• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V dohrávke prvého kola medzi MBK SPU Nitra a VŠEMvs Karlovka Bratislava sa očakával vyrovnaný súboj. Zverenci trénera Petra Ivanoviča však vďaka dobrému vstupu a streľbe za tri body získali cenné víťazstvo v boji so súperom, s ktorým môžu zvádzať boj o miestenku v play off.

Karlovka mala za sebou náročnú prípravu, v ktorej skôr prevládali prehry nad víťazstvami. Výkonom v Nitre však potvrdili, že súperenie s kvalitnejšími tímami malo pre „vysokoškolákov“ zmysel. „My sme hrali proti naozaj kvalitným súperom, čo bolo aj cieľom prípravy. To, že tých víťazstiev nebolo toľko, nakoniec postavilo základ pre sezónu. Potvrdili sme, že to bola správna cesta. Víťazstvom nad Nitrou sme ukázali, že sa nakopneme do sezóny,“ uviedol po stretnutí Branislav Brliť.

Nitrania nezachytili úvod, v prvom polčase nechali rozstrieľať svojho súpera spoza trojkového oblúku, čo sa odrazilo aj v ďalšom priebehu zápasu. „Nerešpektovali sme to, čo sme si hovorili počas skautingu súpera. Zle sme bránili v obrane a súper veľmi dobre trestal naše chyby. Premieňali pokusy za tri body, keď to bolo potrebné a na druhej strane, sme my nedávali naše strely. V obrane nás preskákali,“ vyjadril sa pivot Nitry Filip Pejovič. Z 81 bodov dala Karlovka 39 z trojkových pokusov, pri výbornej 44% úspešnosti. „Nemôžeme sa na trojky spoliehať. Ak dáme 39 bodov z pokusov za tri body, tak to družstvu pomôže a nakopne ho to,“ myslí si Brliť.  

Bratislavský tím ustál aj nitrianske nápory v druhom polčase, keď si s prehľadom svojou obrannou činnosťou ustrážil dvojciferné vedenie. „Nehovorím, že obrana bola úplne kľúčom, ale bola základom toho, že sme v útoku chytili sebavedomie. Dali sme zopár ľahkých striel z protiútoku. Hlavné čo bolo to, že sme v druhom polčase dokázali stabilizovať svoj výkon a nehrali sme hore – dole ako v prvom polčase,“ povedal Brliť. Problémy na domácej strane pomenoval Pejovič jasne: „Najväčším problémom podľa mňa bolo, že sme nehrali ako tím. Robili sme ťažké rozhodnutia na palubovke namiesto ľahkých, čo nás v konečnom dôsledku stálo víťazstvo.“

Pre Karlovku má výhra na nitrianskej palubovke veľkú cenu. „Rozhodne nás to nakopne mentálne. Je to dokonca víťazstvo nad súperom vonku, ktorý by podľa papierových predpokladov mal hrať na našej úrovni,“ dodal na záver Brliť. Nitrania na druhej strane musia rýchlo zabudnúť na zbabraný zápas, už v pondelok ich čaká v predohrávke úradujúci šampión z Prievidze. „Proti Prievidzi musíme hrať určite lepšie a ukázať, že nie sme outsider. Chceme ukázať lepší výkon ako proti Karlovke,“ vyhlásil Pejovič.

Foto: MBK SPU Nitra