• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V Leviciach odohral 3 roky, dlhšiu dobu ale cítil, že potrebuje zmenu. Počas leta sa tak vrátil tam, kde začal profesionálnu kariéru. Viktor Juríček sa v tíme Spišských Rytierov opäť herne našiel, spolu s družstvom okupuje v lige čelnú pozíciu a v Alpsko-jadranskom pohári sa dostali medzi najlepšie kvarteto. Nielen jeho návrat, ale aj reprezentáciu sme prebrali v rozhovore s 29-ročným pivotom.

S Patriotmi získal svoj prvý majstrovský titul, stal sa tiež vicemajstrom Slovenska a víťazom Alpsko-jadranského pohára. Juríčkove výkony u „žlto-zelených“ mali ale skôr klesajúcu tendenciu, sám aj cítil, že je čas na zmenu. „V Leviciach to nevyšlo podľa mojich predstáv. Prvý rok bol fajn, ale v druhom a treťom roku som sa už trápil. Myslím, že to bolo viditeľné a vnímali to aj iní. Na adresu Levíc nemám zlé slovo. Išlo o štýl hry. Po prvom roku ho Levice trochu zmenili a už mi to tak nesedelo. Hrával som viac na pozícii 5 a to mi až tak nevyhovovalo. Mal som pocit, že viem dať družstvu viac, ale nemal som tú príležitosť. Prestup do Spišskej Novej Vsi mi prospel. Opäť hrávam, to bolo najdôležitejšie, to som potreboval,“ vysvetlil na úvod Juríček svoje rozhodnutie.

Počas letnej prestávky sa vrátil tam, kde v roku 2016 načal svoju profesionálnu cestu. Na Spiši sa za ten čas udialo veľa. Tím zmenil názov a filozofiu, v podstate okamžite sa zaradil sa medzi hlavných kandidátov na trofeje. A práve to bol jeden z dôvodov, prečo na seba opäť navliecť bielo-modrý dres Rytierov. „Spišská Nová Ves mi ponúkla podmienky, ktoré mi vyhovovali. Vzťahy, ktoré medzi nami zostali z môjho minulého pôsobenia, tiež zohrali svoju rolu. Vedel som do čoho idem. Už v minulosti, po mojom návrate z Ameriky mi podali pomocnú ruku. Som rád, že ma oslovili a mohol som sa vrátiť. Vedieme ligu, sme vo Final Four Alpsko-jadranského pohára, môžeme byť spokojní. Ja osobne pendlujem na pozíciách 4-5, to mi vyhovuje, to bolo aj v tom prvom vydarenom roku v Leviciach. Dostávam od trénera Tea Hojča priestor na palubovke, cítim dôveru, hrá sa mi dobre,“ neskrýva 29-ročný reprezentant Slovenska pozitíva z návratu do známeho prostredia.

DSC 5157

Podkošová dvojica „Novovešťanov“ Viktor Juríček a Michael Fusek vzbudzuje u súperov rešpekt. Kolegovia z reprezentácie sa vhodne na palubovke dopĺňajú a ich hernú produktivitu možno zaradiť medzi kľúčové aspekty aktuálneho prvého miesta Spišiakov. „Dlhé roky som hral po boku Borisa Bojanovského, takže spolupráca s Michaelom Fusekom je veľmi podobná. Po dvoch rokoch na pozícii 5, som si musel na 4 chvíľu zvykať. Myslím si, že celý náš systém funguje dobre, takže sa nám to podarilo zosúladiť,“ poskytol Juríček svoj pohľad na túto spoluprácu.

Rytieri sú momentálne najbližšie k tomu, aby sa vyhli prvému kolu play off a ako víťaz základnej časti priamo postúpili do semifinále, čím by v podstate už mali istú medailu zo sezóny 2022/2023. Za nimi sú mnohí vyzývatelia, na čele s Levicami a Svitom. S čerstvým víťazom Slovenského pohára doma zaváhali, s úradujúcim majstrom sa v ostro sledovanom súboji stretnú 18. marca.

DSC 3963

„Rysuje sa zaujímavé vyvrcholenie súťaže. Levice sú veľmi kvalitným tímom a vo výbornom svetle sa ešte ukazuje aj Svit. Myslím, že niektoré prehry Levíc mohli byť spôsobené aj nabitým programom v súvislosti s ich pôsobením v Európskom pohári FIBA. Keď už z neho vypadli, tak sa môžu koncentrovať už len na finiš ligovej sezóny. Svit má momentálne vynikajúcu formu. Začali hrať kolektívne, majú výborného trénera Olega Meleščenka, vyskladali dobrý tím. Komárno sa tiež rozohralo. Ešte to bude pre diváka zaujímavé, máme sa na čo tešiť. My sa musíme vrátiť v čase, keď sme hrali lepšie,“ vyhlásil pivot Spišiakov.

Nedávno sa navyše v pozitívnom duchu uskutočnil jeho návrat do reprezentácie. Po kritike zo strany trénera Aramisa Nagliča sa „spor“ urovnal a vo februári už bol Juríček pripravený pomôcť Slovensku: „V reprezentácii je všetko v poriadku, tréner Aramis Naglič ma výborne prijal. Je to kvalitný tréner, dobrý človek. Cítil som, že je rád, že som sa vrátil, že som chcel pomôcť. Podarilo sa nám vyhrať oba zápasy, to bolo najdôležitejšie. Ja som uzavrel to, čo bolo a myslím si, že nie je dôvod sa k tomu vracať.“

Foto: Lukáš Droppan