• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Na prekvapenie mnohých sedel v stredu večer na striedačke Levických Patriotov. Americký rozohrávač Lawrence Alexander sa po Slovenskom pohári rozlúčil so žlto-zeleným dresom, aby sa po dvoch mesiacoch prekvapivo vrátil. Podarí sa staronovej tvári odvrátiť nepriaznivý vývoj semifinálovej série s Prievidzou?

V mnohých ohľadoch ide o neortodoxný a prekvapivý krok. História našej ligy si nepamätá návrat hráča po konci prestupového obdobia a v rámci play off. Vedenie Levíc však využilo možnosti, že z oficiálnej súpisky nebol Lawrence Alexander nikdy vyškrtnutý a navyše bol bez angažmánu. Ako sa zrodil jeho návrat? „Generálny manažér klubu ma kontaktoval. Je to skvelá šanca na návrat a možnosť pomôcť tímu prebojovať sa do finále, prípadne ho vyhrať. Som veľmi šťastný z tejto možnosti, ktorá sa mi naskytla. Vždy sme mali dobré vzťahy medzi sebou, mohli pokojne využiť niekoho iného. Teší ma, že som sa vrátil,“ odpovedal samotný basketbalista.

Vývoj štvrtého semifinálového zápasu však Američana nepotešil, úradujúci majster totiž potvrdil, že v Prievidzi sa mu dlhodobo výsledkovo nedarí. Levice prehrali 64:76 a v sérii momentálne prehrávajú 1:3 na zápasy. Aktuálne ich delí jedna prehra od toho, aby sa im rozplynul sen o double. „V stredu to bol náročný zápas, vždy je ťažké zvíťaziť u súpera. Myslím si, že keď pôjdeme do nasledujúceho stretnutia koncentrovane a budeme vyhrávať vyrovnané lopty, tak máme šancu vrátiť sériu ešte do Prievidze,“ myslí si Alexander.

„LA“ patril v rámci rotácie trénera Tea Hojča k dôležitým členom, čo preukázal svojimi výkonmi hlavne na Slovenskom pohári. V Bratislave dopomohol svojmu tímu k zisku prvého pohára v sezóne. Prečo bol napokon viac ako dva mesiace bez klubovej príslušnosti? „Išiel som domov, riešil som osobné starosti. Bola to však šanca byť bližšie s mojou rodinou, dať veci do poriadku. Akonáhle sa situácia ustálila, tak som sa vrátil do haly, kde som doslova žil. Snažil som sa udržiavať v zápasovej kondícii. Keby ma do tohto nedotlačili, tak by som tu teraz nebol. Po mentálnej stránke som tu nebol, niektoré dni to šlo, niektoré nie. To bol podľa môj najväčší problém vo februári a počas sezóny. Nebol som koncentrovaný, hlavou som bol doma,“ vysvetľuje staronový rozohrávač Levíc.

DSC 4275 Pano

V družstve prišiel nahradiť svojho krajana Vincenta Councila, ktorý musel odísť z rodinných dôvodov. Tlak na jeho pleciach bude očividne veľký, ale Alexander cíti, že má čo ponúknuť svojmu staronovému tímu: „Cítim, že som lepším hráčom ako tomu bolo vo februári. Väčšinu svojho času doma som strávil v telocvični, kde som pracoval na svojej hre dňom i nocou. Myslím si, že som lepším basketbalistom, ako mohli ľudia vo februári vidieť.“

Pre Patriotov to v nedeľu bude tzv. „do or die“ situácia. Prehra totiž bude znamenať koniec sezóny a ukončenie nádejí na obhajobu majstrovského titulu. Výhra odvráti prvý postupový mečbal Prievidze, ale stále bude potrebné prelomiť kliatbu prievidzskej Niké arény. „Musíme ísť do toho s tým, že chceme vyhrať viac ako oni. Všetko to bude o tom, aby sme hlavne zastavili súpera v obrane. Podľa mňa máme veľkú šancu vrátiť sériu do Prievidze,“ vyhlásil Alexander pred zápasom č. 5.

Foto: Lukáš Droppan