• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V mladom družstve Spišskej Novej Vsi bude patriť k lídrom. Americký rozohrávač Eric Nottage sa na Slovensko vrátil dokončiť nedorobenú robotu, ktorá mu tu zostala v jeho prvej profesionálnej sezóne.

Nottage prišiel pôvodne na Spiš nahradiť svojho krajana Camerona Williamsa, ktorý opustil družstvo už po dvoch ligových zápasoch. Z pohľadu vedenia klubu to bol brilantný ťah, keďže 24-ročný rozohrávač mal obrovský dopad na družstvo z pohľadu štatistík a tiež aj herného prejavu. O to väčšie prekvapenie prišlo v januári, keď Američan v tíme náhle skončil. Síce prišla náhrada v podobe skúseného Gabriela Belarda, ale tá nebola úplne plnohodnotná.

„Vrátil som späť, keďže som sa cítil dobre v klube a tiež v meste. Plus, mám tu nedokončenú robotu z predchádzajúcej sezóny,“ prezradil Nottage k svojmu návratu do Spišskej Novej Vsi. Po nečakanom konci však dlho bez práce nezostal, vo februári sa rozhodol prikývnuť na ponuku gruzínskeho klubu BC Delta. „Chcel som pokračovať a hrať, preto bola v danej situácii Delta dobrou voľbou,“ uviedol rodák z Miami.

Aj vo svojom novom pôsobisku potvrdil Nottage príslušnosť k ligovej elite, priemerne dosahoval v zápasoch 12,3 bodu, 6,3 doskoku, 4,7 asistencie a 2,5 zisku. Hneď jeho prvá profesionálna sezóna mu priniesla výrazný úspech, s Deltou sa totiž stal majstrom Gruzínska. Vo finále zdolali favorizované Kutaisi 3:2 na zápasy. „Liga bola celkom solídna, nie veľmi silná, ale dobrá. Celkovo to bola dobrá skúsenosť, vyhral som totiž titul vo svojej nováčikovskej sezóne. Dokázal som teda niečo, čo sa niektorým hráčom nepodarilo počas ich celej kariéry,“ obzrela sa staronová tvár Spišiakov za predošlým ročníkom.

DSC 0288

Teraz sa vrátil americký rozohrávač tam, kde štartoval so svojou profesionálnou kariérou. V mladom a menej skúsenom družstve by mal podľa očakávania patriť k lídrom. „V tejto sezóne očakávam, že budem pokračovať v tom, kde som prestal a pomôžem svojmu tímu. Myslím si, že našou silnou stránkou bude to, že sme mladí a budeme mať tak veľa energie. Kľúčom môže byť to, že môžeme hrať rýchly basketbal,“ zamyslel sa Nottage.

Americký rozohrávač už má jasno aj vo svojich individuálnych cieľoch: „Mojím osobným cieľom je, aby som sa stal najužitočnejším hráčom základnej časti, dostal sa do All stars tímu a pomohol družstvu k účasti v play off.“ Nottage konkurentov zatiaľ detailne nesledoval, keďže kľúčové je teraz pre neho len družstvo Spišskej Novej Vsi: „Nejako sa nesústredím na ostatné družstvá, dôležití sme teraz len my. Myslím si však, že liga bude v tejto sezóne dobrá.“

Foto: Daniel Faix