• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po prvom angažmáne na Slovensku odchádzal so zlatou medailou na krku a označením jedného z najlepších legionárov sezóny. Dva roky hral v rodnom Slovinsku, aby sa teraz prekvapujúco vrátil. Slovinský ostrostrelec Miha Vašl prišiel do Prievidze pomôcť a dokázať, že jeho výkony v Leviciach neboli náhodné.

Bývalý slovinský reprezentant získal s Patriotmi majstrovský titul, zahral si vo finále Alpsko-jadranského pohára a odchádzal s nálepkou kvalitného legionára. Po sezóne 2017/2018 sa mu však nepodarilo dostať k vysnívanému angažmánu, na dva roky sa teda vrátil domov. Počas tohto leta nastal čas na zmenu, v priebehu doslova niekoľkých hodín sa upiekol jeho príchod do Prievidze.

„Po angažmáne v Leviciach som chcel zostať mimo rodného Slovinska. V tom danom čase som však nenašiel nič lepšie, preto som podpísal s Rogaškou. To isté sa opäť raz zopakovalo, nič sa neudialo. Podpísal som v mojom rodnom meste Polzele. Mal som otvorenú zmluvu, čiže v prípade, že by som si niečo našiel, tak som mohol odísť. Stala sa však táto situácia s koronavírusom. Mali sme šesť mesiacov na to, aby sme niečo našli. Nič sa nám nepodarilo. V mnohých krajinách nebolo jasné, ako budú vyzerať ich rozpočty. Napokon som sa rozhodol pre svoj príchod do Prievidze. Poznám Marka Batinu, hovoril som s ním a tiež aj mojím agentom. Z pôsobenia v Leviciach si pamätám, že ľudia v Prievidzi milujú basketbal. Mesto sa mi páči, rovnako aj mojej žene,“ prezradil na úvod Vašl.

V slovinskej Rogaške a Polzele nezostal nič dlžný svojej povesti, stále patril k dôležitým členom základnej rotácie. Čo mu priniesol návrat do rodného Slovinska? „Viac času som mohol stráviť s rodinou. S Rogaškou sme hrali v druhej Adriatickej lige. Z môjho pohľadu to bola kvalitnejšia súťaž ako Alpsko-jadranský pohár, odohrali sme niektoré ťažké zápasy. V Polzele sme hrali len domácu ligu a moc sa u nás kluby do Alpsko-jadranského pohára nehrnuli. My sme to hrali z dôvodu, aby sme proste viac hrali,“ odpovedala jedna z predsezónnych posíl Prievidze.

DSC 3122

Nie je bežné, aby sa zahraniční basketbalisti po istej odmlke vracali do SBL. Návrat Vašla prišiel po dvoch rokoch. Slovenskí fanúšikovia, hlavne tí levickí na neho nezabudli, no to aj tréneri. Podľa slovinského snajpera je teda jasné, že každý konkurent sa na neho špeciálne pripraví: „Je mi to jasné, že bude na mne viac zodpovednosti a tlaku. Pri mojom prvom pôsobení na Slovensku som získal majstrovský titul. Ľudia tu ma poznajú, viac sa na mňa pripravia. Poznám ligu, vieme ako to v nej chodí. Som pripravený. Rád hrám proti tímom, ktoré vedia, ako hrám a snažia sa ma za každú cenu zastaviť.“

Na Hornej Nitre ho prirodzene čaká iné prostredie, hlavne tamojší fanúšikovia sú náročnejší a svoju nespokojnosť dávajú vždy najavo. Je na to krídelník Prievidze pripravený? „Mne sa pozdávajú hluční fanúšikovia, takí boli aj v Leviciach. Keď máte zlý zápas, prípadne je ich viac, tak je jasné, že ľudia začnú kritizovať tím alebo vás. Ja to považujem za normálne, neberiem to osobne. Snažím sa hľadieť na to, aby som čo najlepšie pomohol družstvu. Hráme totiž pre fanúšikov, nik nechce hrať pred prázdnou halou,“ vyjadril sa Vašl.

DSC 0581

Očakávania v Prievidzi nie sú pred novým ročníkom nejako veľké. Vzhľadom na znížený rozpočet prišlo k výraznému omladeniu kolektívu, na pozícii hlavného trénera zažije premiéru doterajší asistent Maroš Helmecy. „Máme štyroch legionárov, vrátane mňa. Už keď som hral v Leviciach, tak sa mi páčil môj spoluhráč Matej Majerčák. Celkovo máme mladých rozohrávačov, u ktorých si myslím, že prinesú energiu na palubovke. Za seba môžem sľúbiť, že tiež ukážem energiu na ihrisku a pomôžem odovzdať svoje skúsenosti mladíkom v tíme,“ zhodnotil Slovinec svojich spoluhráčov.

Budú sa súperi na Vašla špeciálne pripravovať? „Určite. Poznajú ma, vedia ako hrám, hlavne Teo Hojč (úsmev). To aj očakávam a som na to pripravený. Keď sa budú viac sústrediť na mňa, tak možno moji spoluhráči budú mať viac možností na skórovanie,“ myslí si hráč Prievidze.

Druhé pôsobenie v Slovenskej basketbalovej lige by mu mohlo pomôcť vrátiť sa na oči a do budúcna zabezpečiť možno lepšiu klubovú adresu. „Dúfam, ale to budem riešiť až po sezóne. Teraz idem tvrdo pracovať, pomôcť Prievidzi, aby dosiahla dobrý výsledok,“ uzatvoril 28-ročný basketbalista.

Foto: Lukáš Droppan