• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Slovenská basketbalová reprezentácia má za sebou úvodný blok prípravy na predkvalifikáciu majstrovstiev sveta 2019 v Číne. Tréner Ivan Rudež hodnotí výkony svojho družstva v pozitívnom duchu.

 

Po prvom bloku tréningov v Šamoríne odohrali Slováci aj prvé dva prípravné zápasy pred samotnou predkvalifikáciou. V utorok za zatvorenými dverami zvíťazili nad Macedónskom 89:74, o deň neskôr sa duel proti rovnakému súperovi predčasne ukončil v piatej minúte tretej štvrtiny za stavu 54:58 v prospech súpera. "Ja neviem prečo sa dejú takéto veci v prípravných zápasoch. To nebolo treba. Už v prvom zápase to bolo veľmi tvrdé, stavali sa tvrdé a pevné clony, na ktoré nie je možno väčšina hráčov naučená. Všetko to však je dobrá škola. Ktovie ako by skončil zápas. Bola veľká nervozita z ich strany. Moji hráči neurobili krok dozadu, išli sme tiež do nich. Stalo sa to, čo sa stalo. Ideme ďalej," uviedol Rudež k priebehu stredajšieho duelu. 

Dvojzápas priniesol pre reprezentačného trénera aj prvé poznatky o predvedenej hre: "Ja som videl chyby v spacingu, na ktorom musíme popracovať. Videl som nekoncentrovanosť, keď sme počas troch minút stratili šesť lôpt za sebou. Tiež som však videl jeden tím, ktorý bojuje a nevzdáva sa jeden pre druhého. Na tomto budeme stavať." Možnosť hrať proti Macedónsku by mala byť dobrá príprava na kvalifikačné stretnutia proti Bosne a Hercegovine. "Macedónsku chýba Pero Antič ako kľúčová osobnosť tímu a líder. Majú nového Američana Jordana Theodora, len nedávno podpísal kontrakt s Milánom. Je to dobrý tím, ktorý hrá bývalým juhoslovanským basketbalovým štýlom - tvrdo na polovici na ihriska," zhodnotil súpera Rudež. 

Po dvojzápase prechádza družstvo trénera Ivana Rudeža do druhého bloku prípravy, ktorého súčasťou je aj ďalší dvojzápas. Tentoraz budú súperom basketbalisti Kosova (v utorok 18. júla o 18.00 za zatvorenými dverami, v stredu o 16.30 v bratislavskej Hant aréne). K družstvu sa tiež pripojí dvojica hráčov - Michal Baťka a Milan Žiak. "Pokračujeme v tréningoch, teraz nás čakajú tréningy vo vysokej intenzite. Potom je na programe dvojzápas s Kosovom. Cieľom prípravy bolo vytvorenie tímovej energie. To sa zdá, že je na správnej ceste. V prvom rade bolo kľúčové, že sa nik nezranil. Zlepšiť treba basketbalové veci - spacing v útoku, rotácia v obrane, taktika jedna na jedna," vyhlásil Rudež k ďalšiemu programu reprezentácie. 

Svoj debut v reprezentačnom drese si odbil aj americký rozohrávač Andre Jones. Na úvod sa prezentoval 28 bodmi, v druhom stretnutí s Macedóncami stihol za 16 minút zaznamenať sedem bodov a tri asistencie. "Veľká vôľa a obrovská energia. Bolo vidieť v prvom zápase, že jeho body sú to, čo potrebujeme," zhodnotil jeho výkon tréner Slovenska.

Foto: Fiba.com