• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Nestáva sa to v basketbale veľmi často, v histórii nášho klubu je to vôbec prvýkrát, aby mladý talentovaný hráč zo zahraničia prišiel na Slovensko na ročné hosťovanie. Príchod 20-ročného pivota Cvetomira Černokojeva do Levíc vzbudil dosť veľký rozruch aj v bulharských médiách píšucich o basketbale, keďže v tejto krajine patrí medzi najväčšie talenty a sú do neho vkladané veľké nádeje pre nasledujúce roky reprezentačného tímu mužov.

Ako sa tento transfer rodil a čo za ním stálo, už opisuje generálny manažér Patriotov Ladislav Garaj: „Keďže do sezóny vstúpime len s dvomi legionármi, brali sme pri ich výbere veľký dôraz na kvalitu, ľudské vlastnosti, tímového ducha, variabilitu a vôľu niečo dokázať. Potrebovali sme teda hráčov v mladom alebo strednom veku, už s určitou skúsenosťou. Na pozícii pod košom sme pozreli desiatky, možno aj stovku hráčov, dlho sme však nevedeli naraziť na niekoho, o kom by sme si mohli povedať, že je to ideálny typ do tímu za cenu, ktorú si môžeme dovoliť. Cvetomira sme objavili náhodou v jednom emaily a hoci sme spočiatku ani len nemysleli na to, že na túto pozíciu zoberieme tak mladého hráča, keď sme si otvorili jeho životopis a pozreli zopár videí, prišli sme na to, že vo svojom veku toho už má za sebou poriadne veľa a nie je to žiadne ucho. Mali sme navyše dobré informácie od kamaráta nášho trénera priamo z Bulharska.“

Černokojev odohral v najvyššej súťaži v Bulharsku už vyše 60 zápasov, prvé už ako 16-ročný. Napriek svojmu mladému veku, bol už dvakrát členom TOP 5 najvyššej súťaže, najlepším pivotom i najužitočnejším hráčom ligy. V reprezentačných výberoch do 18 a 20 rokov dominoval na oboch šampionátoch. Nie je teda žiadnym prekvapením, že na neho zamerali svoju pozornosť tímy z najvyššej španielskej súťaže. Svoj odchod do veľkého klubu však nechce Černokojev unáhliť. Na druhej strane, prišiel čas vyskúšať si niečo nové a keďže má s materským klubom zmluvu ešte na dva roky a hosťovanie v konkurenčnom klube domácej súťaži neprichádzalo do úvahy, prišla možnosť hosťovania mimo krajinu. „Hráča i agenta sme zaujali účasťou v Alpsko-jadranskom pohári, čo je niečo navyše, v porovnaní len so zápasmi v domácej súťaži. Nie je to až taký výkonnostný skok, ako keby išiel hneď do Španielska. Tu si môže zvyknúť na život v cudzej krajine a ďalej napredovať v dobrých podmienkach, ktoré mu klub dokáže vytvoriť,“ povedal Garaj.

Pre mladého Bulhara to bude prvé pôsobenie mimo domova. „Som nesmierne nadšený a šťastný z novej výzvy, ktorá ma čaká. Klub prejavil veľkú túžby získať ma, hoci to nebolo vôbec jednoduché. Neviem sa už dočkať príchodu do Levíc a prvého stretnutia s mojím novým tímom,“ povedal pre klubový web Cvetomir Černokojev.

cernokojev 1

 

„Dohoda s hráčom nebola až tak zložitá, oveľa dlhšie sa čakalo na súhlas klubu. Komunikácia nebola jednoduchá, naťahovalo sa to takmer dva týždne, našťastie sa to všetko podarilo dotiahnuť. Bohužiaľ, medzitým sa Bulharsko dostalo do červenej zóny pre našu krajinu, a tak sme museli žiadať o výnimku pre príchod hráča na Slovensko. Pred príchodom na Slovensko musí podstúpiť Covid test vo svojej krajine, u nás musí ísť po piatkovom príchode do 5-dňovej karantény a až potom po negatívnom výsledku ďalšieho testu, môže začať trénovať s tímom,“ dodal L. Garaj.

Cvetomir Černokojev si medzitým pozháňal základné informácie o klubu, do ktoré sa chystá: „Mám základné informácie o klube, viem že ste boli majstrami Slovenska v 2018 a vyhrali Slovenský pohár v 2019. To svedčí o dobrej práci klubového vedenia. Myslím si, že toto je momentálne najlepšie miesto na pokračovanie mojej kariéry. So spoluhráčmi spravíme kvalitnú robotu v príprave, tak aby sme na sezónu boli čo najlepšie nachystaní a potešili fanúšikov dobrou hrou a víťazstvami,“ dodala na záver nateraz posledná posila klubu pred novou sezónou.

Zdroj: patriotilevice.sk

Foto: gong.bg, tryavna.eu