• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Starší Danilo sa dosť skoro vydal na trénerskú cestu, mladší Nikola úspešne brázdi palubovky ako hráč. Až v Handlovej sa bratia Rakočevičovci stretli prvýkrát na jednej lodi a mohli si tak vyskúšať pôsobenie tréner - hráč. Práve s 30-ročným čiernohorským krídelníkom sme prebrali jeho fungovanie s bratom trénerom a tiež pôsobenie medzi „baníkmi“.

Nikola Rakočevič bol v podstate od roku 2011, s drobnými prestávkami, stálicou španielskej LEB Gold (druhej najvyššej súťaže). V mimoriadne kvalitnej súťaži si vybudoval meno, preto možno pokojne povedať, že hráči s takýmito životopismi bežne na Slovensko nechodia. On sa však rozhodol pomôcť svojmu bratovi v Handlovej, kde bojuje s tímom o miesto v prvom kole play off.

„Chcel som vyskúšať pôsobenie v odlišnej krajine, v Španielsku som hral veľa rokov. Potreboval som novú motiváciu, lebo som mal pocit, že som sa v LEB Gold ako keby zasekol. Vďaka koronavírusu a situácii v športe som dlho nemal klub, takže som doma čakal na ponuku, až vďaka môjmu bratovi som prišiel do Handlovej. Nehral som od februára 2020, takže už som nechcel strácať čas,“ prezradil na úvod mladší z bratského dua Rakočevičovcov.

Na hornej Nitre sa tak spojili cesty Nikolu, hráča a Danila, trénera. Aké to je vlastne fungovať takto na jednej lodi a v jednom klube? „Všetko je v poriadku, pozerám na neho ako na trénera a robím to, čo odo mňa požaduje. Na každého je tvrdý (smiech), nie som výnimka. Mimo palubovky sú dni, kedy komunikujeme spolu viac a sú dni, kedy menej. Radšej hovoríme viac o futbale ako o basketbale (smiech),“ odpovedal hráč Handlovej.

DSC 5504

V SBL-ke sa dosť rýchlo otriasol z dlhšieho zápasového voľna, v drese MBK sa nevypracoval len na najlepšieho strelca, ale popredné priečky má aj v rámci celej súťaže. Priemerne dáva v zápasoch 16 bodov.

„V tejto lige sú aj zaujímaví hráči a zápasy. Škoda, že táto súťaž má v tomto ročníku len 7 klubov. Verím, že sa to po konci koronavírusu zlepší. V porovnaní s LEB Gold, v Španielsku je viac tímov, väčšie rozpočty a tímy chcú postúpiť do ACB ligy. Je to silná súťaž, s kvalitnými družstvami a hráčmi. V aktuálnej situácii som rád, že som na Slovensku. Beriem to, že to môže byť dobrá vec. Po dlhých rokoch v Španielsku, som tak otvorený novým trhom v Európe,“ myslí si Rakočevič.

IMG 3881

Talentovaný Čiernohorec s prezývkou „AK47“, ako uvádza eurobasket.com, začínal s basketbalom v slávnom Reale Madrid: „Hral som tam tri roky, skvelá skúsenosť. Mal som možnosť hrať proti najlepším hráčom a tímom sveta. Keď som tam odchádzal vo veku 15 rokov, tak to pre mňa nebolo jednoduché, keďže som šiel sám.“

V spoločných cieľoch s bratom má Rakočevič jasno: „Túto sezónu chcem dostať Handlovú do play off.“

Foto: Vladimír Dorňák, Daniel Faix