• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Šiestu sezónu je profesionálom, ale až teraz je súčasťou klubu s veľkými ambíciami. Novinkou je tiež to, že premiérovo vo svojej kariére sa dočkal individuálneho ocenenia. Peak MVP základnej časti Patrick McGlynn si užíva tieto pocity a so Spišskými Rytiermi chce dosiahnuť na majstrovskú trofej.

Doteraz pochodil 30-ročný basketbalista 5 krajín, ale až na Slovensku vie, aké je to hrať na špici. Spišských Rytierov doviedol prvýkrát vo viac ako 70-ročnej histórii klubu k 1. miestu v základnej časti. Povestnou čerešničkou na torte bol ocenenie od spoločnosti Peak Sport Slovakia a redakcie basketliga.sk – Peak MVP základnej časti Niké SBL 2022/2023.

„Je to skvelý pocit. Hral som na rôznych miestach, ale je to odlišný pocit, keď každý deň viete na tréningoch alebo zápasoch, že ste najlepším tímom a našim cieľom je majstrovský titul. Ocenenie znamená pre mňa veľa. V tejto súťaži je mnoho dobrých hráčov. Každý rok pracujem na sebe, čiže to, že si to niekto všimol, je príjemné,“ prezradil nám McGlynn na začiatok rozhovoru.

Čisto štatisticky, hrá v bielo-modrom drese najlepší basketbal v kariére. Naprieč troma súťažami (Niké SBL, Slovenský pohár a Alpsko-jadranský pohár) má po 36 odohraných zápasoch priemer 21,1 bodu, 2,6 doskoku a 3,3 asistencie. Čím to je, že sa mu darí každou odohranou sezónou zlepšovať? „Cez leto na sebe pracujem a je veľmi fajn, keď sa to ukazuje aj v zápasoch. Nedá sa špecifikovať, na čom konkrétne pracujem. Som proste v hale, pracujem na svojej hre, aby pokračoval progres a zlepšovanie,“ odpovedal rozohrávač Spišiakov.

DSC 5443

Do konca roka 2022 bol spolu s Isaiah Washingtonom najnebezpečnejšou rozohrávačskou dvojicou Niké SBL. Jeho krajan ale dostal jedinečnú ponuku, hrať v Nemecku najvyššiu súťaž za Frankfurt. Na jeho miesto prišlo známe meno, bývalý hráč Interu, Lautaro Lopez. Prvotné obavy rýchlo pominula a toto duo nadviazalo na prvú polovicu sezóny.

„Je jasné, že Washington bol skvelý hráč, ale Lopez je tiež veľmi talentovaný. Myslím si, že s ním hráme trochu odlišne, nie je to však horšie alebo lepšie. Naše signály sú mierne iné, ale ľahko sa hrá a prispôsobuje, keď máte dobrých hráčov,“ myslí si McGlynn.

DSC 2395

Jednotlivé diely zapadli na Spiši do seba a odmenou bolo už často spomínané prvenstvo po základnej časti. Pre Rytierov to znamená, že v sezóne 2022/2023 bez cenného kovu určite nezostanú a zároveň sa vyhnú zradnému prvému kolu play off, čo vzhľadom na aktuálny zdravotný stav tímu, je rozhodne vítaná vec.

„Vyhrali sme základnú časť, čo je skvelý úspech. Chceme však vyhrať všetko a vnímam to tak, že to je našim cieľom po celú sezónu. Je veľmi fajn víťaziť a hrať za taký klub, ktorý je veľmi profesionálny a má svoju históriu, takže je česť hrať za Spišských Rytierov,“ vyjadril sa rozohrávač k doterajším výsledkom tímu.

DSC 5204

Na svojho semifinálového súpera si musia ešte niekoľko dní počkať, je však jasné, že to bude jeden z dvojice Komárno alebo Lučenec. „Semifinále bude vzrušujúce. Komárno je veľmi fyzický tím, s mnohými talentovanými hráčmi. Lučenec je taktiež dobrý, nie možno tak fyzický, ale majú svoju kvalitu, ako sme mali vidieť cez víkend. Bez ohľadu na to, proti komu budeme hrať, očakávam zaujímavú sériu, na ktorú budeme pripravení,“ vyhlásil McGlynn.

Foto: Lukáš Droppan