• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V tichosti a dosť nečakane sa Ján Zorvan vytratil z finálovej série Lučenca s Levicami. V jednej chvíli hrozilo, že už ho pod košmi dokonca neuvidíme, ale napokon sa po polroku vrátil na palubovku. Ako sa vyrovnával s pozíciou diváka, čo stálo za jeho absenciou, to všetko nám odchovanec BKM prezradil v zaujímavom rozhovore.

Finálový zápas č. 3, 1. mája 2022. Ján Zorvan hrá takmer 36 minút pri prehre svojho tímu. Ani samotný hráč však nevie, že na dlhú dobu to je pre neho posledné súťažné stretnutie. Neskôr ho už vidíme v civile na lavičke a tento stav pretrváva až do konca novembra. Čo za tým bolo?

„Dôvodom mojej hernej prestávky bola srdcová arytmia. Najskôr som dostal od lekárov na mesiac stopku na basketbalové aktivity, potom sa môj návrat na palubovky predlžoval. Absolvoval som rôzne vyšetrenia. Aktuálne to vyzerá tak, že môžem hrávať. Samozrejme, naďalej som lekársky sledovaný. Ak by sa zdravotný stav zhoršil, zrejme by prišla ďalšia prestávka,“ prekvapil Zorvan odpoveďou na jeho absenciu.

Klub sa v prípade svojho odchovanca neotočil chrbtom, aj napriek zdravotným komplikáciám mu ponúkol predĺženie kontraktu a bol ochotný čakať na jeho návrat na palubovky. Čakanie si „spestril“ asistovaním vtedajšiemu koučovi BKM, Markovi Borasovi.

IMG 3124

„Musel som vynechať celú letnú prípravu. Trénoval som staticky streľbu a čakal som, ako sa situácia vyvinie. Prijal som ponuku byť asistentom trénera Marka Borasa. Bola to pre mňa skvelá skúsenosť. Do budúcna by som určite chcel zostať v nejakej pozícii pri basketbale. Teraz som rád, že som sa mohol vrátiť na palubovky ako hráč. Klub mi v prestávke veľmi pomáhal. Som veľmi vďačný za podporu, ktorú mi v Lučenci poskytli. Verím, že sa už problémy nebudú opakovať a budem môcť byť plnohodnotnou súčasťou družstva na palubovke,“ vyjadril sa pivot Lučenca.

„Pelikáni“ sa po kostrbatom vstupe do sezóny, trénerskej výmene a niekoľkým hráčskym zmenám, postupne dostávajú na správnu cestu. Prirodzene, očakávania po najúspešnejšej sezóne v histórii klubu boli vysoké, ale aktuálna trojzápasová séria víťazstiev dodáva optimizmus do najbližších týždňov.

DSC 7986

„V tejto sezóne sme iný tím ako sme boli v minulom ročníku. Tréner Nenad Miloševič pracuje s družstvom, ktoré si nevyberal, o to je to pre neho náročnejšie. Marko Boras chcel hrať trochu iný basketbal ako 'Nešo'. Pomaly sa dostávame do lepšieho herného rytmu, zohrávali sme sa aj s novým trénerom, v podstate už tretím v priebehu krátkeho času. Výhry v Leviciach a Bratislave naznačili, že sme na dobrej ceste, začíname si na palubovke viac rozumieť. Prehra s Prievidzou bola upozornením, že ešte máme na čom pracovať,“ zhodnotil Zorvan aktuálnu situáciu.

Lučenčania sa aj napriek momentálnej štvrtej pozícii, držia radšej na zemi. V prvom rade chcú tešiť fanúšikov svojimi výkonmi, až potom budú premýšľať, kam by to v Niké SBL, respektíve Slovenskom pohári mohli dotiahnuť.

IMG 3266

„V minulej sezóne sa nám podarilo dostať do finále ligy, ale nemali sme v základnej časti nejakú oslňujúcu bilanciu. Skončili sme tretí a zapísali sme si 11 prehier. V play off sa nám darilo. Teraz prioritne nerozmýšľame o repríze tohto úspechu, ideme od zápasu k zápasu. Každým duelom sa chceme zlepšovať. Nerád by som porovnával družstvo z minulej sezóny s aktuálnym tímom. Partia sme výborná, výhrami sa sebavedomie družstva posilňuje. Verím, že už budeme hrať len lepšie,“ uzavrel hráč BKM.

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Dorňák