• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Príprava na sezónu 2018/19 sa pomaly chýli ku koncu, preto sme vyspovedali generálneho manažéra Marka Batinu o témach spojených s touto časťou sezóny. Vyjadril sa nielen k budovaniu kádra a príprave, ale aj k cieľom a novinkách, na ktoré sa môžu fanúšikovia BC Prievidza tešiť, k informácii o zákaze činnosti a k mnohému ďalšiemu.

- Aké bola situácia a následné kroky klubu po rozviazaní zmluvy s trénerom Pannonem?

Po ukončení zmluvy s trénerom Pannonem sme nemohli na nič čakať. Okamžite som sa pustil do práce a absolvoval som rozhovory s minimálne desiatimi trénermi. Aj keď išlo o výnimočnú situáciu v časovej tiesni, na výbere som si dal záležať.

- Prečo klub nakoniec podpísal zmluvu s trénerom Michealom Claxtonom?

Zo súčasného trénera Michaela Claxtona som mal najlepší pocit. Bolo na ňom od prvého momentu vidieť, že chce tvrdo pracovať a hovorili za neho aj jeho predchádzajúce výsledky. Páčil sa mi jeho prístup, basketbalová filozofia a energia. Informoval som sa o ňom aj u ľudí, ktorí s ním v minulosti spolupracovali a následne sme sa veľmi rýchlo dohodli. Je to víťazný typ a verím, že sa mu podarí nadviazať na svoje predchádzajúce úspechy aj v Prievidzi. Naša spolupráca zatiaľ funguje veľmi dobre.

- Budovanie kádra sprevádzali určité problémy spojené najmä s dvojicou hráčov Sitton a Holcomb. Ako na ne klub reagoval?

Pri Grantovi Sittonovi sme si boli vedomí jeho zmluvy a teda šance opustiť náš tým v prípade ukončenia spolupráce s trénerom Pannonem. Jeho agent s nami komunikoval o tejto možnosti tiež, preto sme boli na túto situáciu pripravení. Veľmi rýchlo si našiel klub, ktorý mu ponúkol lukratívnejšiu ponuku ako Prievidza, keďže jeho hlavný dôvod zotrvania aj za nižšie platové podmienky, bol tréner Pannone. Veľa ľudí bolo prekvapených z uzavretia tejto zmluvy, avšak my sme rátali s tým, že tréner, a tým pádom aj Sitton zostávajú. Grant Sitton bol platný hráč a prajem mu veľa šťastia v jeho ďalšej kariére v Holandsku. V tíme sme sa ho snažili nahradiť kvalitnými strelcami, čo si myslím, že sa nám podarilo. Situácia okolo Brandona Holcomba bola v porovnaní so Sittonom neočakávaná. Zmluvu mal podpísanú už v júni. Po podpísaní zmluvy sa začal individuálne pripravovať, presne tak, ako by každý hráč aj mal, bohužiaľ spôsobil si zdravotné ťažkosti. Po príchode do Prievidze, na základe množstva vyšetrení, nevedeli doktori presne určiť čas jeho zotavenia a návratu na palubovku. Aj keď bol podpísaný ešte trénerom Pannonem, páčil sa aj novému trénerovi Claxtonovi, ktorý chcel v tíme typologicky takého istého hráča ako Holcomb. Keďže sme potrebovali pod košom hráča jeho kalibru, nemohli sme dlho čakať a museli sme reagovať. Brandon je skvelý, pozitívny človek a prajem mu skoré uzdravenie a návrat na palubovky.

- Jedna z otázok, ktorá fanúšikov najviac zaujíma, je hráčky káder. Je už uzavretý?

Káder je momentálne uzavretý. Posledné miesto na súpiske sme nechali pre juniorov. S MBA Prievidza a trénerom Martinom Blahom máme veľmi dobrú spoluprácu. Juniorskí hráči pravidelne trénujú s mužským tímom a títo chalani majú miesto aj na našej súpiske. Niečo podobné sme spravili minulý rok s Jakubom Mokráňom, na ktorom je vidieť progres a dúfam, že sa nám to podarí aj s ďalšími hráčmi. Je vidieť, že pravidelné tréningy s mužským tímom a niekoľko minút v zápasoch ich motivujú a chcú na sebe makať a posúvať sa dopredu ešte viac. Je to jediná cesta ako vychovať profesionálnych basketbalistov.

- Ako by si zhodnotil doterajšiu časť prípravy tímu?

S prípravou som veľmi spokojný. Najdôležitejšie je, že sa zatiaľ nikto vážnejšie nezranil. Ďalším dôvodom je, že vidieť ako si chalani budujú medzi sebou vzťah a tímového ducha. Postupne sa zoznamujú s novým klubom, herným systémom a niektorí aj s novou kultúrou v krajine, v ktorej nikdy predtým neboli. Nie je to ešte dokonalé, ale určite na dobrej ceste. Práve na toto slúži príprava. Každý zo zápasov, ktorý sme odohrali, nás posunul dopredu. Na domácej palubovke sme zatiaľ boli vo všetkých stretnutiach úspešní a rovnako sa nám podarilo vyhrať ťažký zápas v rakúskom Klosterneuburgu, kde sme na konci zápasu ukázali charakter a otočili nepriaznivý stav. Čo sa týka duelov, ktoré sme prehrali, tak prvé stretnutie sme odohrali proti maďarskému majstrovi Szolnoku, ktorý je veľmi kvalitný súper a v Brne sme mali smolu. Čakajú nás ešte dva zápasy. Všetko ide správnou cestou a dúfam, že už budeme len a len napredovať.

- Aké sú ciele a očakávania klubu do ďalšej sezóny?

Budem sa opakovať, ale po športovej stránke vždy hovorím, že výsledok nikdy sľúbiť nemôžem. Vždy som hral tak, aby som vyhral, ale nikdy by som dopredu nepovedal, že sa to stane. Víťazný typ človeka musí byť v prvom rade džentlmen a chváliť sa môže až po tom, ako je úspešný. Výsledky preto sľubovať nebudem, ale môžem sľúbiť, že budeme bojovať a hrať pekný basketbal s veľkou energiou. Fanúšikovia sa môžu tešiť na výbornú zábavu a skvelú šou. Budeme pokračovať v našich mimobasketbalových aktivitách, ktoré sme začali praktizovať vo väčšej miere koncom minulej sezóny. Diváci sa môžu tešiť na BC Ladies, maskotov, moderátorov, súťaže, či na novinky ako slingshot (prak), DJ-a, nový systém a dizajn zápasových bulletinov a mnoho ďalšieho. Basketbal v Prievidzi je zábava pre celú rodinu a urobíme všetko preto, aby boli spokojné všetky vekové kategórie a teda celé rodiny.

- Objavila sa informácia, že klub ma zastavenú činnosť od SBA. Čo to konkrétne znamená a prečo k tomu došlo?

Vo štvrtok sme dostali rozhodnutie z Hráčskej komisie SBA o zastavení činnosti z dôvodu arbitráže. Jedná sa o nášho bývalého trénera Miljana Čuroviča a hráča Rastka Dramčanina. Neprekvapilo nás to, keďže stále máme voči ním dlhy, ktoré sme ešte neuhradili. Avšak rátali sme s tým, že pred začiatkom sezóny 2018/19 budeme musieť tieto podlžnosti uhradiť. Federácia preto musela v zmysle platných poriadkov postupovať. Už pri hodnotení minulej sezóny sme priznali, že zhruba tridsať percent dlhu z „FIBA“ sezóny 2016/17 budeme ešte musieť zaplatiť a táto arbitráž je toho súčasťou. Ako sme hovorili, počas sezón 2017/18 a 2018/19 sa snažíme stabilizovať klub a vrátiť mu reputáciu. Dlh samozrejme vyplatíme a basketbal v Prievidzi sa bude ďalej hrať. Fanúšikovia sa preto nemusia ničoho obávať a môžu sa tešiť na ďalšiu súťažnú sezónu.

- Ako sa zmenila tvoja pozícia v klube? Ako sa cítiš a aké sú osobné očakávania do budúcnosti?

Úprimne môžem povedať, že mi chýba basketbal z pozície hráča. Keď vidím náš tím hrať, tak by som chcel samozrejme byť toho súčasťou. Mimo palubovky však robím všetko pre to, aby som tímu pomohol. Bojujem rovnako, ako keď som bol palubovke. Makám na sto percent, aby klub BC Prievidza fungoval na takej špičkovej úrovni, ako doteraz. V tejto pozícii som prvý rok a musím sa zlepšovať ako všetci okolo mňa. Určite bude trvať nejaký čas, kým sa dostanem do určitej „formy“ aj ako generálny manažér. Zatiaľ som spokojný, ale zároveň sa držím pevne na zemi. Úspech závisí od veľa faktorov, ale verím, že môžeme očakávať dobré výkony z pohľadu celej organizácie BC Prievidza.

Zdroj: pdbasket.com, Foto: Facebook