• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Služobným jazykom v klube KB Košice je chorvátčina, respektíve rozličné odnože slovanských jazykov. Jediný Američan v tíme LaDarius White je preto akýmsi solitairom. To však neznamená, že by sa nedokázal do tímu Býkov začleniť.

Po letnom premiérovom príchode na starý kontinent sa postupne aklimatizoval a jeho výkony vykazujú vzostupný trend. Dvadsaťštyriročný rodák z amerického McCombu s prezývkou Snoop strieľa v priemere štrnásť bodov na zápas a v poslednom zápase na palubovke Levíc predviedol streleckú exhibíciu. Zásluhou 31 bodov ho oficiálna stránka ligy vyhlásila za hráča desiateho kola. 

“Myslím si, že to bol môj najlepší výkon za Košice. Body tešia, ale prvoradé je vždy víťazstvo tímu a triumf z Levíc je pre nás veľmi cenný,” vyslovil sa na margo svojho posledného výkonu White. Svoj strelecký výkon ale nepreceňuje. Kľúčom k triumfu v Tekove totiž bola v prvom rade defenzíva celého tímu. “Ak hráte dobre v obrane, máte vždy solídny predpoklad pre dobrý útok.”

V posledných zápasoch sa to potvrdilo a kvalitné výkony v obrane dostali Býkov na víťaznú vlnu. Po piatich triumfoch v rade sa už vyhrievajú na absolútnom čele tabuľky. “To bol náš cieľ a teraz sme my tým tímom, ktorý sa budú snažiť všetci poraziť.”

“Výborný výkon,” ocenil 31 bodov Američana asistent trénera Richard Leško.“Veľmi nám pomohol a chlapec má obrovský potenciál. Veríme, že to bude pokračovať v takomto duchu.”

Práve Richard Leško predstavuje pre Whita akúsi pravú ruku. Ako sme spomenuli v úvode, košické tréningy sú vedené Draženom Brajkovičom v chorvátčine a bez pomoci asistenta by sa tak “Snoop” cítil ako na inej planéte.

“Sám som nejaký ten rok pôsobil v Amerike a dokážem sa preto vcítiť do jeho pocitov a mentality. To, že komunikácia prebieha cez moju osobu, mu podľa mňa vôbec neprekáža. Dokazuje to svojimi výkonmi,” konštatuje Leško. Zo svojho zámorského zverenca cíti, že aj on sám už cíti väčšiu vnútornú pohodu, než tomu bolo na začiatku košického pôsobenia. “Mám pocit, že si naozaj zvykol. Pred pár dňami som sa ho pýtal na to, čo hovorí na naše jedlo a vraj je už v pohode aj s týmto. Po príchode do Európy to bola pre neho určite veľká zmena, ale cítime, že sa už aklimatizoval. Základom je výborná atmosféra v šatni a s chalanmi si očividne rozumie.”

Samotný LaDarius White tieto slová potvrdzuje: “Zvykol som si a teraz sa tu už cítim pohodlnejšie. Košice sú pekné, pokojné mesto. Máte tu pekné dievčatá a vraj i veľmi dobré pivo. Osobne ho ale príliš nepijem a tak to neviem potvrdiť.”

Viac ako pivo by “Snoopovi” určite chutilo majstrovské šampanské. K nemu síce vedie veľmi dlhá cesta, no on sám prezentoval s typickým americkým sebavedomím maximálne ciele už po svojom príchode na Slovensko. Športovci v Severnej Amerike sú jednoducho vychovávaní presne takto – akýkoľvek cieľ, než ten najvyšší, nie je poriadnym cieľom. Akýmsi lakmusovým papierikom košických šancí je práve aktuálna séria troch náročných zápasov. Po súboji v Leviciach sa predstavia Býci doma proti Prievidzi a Interu.

“Očakávam nesmierne náročný boj o každú loptu. Viem, že Prievidza je majstrom a patrí medzi najlepšie kvalitné tímy súťaže. My však chceme vyhrať každý zápas,” neváha LaDarius White. Aj tréner Richard Leško pochopiteľne verí, že jeho zverenci túto výzvu zvládnu. “V Leviciach sme potvrdili našu formu. Trénuje sa veľmi kvalitne, cítime sa dobre a lepšia je od zápasu k zápasu aj súhra na ihrisku. Levice boli ďalším krokom k nášmu cieľu, ale teraz prídu tie najväčšie súboje proti Prievidzi a Interu. Veľmi sa na ne tešíme a verím, že nás poženie plné hľadisko.”

Zápas KB Košice – BC Prievidza začína v Angels aréne v sobotu o 18.00 hodine.

Autor a foto: Peter Jesenský, zdroj: kbkosice.sk