• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Novým kondičným trénerom BC Prievidza sa stal rodák z Bojníc Jakub Chudý. Jakub vyštudoval kondičné trénerstvo vo výkonnostnom a vrcholovom športe na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave, kde stále pokračuje na doktorandskom štúdiu.

Jeho začiatky v odbore sú späté s individuálnou prípravou športovcov. V kolektívnych športoch, ako bývalý futbalista, začínal práve pri futbale. Svoju premiéru v basketbale zažil priamo v mužskom národnom tíme, kde si ho pred tromi rokmi vybral bývalý tréner BC Prievidza Ivan Rudež. V reprezentácií pôsobil najskôr ako masér, no po preukázaní schopností z oblasti kondičného tréningu sa jeho práca rozšírila na pozíciu kondičného trénera. Jakuba sme vyspovedali na rôzne zaujímavé témy týkajúce sa jeho práce v BC Prievidza.

- Ako si sa dostal do BC Prievidza a aká je tvoja pozícia v klube?

"S ponukou podieľať sa na kondičnej príprave BC Prievidza ma oslovil Marko Batina, ktorý sledoval moju prácu pri národnom tíme a mal na mňa dobré referencie. Malý problém, ktorý sme museli vyriešiť je to, že nežijem v Prievidzi ale v Bratislave. Spolupráca prebieha prostredníctvom môjho koordinovania kondičnej prípravy s tým, že v pravidelných intervaloch chodím do Prievidze a kontrolujem, či hráči dodržiavajú tréningový plán. Na úvod som všetkých hráčov fyzicky a pohybovo otestoval, na základe čoho som nastavil ich individuálne prípravné programy pred každým tréningom, ktoré znižujú riziko zranení. V súčasnosti sa venujem prevažne kondičnej zložke, do ktorej patrí silový tréning a rozvoj vytrvalostných schopností využitím krátko intervalovej metódy. Všetky tréningy, ktoré navrhnem, prekonzultujem s hlavným trénerom, asistentom a fyzioterapeutom. Chcel by som vyzdvihnúť výbornú komunikáciu so všetkými zainteresovanými ľuďmi v klube. Na čo najpresnejšom nastavení prípravy sa podieľame všetci spoločne a myslím si, že to prináša ovocie."

- Ako vnímaš basketbal z pohľadu fyzickej prípravy?

"Basketbal je šport, ktorý sa odohráva na tvrdom povrchu, teda na palubovke. Hráči, ktorí hrajú počas jedného zápasu viac ako dvadsať minút, nabehajú tri a pol až päť kilometrov. Tento šport je typický množstvom kontaktu. Z kondičného hľadiska sú najdôležitejšími schopnosťami výbušná sila, keďže hráči počas zápasu absolvujú množstvo výskokov, dopadov a rýchlych zmien smeru. Ďalšou dôležitosťou vlastnosťou je akceleračná rýchlosť, z ktorej môžu hráči v súboji jedna na jedna ťažiť. Basketbal je typický aj veľmi vysokou úrovňou koordinačných schopností. Hráči musia ovládať loptu a následne vo vysokom zaťažení aj presne strieľať."

- Čo je cieľom kondičného trénera v basketbalovom tíme?

"Mojím cieľom v pozícii kondičného trénera je v prvom rade znížiť náchylnosť na zranenia. Na podstatných basketbalových veciach, ako sú taktika a individuálne činnosti v hre, môžu pracovať len hráči, ktorí sú zdravotne v poriadku. Snažím sa aj o zlepšenie ich trénovanosti a motivovať ich. Verím, že toto všetko vo finále vyprodukuje aj úspešné výsledky."

- Aké bolo tvoje prijatie v BC Prievidza hráčmi?

"Niektorých hráčov som poznal už z národného tímu. Vedeli teda, akým spôsobom pracujem a čo odo mňa očakávať. Predpokladám, že aj ostatným hráčom ma predstavili ešte pred mojím príchodom. Úsmevné je, že noví hráči, ktorí prichádzali do klubu očakávali vysokého svalnatého trénera, ale, bohužiaľ, táto charakteristika sa mňa veľmi netýka."

- Aký je prístup hráčov k tvojim tréningom?

"Je vidieť, že hráči sú profesionáli a snažia sa plniť si všetky úlohy, ktoré im zadám veľmi svedomito. Tým pádom sa dostali na vyššiu úroveň silových aj kondičných schopností. Je pochopiteľné, že každý hráč mal inú prípravu počas leta a mojím cieľom bolo nastaviť podmienky, ktoré vyhovujú všetkým. Progres, ktorí dosiahli v príprave, sa ukázal už v prípravných zápasoch, kde dokázali držať vysoké tempo aj v druhej polovici zápasu, kde sme súperov dokázali v mnohých zápasoch predčiť. Ďalším dobrým znamením spojeným s kondičnou prípravou je zdravie hráčov. Doteraz sme v príprave v tíme nemali žiadne vážnejšie zranenie, čo je podmienkou napredovania hráčov."

- Ako by si popísal prípravu hráčov v predsezónnom období?

"Po príchode do klubu hráči absolvovali vyšetrenie u fyzioterapeutky a funkčné testy so mnou, na základe ktorých som hráčom vytvoril individuálny program, zameraný na najslabšie články v pohybovom prejave, podľa ktorého sa pripravujú pred každým tréningom a zápasom. Tým sa snažíme minimalizovať riziko zranení. Od začiatku sme sa snažili aplikovať silový tréning v posilňovni trikrát do týždňa. V akumulačnej fáze sme chceli využiť posilňovňu častejšie, pre prípravu pohybového aparátu hráčov na zvyšujúce sa zaťaženie spojené s príchodom súťažného obdobia. Nakoľko nie som zástanca dlhých behov na niekoľko kilometrov bez prerušenia a verím tomu, že basketbalista by mal byť trénovaný v podmienkach, ktoré sú pre neho typické, čiže v telocvični, sme ako doplnok k tréningu využívali aj rozvoj vytrvalostných schopností pomocou behov na krátke vzdialeností do 50 metrov. Basketbalista v zápase nebude nikdy súvisle bežať niekoľko kilometrov a potrebuje práve krátke behy a zmeny smeru. Hráči na jedenkrát teda nikdy neprebehli viac ako sto metrov a radšej bežali krátke vzdialenosti niekoľkokrát za sebou. Postupom prípravy sme zredukovali počet príprav v posilňovni na dve týždenne a zároveň sme skrátili aj čas a zvýšili intenzitu. Veľmi dôležitým aspektom, ktorý sme pridali do tréningu je rozvoj skočnosti a výbušnej sily, rýchlosti so zmenami smeru, čo je pre basketbalový šport veľmi špecifické. Týmto sa snažíme budovať špeciálnu trénovanosť hráčov, aby nastúpili do sezóny naozaj pripravení. V prípravných zápasoch sa nám táto stratégia osvedčila. Nezanedbali sme žiadnu z potrebných schopností a hráči sú po fyzickej stránke pripravení veľmi dobre."

- Ako bude pokračovať tvoje ďalšie pôsobenie pri tíme?

"V kondičnej príprave budeme samozrejme pokračovať aj počas sezóny. Už teraz mám naplánované dve tréningové jednotky, ktoré budú zamerané na udržiavanie nadobudnutých schopností. Výkonnosť, ktorú hráči dosiahli, sa budeme snažiť udržať a vystupňovať smerom ku koncu sezóny, s výhľadom na dosiahnutie najvyšších cieľov."

Zdroj: pdbasket.com, Foto: Lukáš Droppan