• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Vypredaná športová hala ARENA, pozitívna zápasová bilancia a aktuálne šieste miesto v tabuľke. Vedenie basketbalového klubu MBK Lučenec neľutuje fakt, že sa najvyššia basketbalová súťaž vrátila do mesta po ôsmich rokoch.

V lete to však s účasťou Lučenca vyzeralo rôzne, do poslednej chvíle vedenie ligy a jej účastníci netušili, či sa k ním víťaz prvej ligy pripojí. „Do poslednej chvíle sme šachovali, či ideme alebo nejdeme, či to dokážeme zabezpečiť. Radili sme sa spoločne celý výkonný výbor, spoločne sme sa rozhodli a povedali všetci áno, ideme do toho. Všetci dnes vieme, že sme spravili veľmi dobrý krok smerom k mestu, fanúšikom, hráčom tímu. Prinášame radosť hlavne našim fanúšikom, máme zaplnenú halu. Hráme pred fantastickým lučeneckým publikom,“ hodnotí predsezónne obdobie tréner a člen výkonného výboru Ivan Kurilla.

S účasťou v Eurovia SBL prišli aj nové povinnosti, s ktorými sa úspešne snažia funkcionári pasovať. „Organizácia a príprava zápasov je iná, ľudia však zostali tí istí. Stále na tom pracujeme, aby sme sa na funkcionárskom poli zlepšovali. To je vec, v ktorej môžem relatívne pomôcť aj ja. V klube sa snažíme pracovať na tom, aby sme sa zlepšovali. Niektorí nám vyčítajú slabší marketing, všetko je však o ľuďoch. Niekedy potrebujeme v prvom rade zabezpečiť dôležité veci (hráči, základné podmienky pre SBL atď.), popri tom však musíme myslieť aj na marketing. Musíme na tom pracovať, aby to bolo lepšie. Prvé kroky sme spravili aj v regenerácii a fyzioterapii. Teší ma, že do klubu prišiel Šaňo Šebestién. Je to masér a fyzioterapeut, ktorý dlhé roky pôsobil v lučeneckom basketbale. Je vidieť, že nám veľmi pomáha v tejto oblasti a v určitých časových etapách nám vypomáha aj Robo Fabíny,“ uviedol tréner Lučenca.

„Novohradčania“ síce začali s prípravou neskôr, ale Kurillovi sa podarilo zložiť zaujímavo vyzerajúci tím, ktorý zatiaľ prešiel iba minimálnymi obmenami. Dobrá ruka padla aj na väčšinu legionárov, ktorá sa podľa očakávania zaradila nielen k lídrom tímu, ale aj k najlepším hráčom súťaže. „Za tie roky viem, ktoré pozície chcem obsadiť a sú pre mňa kľúčové. Venovali sme kopec času skautingu, príprave a výberu hráčov, pretože sme sa prihlásili neskoro do súťaže. Stále sa snažíme to ešte nejakým spôsobom vyladiť, ak sa to podarí. Museli sme spraviť zmenu pri Philippovi Leonardovi. Videl som v závere prípravy, že toto určite nebude ono. Preto sme aj riskli v druhom kole, ale vydržali sme dosť dlho na to, aby sme našli náhradu. Pevne verím, že sa nám to podarilo. Rashun Davis je agresívny typ, má ťah na loptu, kôš, defenzívu. Zatiaľ sme s tým spokojní,“ vyjadril sa k tvorbe tímu Kurilla.

Všetky tieto fakty sa premietli aj do samotných výsledkov, z úvodných štyroch zápasov dokázali Lučenčania zvíťaziť v troch prípadoch. Potrápili aj favoritov, prvého väčšieho skalpu sa dočkali v 13. kole, keď doma dokázali triumfovať nad aktuálnym vicemajstrom z Komárna 87:69. „My si to vážime. Komárno je kvalitný súper, dlhé roky sa drží na špici ligy. Nie je ľahké držať sa na čele tak dlho. Sme nováčik súťaže a teší nás, keď dokážeme v takom nasadení a s takou energiou pred fanúšikmi, ktorí boli našim šiestym hráčom, získať takýto skalp. Verím, že nebude jediný,“ vrátil sa k víťazstvu skúsený kormidelník.

„Kurillovci“ sa od úvodu zaradili k širšej špičke, v neúplnej tabuľke sú s bilanciou 7 výhier a šiestich prehier na aktuálnom šiestom mieste. Ako vnímajú v klube fakt, že nie sú len do počtu? „Teší nás to. Išli sme do súťaže s tým, že už v úvodných zápasoch sme dokázali vyhrať. Plusová bilancia nás teší. Musíme ešte veľa pracovať na tréningoch na zohranosti, niektoré tímy majú svojich hráčov totiž dlhodobo pohromade. Pracujeme s rozpočtom, s ktorým si myslím, že aktuálne kúzlime. Možno sa to niektorým zlé počúva, ale je treba povedať, že je to rozdiel. Nemôžeme sa porovnávať rozpočtovo s tímami na špici. O to viac nás teší, kde sa momentálne pohybujeme. Reálne sme odhadli svoje ciele,“ odpovedá tréner tímu. Podľa očakávania sa k tomu pridali aj fanúšikovia, lučenecká hala pravidelne praská vo švíkoch. „Osem rokov sa nehrala najvyššia súťaž. Sú tu noví ľudia, s ktorými sme v predchádzajúcom roku vykročili na cestu. Nastavili sme jasné pravidlá hry v klube. Zlepšujeme aj mládež v spojení s trénermi,“ uvádza Kurilla.

Nováčikovi sa zatiaľ úspešne darí v pokojnom strede tabuľky, čo by znamenalo nielen účasť na záverečnom turnaji Eurovia Slovenského pohára, ale aj miestenku do play off. Tréner Lučenca však prirodzene nie je úplne spokojný s doterajšími výsledkami: „Ja nie som nikdy spokojný. Bol by som rád, keby som vyhral všetko, ale som aj realista. Sú zápasy, ktoré viem, že sme mohli zahrať lepšie. Dosť veľkú časť stretnutí sme hrali s jedným rozohrávačom. Sme radi, že sa chytil Branislav Pipíška. Nechcem až príliš porovnávať, ale je to taký 'grznárovský' typ – dokáže vniknúť, vystreliť, dobré číta hru. Šancu dostal aj Ján Zorvan, sú to postupné kroky, v ktorých zapracovávame Slovákov. Nedá sa zapracovať naraz všetkých, ale treba vychádzať z toho, čo je. Lepšie zapracovať jedného – dvoch a spraviť si z nich na konci sezóny hráčov, ako mať veľké vyhlásenia. Samozrejme, títo mladíci musia podriadiť basketbalu všetko! Chceme sa posúvať, víťaziť. Musíme sa však poučiť aj z prehier, ktorá nás majú naštartovať k lepším výkonom. Chceme sa držať hore. Vieme, kde sú naše reálne možnosti a na tom je potrebné pracovať. Musíme zostať pokorní, pri zemi. Iba pracovitosťou sa môžeme posúvať vyššie.“

Foto: Lukáš Droppan a Karol Scholtz