• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Ocenenie pre najlepšieho Slováka základnej časti získal pivot naposledy pred 4 rokmi, vtedy to bol Michal Baťka. Michael Fusek bol v tom čase najlepším striedajúcim hráčom. Odvtedy „Fuso“ herne a výkonnostne vyrástol, čo momentálne dokazuje v drese Spišských Rytierov. V čom mu pôsobenie pod taktovkou trénera Tea Hojča pomohlo a ako získal sebaistotu aj v reprezentácii, to všetko sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Fusek už vie, aký je to pocit vyhrať základnú časť a následne aj majstrovský titul. Podarilo sa mu to práve v roku 2019 s Interom Bratislava. Teraz pomohol Spišským Rytierom k splneniu bodu č. 1, dokonca pre klub to bolo vôbec prvýkrát, čo sa niečo také podarilo. A rád by nadviazal na to aj zavesením zlatej medaily na krk.

„Naším cieľom bolo vyhrať základnú časť súťaže, aj keď zo začiatku bol favorit niekto iný. Som veľmi rád, že sa to podarilo a ideme priamo do semifinále. To bude určite výhoda. Teraz máme tri týždne na prípravu na play off. Budeme sa asi pokúšať dohodnúť si nejaký prípravný zápas, lebo byť taký dlhý čas bez hernej skúsenosti je ťažké. Musíme sa dať hlavne dokopy, lebo trénujeme piati a to určite nie je ideálne. Prestávka nám teda určite padne vhod,“ vyjadril sa na úvod pivot Spišských Rytierov.

27-ročný basketbalista prišiel ako jedna z posledných predsezónnych posíl tímu, po 4 rokoch sa rozhodol uzatvoriť kapitolu v Interi Bratislava: „Po príchode do nového pôsobiska som mal z toho trošku obavy. Nový klub, nové prostredie. Štyri roky som bol v Interi, nevedel som presne čo očakávať od zmeny dresu. V Spišskej som nikoho nepoznal, tak som čakal, či sa toto rozhodnutie ukáže ako správne. Po basketbalovej aj personálnej stránke som tu spokojný. Vyhrali sme základnú časť ligy. Dúfam, že v tom budeme podobne pokračovať.“

DSC 4623

V novom pôsobisku sa rýchlo usadil a v základnej časti hral číselne svoj najlepší basketbal v doterajšej kariére. Jediný s celosezónnym priemerom double-double (11,9 bodov, 11,9 doskokov). Líder v zbieraní lôpt, blokoch a užitočnosti. To všetko mu zaslúžene vynieslo ocenenie a zaradenie do All Star tímov.

„V Spišskej Novej Vsi sa cítim dobre, cítim dôveru od trénera Tea Hojča, kolektív je výborný. Spojili sa viaceré veci a to sa potom prejavuje na mojich výkonoch. Mohlo by to byť aj lepšie, mal by som byť viac konzistentnejší, v každom zápase vydržať čo najdlhšie vo vysokom nasadení. Verím, že sa to ešte prejaví na ďalších dobrých výsledkoch tímu,“ povedal Fusek.

IMG 0135

Pri jeho herných výkonoch sa prirodzene pýta otázka, či ešte do budúcna skúsi zahraničie, ako v poslednom období Šimon Krajčovič, Matej Majerčák alebo Jakub Mokráň. „Už v lete som mal záujem ísť skúsiť zahraničnú cestu. Žiadna zaujímavá ponuka však neprišla. Stále je to môj sen. Dúfam, že sa do budúcna niečo podarí. Keď ponuka nie je zaujímavá, neoplatí sa odchádzať do zahraničia. Ak už hrám v nejakom tíme, chcem byť jeho aktívnou súčasťou a nie sedieť na lavičke a čakať na svoju príležitosť. Teraz sa naplno sústredím na vyvrcholenie sezóny v Spišskej. Chceme vyhrať titul a potom sa uvidí,“ vysvetlili reprezentant Slovenska.

Pohoda na palubovke sa preniesla aj do národného výberu, kde sa zaradil medzi opory, na ktoré tréner Aramis Naglič vsádza. Vo februári sa síce postúpiť do kvalifikácie majstrovstiev Európy 2025 nepodarilo, ale v lete by si túto možnosť nechceli nechať ujsť. „V reprezentácii som bol milo prekvapený dôverou trénera. Škoda, že sa nám nepodarilo postúpiť, zahrali sme dva kvalitné zápasy, ale na postup to nestačilo. Chýbala nám jedna výhra, mali sme vyhrať v Severnom Macedónsku. Uvidíme, aký bude teraz žreb. Môžeme nadviazať na naše posledné dobré výkony,“ vyhlásil na záver Fusek.

Foto: Vladimír Dorňák, Daniel Faix