal. Chcem v tom pokračovať. Je to určite náročnejšie ako súťaž juniorov. Všetko je rýchlejšie, hráči sú fyzickejší a vyšší. Len bojovnosťou sa môžem popasovať o svoje miesto na palubovke,“ myslí si Chaban.

Na škodu pre neho je, že ďalšie skúsenosti nemôže naberať v druhej najvyššej súťaži, ktorá je od októbra pozastavená. Už dlhšiu dobu sa Levice snažia vytvárať pre mladých hráčov aj čoraz kvalitnejší B-tím, touto cestou sa ich snažia pripraviť na SBL-ku. „Je to dobrý prechod medzi mládežníckym a mužským basketbalom. Aj keď to možno nemá takú úroveň ako SBL, tak je to dobrá cesta,“ uviedol rozohrávač Patriotov.

DSC 3761

Na svojom poste sa môže učiť od tých najlepších v lige. O forme Šimona Krajčoviča sme už toho napísali dosť, no aj Henri Wade-Chatman predvádza stabilne kvalitné výkony. Práve táto dvojica Chabanovi ukazuje, čo je potrebné zlepšiť, ak chce byť plnohodnotnou súťažou medzi muži: „Obidvaja už majú za sebou veľké množstvo skúseností. Pomáhajú mi na tréningu radami, v čom sa zlepšovať v zápasoch. Musím zosilnieť, zrýchliť, zlepšiť streľbu a obranu. Samozrejme aj dribling, čiže v podstate všetko.“

Nielen Patrioti, ale aj ŠBK Junior v dobrom svetle prezentuje basketbal v Leviciach v posledných rokoch. Mládežnícky klub, v ktorom mimo iného pôsobí Richard Kucsa, produkuje čoraz viac talentovaných hráčov. Aj vďaka tomu sa pre nich otvára cesta medzi mužmi. Na súpiske trénera Michala Madzina už dlhšiu dobu figuruje trio Martin Danielič, Patrik Adámik a Samuel Volárik.

DSC 3594

„Som rád, že sa nám naskytla šanca a budeme ju dostávať. Nemyslím si, že vo všetkých kluboch na Slovensku niečo podobné je možné. Sme šťastní z tejto príležitosti,“ dodal na záver Chaban.

Foto: Lukáš Droppan