• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V histórii Patriotov nenájdeme mnoho legionárov, ktorí by boli pevnou súčasťou svojich reprezentácií a zahrali si s ňou na veľkom podujatí. Mihovi Lapornikovi sa takéto niečo podarilo vybojovať v pondelok večer, keď so Slovinskom získal miestenku na budúcoročných majstrovstvách sveta.

Pre celú reprezentáciu bol postupový triumf nad Nemeckom určitým zadosťučinením. Slovinsko ako jeden z najlepších tímov Európy totiž prekvapivo chýbal na predchádzajúcom svetovom šampionáte, hlavne z dôvodu, že nemal k dispozícii najlepších hráčov. O to cennejšie je teraz to, čo Lapornik a spol. dosiahli.

„Pekný pocit, že som bol súčasťou tímu, ktorý zabezpečil Slovinsku miestenku na majstrovstvách sveta. Žiaľ, nebolo veľa času na oslavu. Každého však tešil výsledok a bol hrdý na tím, ako aj ja. Vyhrali sme dva dôležité zápasy aj napriek tomu, že nám chýbali naši najlepší hráči, čiže sme urobili našim výkonom lepší dojem. Verím, že sme sa týmto aspoň trochu vykúpili,“ povedal nám Lapornik.

Top hviezdy ako Luka Dončič alebo Goran Dragič boli k dispozícii len počas leta, podstatnú robotu za postupovou slávou si tak musel odmakať „druhý sled“. „Tým, že naši obvyklí hráči v reprezentácii chýbali, to bola naša výhoda, pretože všetci ostatní sme chceli odovzdať naše maximum a o víťazstvo bojovať do posledného dychu. Vedeli sme, že zápasy v tomto okne budú veľmi ťažké a jediná cesta k úspechu bude to, že budeme hrať dobre a agresívne v obrane. Naši mladíci majú podľa mňa potenciál a reprezentácia Slovinska sa do ďalších rokov nemá čoho báť,“ myslí si 29-ročný basketbalista.

lapornik postup 2

Podľa Lapornika výrazne pomohol úspech v Izraeli (75:62), od ktorého sa odrazili v stretnutí s Nemeckom. V ňom zvládli nielen otočiť zápas, ale aj zvládnuť dramatickú koncovku (81:75). Krídelník Patriotov sa do národných farieb navliekol opäť po roku a v oboch stretnutiach ukázal svoju dôležitosť pre slovinskú reprezentáciu. V Izraeli bol so 16 bodmi spolu s Edom Muričom najlepším strelcom tímu a proti Nemecku zaznamenal 14 bodov.

„Vždy rád hrám za reprezentáciu, atmosféra je vždy skvelá a uvoľnená. Všetci chalani majú správnu pracovnú morálku, takže si užívam aj tréningy. Myslím si, že tvrdá práca sa vypláca a som veľmi rád, že aj Leviciam môžem svojimi výkonmi pomôcť. To, že som súčasťou reprezentácie, to len potvrdzuje. Ak mám byť však úprimný, nečakal som až takú dôležitú rolu v tíme, ale ako hovorím, tvrdá práca sa vypláca a je to pre mňa potvrdenie, že idem správnym smerom,“ prezradil krídelník Patriotov.

lapornik postup 3

Slovinský basketbalista si tak preniesol vynikajúcu fazónu v levickom drese, ktorou napríklad vybojoval historicky prvý triumf tímu v Európskom pohári FIBA a „žlto-zelených“ drží na prvom mieste v Niké SBL. A v takomto nastavení chce aj naďalej pokračovať: „Cítim sa dobre, sebavedomo, síce trochu unavený, ale verím, že budeme aj naďalej takto hrať a s Levicami získame ešte viac víťazstiev. Chceme hrať dobrý a tímový basketbal, ale všetka moja koncentrácia je vždy iba na najbližšie stretnutie.“

Zdroj: patriotilevice.sk

Foto: fiba.basketball