• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Bol to nečakaný príchod, ktorý vzbudil v basketbalových kruhoch veľký ohlas. Lautaro Lopez sa vrátil na Slovensko, nie do hlavného mesta, ale kývol na ponuku od Spišských Rytierov. Osud to napokon zariadil tak, že jeho zápasový debut prišiel práve proti jeho bývalému klubu. Po ňom sme prebrali mimo iného detaily návratu do Niké SBL.

Pri svojej premiére sa podieľal na dôležitom víťazstve 7 bodmi, 7 doskokmi a 6 asistenciami, čím pripomenul svoju všestrannosť, ktorá ho zdobila v sezóne 2020/2021 v žlto-čiernom drese. „Je to trochu šialené, vrátil som sa na Slovensko, na ktoré mám mnoho pekných spomienok. Bolo úžasné hrať na úvod proti Interu Bratislava a bývalým spoluhráčom. Teší ma, ako sa mladí hráči Interu za ten čas posunuli. Znamená to, že na sebe pracovali a som veľmi rád, že sú to už skúsenejší hráči,“ nešetril Lopez pozitívami po svojom prvom stretnutí s Rytiermi.

Príchod argentínskeho rozohrávača sa zrodil ešte pred vianočnými sviatkami, klub takýmto spôsobom zareagoval aj na dlhší výpadok Dalibora Hliváka zo zostavy. Spišiakov totiž od začiatku sprevádzajú zdravotné starosti, v kompletnom zložení odohrali len minimum zápasov. „Teo Hojč je skvelý tréner, komunikovali sme spolu. Poznáme sa z môjho prvého angažmánu na Slovensku, vtedy tiež trénoval Spišských Rytierov. V Argentíne som mal otvorený kontrakt, čakal som na ponuku z Európy a keď mi zavolal, tak som sa to rozhodol zobrať. Niké SBL je kvalitná súťaž, hráme Alpsko-jadranský pohár. Plus, mám priateľku zo Slovenska, takže mám tu aj svoju druhú rodinu (úsmev). Teší ma, že to takto celé vyšlo. Zaujalo ma aj to, že Rytieri sú na čele ligy a v Alpsko-jadranskom pohári postúpili do štvrťfinále. Veľmi túžim po tom, aby som získal majstrovský titul. Tvrdo pracujeme na tom, aby sme na túto métu dosiahli,“ poodkryl rozohrávač Spišskej Novej Vsi dôvody návratu na Slovensko.

IMG 1667

V porovnaní s jeho prvou zástavkou v našej najvyššej súťaži, je teraz Lopez v odlišnej pozícii. Prišiel do oveľa skúsenejšieho tímu, s odlišnými ambíciami a tak jeho cesta k minútam možno nebude v úvode tak hladká, ako by 23-ročný basketbalista očakával. „Som tu zatiaľ len niekoľko dní, takže nechcem nejako narušiť doterajšie fungovanie tímu, ktorý je spolu už dlhšiu dobu. Chcem pomôcť, postupne každým dňom viac a viac a získať si svoje pevné miesto v rámci družstva. Teraz musím akceptovať svoju pozíciu a len tvrdo pracovať, ako tomu bolo aj v tomto stretnutí,“ načrtol Lopez svoj pohľad.

Na svojom poste má mimoriadne tvrdú konkurenciu, duo McGlynn-Washington je najnebezpečnejšou úderkou Niké SBL. Za návratom do Európy je podľa jeho slov aj fakt, že basketbalovo je viac viditeľnejší, v porovnaní s jeho predošlými klubovými zastávkami: „Určite pomôže, keď prídete do skúseného tímu a ste viac na očiach basketbalovej verejnosti. Musíte na sebe tvrdo pracovať, pretože v tejto súťaži nie je jednoduché presadiť sa. Idem krok po kroku, chcem ukázať, že hrať viem a pomôcť tomuto družstvu k úspechu. Myslím si, že v tejto fáze na štatistikách nezáleží, dôležité je byť v tíme, ktorý hrá o najvyššie pozície. Túžim konečne niečo vyhrať, mať ten pocit dosiahnutého úspechu, vďaka čomu sa basketbalovo posuniem.“

IMG 1852

Po odchode z Interu hral Lopez za srbský Čačak, následne sa prednedávnom vrátil do rodnej Argentíny. Najskôr z toho bola ešte krátka zastávka v Uruguaji, aktuálny ročník odštartoval v San Martine: „Pre mňa to bola úžasná skúsenosť. V Argentíne som nehral 5 rokov, mal som radosť z toho, že na moje zápasy mohli prísť priatelia, rodičia, starí rodičia. Vedel som však, že v jednom momente sa musím vrátiť do Európy, aby som basketbalovo rástol.“

Foto: Vladimír Dorňák