• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Nová trénerská dvojica VŠEMvs Karlovka Bratislava Peter Ivanovič a Tomáš Polák chce vidieť v zápasoch Eurovia SBL na svojich zverencoch zlepšenie z individuálneho, ale aj tímového hľadiska.

Siedme miesto z predchádzajúcej sezóny predznamenalo zmeny v realizačnom tíme Karlovky, post hlavného trénera pripadol Petrovi Ivanovičovi, pre ktorého to bude premiéra v najvyššej súťaži a od mestského rivala prišiel na asistentskú stoličku Tomáš Polák. „Príprava ide podľa plánu, hráči pracujú, snažia sa vstrebávať nové informácie. Žiaľ, nevyhli sme sa chorobám a zraneniam, tak niektorým hráčom bude adaptácia trvať asi dlhšie. Prvý mesiac mal v rukách hlavne kondičný tréner Marek Mikletič, momentálne sa už viacej venujeme basketbalu, pracujeme hlavne na individuálnej i kolektívnej obrane,“ zhodnotil úvod prípravy Ivanovič.

Dojmy z nového prostredia si pochvaľuje aj jeho asistent Tomáš Polák: „Pracujeme v mladom a energickom prostredí na našej hre. Snažíme sa veci posúvať vpred. Nielen s Peťom, ale aj s celým realizačným tímom sa mi pracuje výborne. Peťo je moderný typ trénera, ktorý dokáže využiť výhody tímovej práce v prospech tímu. Mimo klasickej práce s videom a skautingom súperom, kde budem viac zameraný na obrannú činnosť, je mojou úlohou nachádzanie podnetov, ktoré spoločne hodnotíme. Snažíme sa následne nájsť najlepšie riešenie pre náš tím. Úlohy na tréning sa vždy rozdelia podľa danej situácie.“ So spoluprácou je tiež spokojný Ivanovič: „S príchodom Tomáša do tímu prišla nová energia. Máme rozdelené úlohy, s Tomášom si rozumieme a spolupracuje sa mi s ním veľmi dobre. Riadime spolu A aj B-tím, máme všetkých hráčov pod dohľadom. Vidno na hráčoch, že dávajú na tréningoch zo seba maximum.“

Tím opustili počas leta dvaja hráči základnej zostavy – Lukáš Hoferica a Miroslav Žilík. Ako sa s touto absenciou vyrovnal nový tréner? „Je to pre nás realita, nejak sme sa s tým nepotreboval vyrovnať. Prispôsobili sme herný systém pre hráčov, ktorých momentálne máme v tíme,“ odpovedá Ivanovič. Do družstva pribudli prevažne hráči z vlastných zdrojov, početná pyramída Karlovky je výrazným oporným bodom pri tvorbe tímu. „Ide hlavne o mladých hráčov, ktorí majú chuť a chcenie trénovať. Je to však veľký skok z juniorskej súťaže do SBL, bude to ešte chvíľu trvať, kým sa plne adaptujú, ale verím, že to zvládnu,“ uviedol tréner Karlovky.

V prípravných zápasoch zatiaľ neokúsili „Karlovešťania“ chuť víťazstva, tento fakt však treba podľa 37-ročného trénera pripísať aj tomu, že tím ani raz nenastúpil v najsilnejšom zložení: „Máme za sebou viacero prípravných stretnutí, nedá sa ešte hovoriť o nejakom výraznom progrese, aj keď v niektorých momentoch nás tím prekvapil. Najväčšiu našu slabinu vidím najmä v momentálnom zdravotnom stave nášho tímu. Každý zápas sme odohrali v odlišnej zostave.“ Pozitívne vidí kormidelník Karlovky návrat Mareka Doležaja do bielo-modrého dresu. Talentovaný mládežnícky reprezentant by sa tak vrátil do známeho prostredia po ročnom pôsobení v španielskej Zaragoze.

Premiérová sezóna Ivanoviča na trénerskej lavičke v najvyššej súťaži bude náročná z toho pohľadu, že do súťaže pribudli dva nové tímy. Čo je ambíciou samotného trénera v novom ročníku? „Mojou ambíciou je zlepšovať seba a celý tím každým tréningom i zápasom. Vštepovať našim hráčom zodpovednosť a cieľavedomosť nie len v basketbale, ale i vo vysokoškolskom štúdiu. Podávať také výkony, aby sme po každom zápase mohli byť spokojní s predvedenou hrou,“ odpovedá tréner Karlovky. Jeho asistent si praje, aby sa ako jednotlivci, tak i tím sústredil na každý tréning a zápas tak, aby na konci dňa vedeli, že urobili pre zlepšenie maximum. „Sústredenie sa na cestu by nás malo posúvať na ten reálne najvyšší možný cieľ,“ dodal Polák.

FOTO: LUKÁŠ DROPPAN