• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Krátka etapa v Nitre, inak je jeho basketbalová kariéra spätá s mestom pod Dubňom. Jakub Merešš sa postupom času vypracoval v Žiline na jedného z lídrov mladého kolektívu. Vo svojom vzostupe chce pokračovať aj v novom ročníku Slovenskej basketbalovej ligy.

Talentovaný mládežnícky reprezentant si prvýkrát „pričuchol“ k SBL-ke v sezóne 2016/2017, kedy prišiel vypomôcť Nitre. Bol to záverečný rok „corgoňov“ medzi elitou. Aj keď bolo nitrianske družstvo beznádejne posledné, už vtedy Merešš zaujal svojimi výkonmi a hrou. „Za šancu, ktorú som dostal v Nitre, som veľmi vďačný. Bola to moja prvá skúsenosť s SBL, mohol som sa porovnať s hráčmi najvyššej súťaže a mohol som vidieť, na čom musím pracovať, aby som sa stal platným hráčom ligy. Na moje pôsobenie v Nitre spomínam len v dobrom, spoznal som nových ľudí a získal som cennú skúsenosť,“ uviedol na začiatok Merešš.

Pre odchovanca žilinského basketbalu to boli prvé dotyky s ligovou elitou, dovtedy sa totiž mohol porovnávať len s hráčmi druhej najvyššej súťaže, respektíve v mládežníckych výberoch. „Najväčšie rozdiely som videl v rýchlosti, fyzickosti, nasadení a v celkovej úrovni. Mohol som sa porovnať s hráčmi pôsobiacimi v súťaži a zistil som, na čom ešte treba zapracovať. Tiež som získal cenné skúsenosti,“ prezradil 23-ročný basketbalista.

Po krátkej zastávke v Nitre si Merešš mohol naplno vychutnať najvyššiu súťaž už v domácom drese. Žilina však na nováčikovskú sezónu nespomína v dobrom, priniesla skôr viac negatív ako pozitív. „Pre mňa osobne bola tá sezóna veľmi náročná z dôvodu, že som mal veľa menších, respektíve väčších zranení, ktoré má celý ročník brzdili. Samozrejme, nepríjemnosťami pre klub bol aj odchod legionárov, čo malo v konečnom dôsledku aj za následok naše konečné umiestnenie,“ vyjadril sa hráč Žiliny.

IMG 9881

Merešš postupne herne napredoval, výraznejšie zlepšenie prišlo nielen pre neho, ale aj pre tím v druhom roku. „Doliečil som si zranenia z predchádzajúcej sezóny, čo mi výrazne pomohlo aj po psychickej stránke a začal som si tiež viac veriť. Taktiež som zapracoval na streľbe za tri body. Myslím si, že hlavným dôvodom bolo to, že sme boli so spoluhráčmi dobrá partia a rozumeli sme si na palubovke, tiež mimo nej. Družstvo bolo podľa môjho názoru poskladané veľmi dobre,“ vymenoval Žilinčan príčiny zlepšených individuálnych a tímových výkonov.

Jeho herný progres si všimol aj kormidelník Slávie Ivan Kurilla: „Pochopil, že pozícia štyri musí byť kombinácia hry pod košom, ako aj na obvode s kvalitnou streľbou a dobrým spacingom. Dnes musí každý hráč vnímať varianty herných systémov v obrane alebo v útoku. Myslím si, že to sa u neho výrazne zmenilo, ako aj samotná streľba. Snažím sa, aby sa vedel správne rozhodovať na ihrisku. To je v mužskom basketbale kľúčové. Jakub je hlavne dynamický typ hráča, jeho dynamikou nemáme podobného na Slovensku na tejto pozícii k dispozícii. V minulosti k nemu mal najbližšie Adam Bayer.“

Dvadsaťtriročný Merešš zostane súčasťou klubu aj naďalej, keď podpísal nový dvojročný kontrakt: „Minulý rok som ukončil bakalárske štúdium na vysokej škole v Žiline, kde by som chcel pokračovať. Hlavnou motiváciou prečo tu zostať bola škola.“

IMG 8338

V žilinskom drese chce aj v ďalej sezóne posunúť svoju hru ešte na vyšší level: „Trénoval som hlavne streľbu z dlhšej vzdialenosti, pretože chcem byť komplexný hráč, tým pádom musím vedieť vystreliť aj za tri body. Chcem byť ešte dynamickejší a silnejší ako tomu bolo pred rokom. Rád by som podával čo najlepšie výkony, čím pomôžem družstvu k úspechom počas sezóny. Do každého zápasu pôjdeme naplno a budeme bojovať o čo najlepšie umiestnenie.“

Merešš zatiaľ čaká na debut v mužskej reprezentácii, aby teda prišla v budúcnosti pozvánka, tak musí pokračovať vo svojom zlepšovaní. „Pracovať ešte musí na zlepšení úspešnosti streľby z perimetra, je tiež potrebné, aby sa v obrannom systéme rozhodoval rýchlejšie a správne. To si vyžaduje skúsenosti, ktoré naberá. Je to pre neho druhá sezóna pod mojím vedením. Verím, že Jakuba posunieme aj v tejto na vyššiu úroveň,“ povedal na záver Kurilla.

Foto: Jakub Ruman