• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Najočakávanejším zápasom 3. kola Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy bol jednoznačne duel medzi Interom Bratislava a Komárnom. Ten sa odohral v Hant aréne na Pasienkoch až v nedeľu, 10. októbra, no určite splnil očakávania basketbalových nadšencov na Slovensku.

Na jednom ihrisku sa stretli dvaja minuloroční šampióni. Inter ako víťaz Slovenského pohára a Komárno ako majster. Aj tento rok patria oba tímy k najväčším adeptom na titul, a to aj dokázali v nedeľňajšom stretnutí. Množstvo fanúšikov bolo zvedavých  hlavne na to, ako sa bude TJovi Bannisterovi a Sašovi Jankovićovi hrať proti svojim bývalým spoluhráčom, s ktorými vybojovali historicky prvý titul pre Komárno.

„V prvom rade to bol útočný zápas. Trošku slabší v obrane, čiže padlo veľa bodov,“ povedala po zápase jedna z nových komárňanských posíl, Ondro Haviar. Úvodné minúty patrili domácim basketbalistom, ktorí si veľmi rýchlo vypracovali osembodový náskok. Ten im však dlho nevydržal a na konci prvej desaťminútovky už viedli iba o jeden bod. „Začali sme výborne – 11:3, potom, po time-oute neviem, čo sa stalo, začali sme hrať a Komárno sa dostalo na koňa. Myslím, že hrali celkom dobrý basketbal. Bol to boj až do konca zápasu. Komárňania dobre doskakovali, na čo sme si mali dávať lepší pozor,“ hodnotí stretnutie hráč Interu, Tomáš Mrviš. Druhá a tretia štvrtina boli pomerne vyrovnané. Ani jedno z družstiev si nedokázalo vypracovať väčší bodový náskok a vo vedení sa postupne striedali.

To však nebol prípad štvrtej štvrtiny. V jej piatej minúte sa vedenia chopili hostia z Komárna, ktorí tri minúty pred koncom vyhrávali až o osem bodov, a skoro to už vyzeralo, že o víťazovi stretnutia je rozhodnuté. „Trafili nejaké tie strely. Doskakovali v útoku, mali druhé pokusy a zrazu bolo osem bodov. Stále sme ale mali dostatok času a stále sme verili, že vyhráme,“ komentuje situáciu Tomáš Mrviš, odchovanec handlovského basketbalu. A žlto-čierni sa veru nevzdali. Nepriaznivé vedenie otočili a vynútili si predĺženie. „Možno sme začali oslavovať skôr, ako bol koniec zápasu. Dve chyby v obrane, kedy sme si zle prebrali a jedna chyba v útoku. Súper dostal tri útoky zdarma a dotiahol sa. Osem bodov je v basketbale nič, to sa dá veľmi rýchlo stiahnuť,“ hovorí „Mrvov“ dlhoročný spoluhráč a rodák z Handlovej, Ondro Haviar.

V predĺžení to už bola jednoznačná záležitosť v podaní domácich Interistov. „Máme širšiu lavičku. V našom tíme je dvanásť hráčov, ktorí môžu hocikedy vybehnúť a nevidíme rozdiel. Možno aj to rozhodlo, ale myslím si, že sme vyhrali zaslúžene,“ odpovedá na otázku, prečo predĺženie lepšie zvládli Bratislavčania, „Mrvo“. Žlto-čierni si veľmi rýchlo vypracovali dostatočný bodový náskok, v tretej minúte dokonca až desaťbodový, a „lodiarom“ nedovolili ďalšie zdramatizovanie zápasu. „My sme do predĺženia vstúpili zle, prehrávali sme o 6-7 bodov a začali sme hrať vabank. Potrebovali sme streliť trojku, hrali sme rýchlo dopredu. Aj sme sa na chvíľku dotiahli, ale toho času je málo. Predĺženie utečie strašne rýchlo a nie je tam priestor na chyby. My sme tie chyby spravili, a preto Inter na konci vyhral,“ hodnotí posledných päť minút stretnutia Haviar.

Komárnu sa tak nepodarilo dobyť bratislavskú Hant arénu a pripísali si svoju druhú prehru. „Lodiari“ však mali opäť raz výbornú divácku podporu, ktorú im zabezpečili komárňanskí fanúšikovia. „Naši fanúšikovia sú super. Chodia s nami na zápasy. Atmosféra bola zase opäť skoro domáca. Podporujú nás, a my im za to veľmi ďakujeme a ešte im musíme priniesť nejaké tie víťazstvá,“ hovorí Haviar o fanúšikoch z Komárna. Pre Ondra je toto prvá sezóna mimo Handlovej. Pre Komárno sa rozhodol ešte predtým, ako vedenie handlovského „baníka“ oficiálne oznámilo svoju tohtoročnú neúčasť v extralige. „Pre mňa je to pozitívna zmena, ktorú som potreboval. Zatiaľ som šťastný. Sme super kolektív, ľudia okolo sú fantastickí, a ja si to zatiaľ užívam. Dúfam, že ešte dostanem nejaké tie minúty, aby som niečo ukázal.“

 

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK