• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Kým v predchádzajúcich sezónach vybiehal na palubovku iba sporadicky, tak v aktuálnom ročníku si našiel svoje stabilné miesto na súpiske Iskry Svit. Z odchovanca klubu, 20-ročného pivota Martina Bizuba sa stáva čoraz platnejší člen „Podtatrancov“ v ligových dueloch.

Mládežnícky reprezentant Slovenska je súčasťou SBL-ky od sezóny 2016/2017, po epizódnych šanciach sa ale tentoraz naplno začlenil do rotácie trénera Rudolfa Juga. Bizub hráva v priemere takmer 15 minút na zápas, do štatistík si zapisuje 5 bodov a 2,6 doskoku. Práve na jeho príklade sa darí napĺňať filozofiu klubu, ktorá sa v tomto ročníku opiera o podporu domácich odchovancov.

„Som rád, že sa mi naskytla takáto príležitosť a verím, že postupnou systematickou prácou sa moje výkony budú zlepšovať. Som motivovaný neustále tvrdo pracovať a zlepšovať sa. Z tejto sezóny mám zatiaľ pozitívne dojmy, keďže je to vôbec moja prvá sezóna, kedy dostávam väčší priestor na palubovke. Aj výsledkovo nestojíme na tom zle, hoci sme mohli byť na tom lepšie, nebyť viacerých zdravotných komplikácií. Taktiež som rád, že sme vytvorili dobrú partiu, kde si jeden druhému pomáhame,“ prezradil na úvod pivot Svitu.

V minulosti dokonca Bizub prerušil svoju nádejnú basketbalovú kariéru a teraz je z neho často člen základnej päťky, ktorá začína zápasy. „Táto sezóna je pre mňa správnym impulzom, pretože obdobie predtým som strácal chuť a cítil som, že ma to nenapĺňalo, no som rád, že sa mi podarilo reštartovať moju kariéru. Vážim si prejavenú dôveru trénera, ale myslím si, že to nie až také dôležité. Podstatné je, aby sme vyhrávali čo najviac zápasov a vždy vydali zo seba maximum. Chcem tímu pomôcť v zápasoch viac, avšak myslím si, že to chce trpezlivosť, keďže je to moja prvá sezóna, kedy dostávam priestor. Je predo mnou ešte veľa práce, preto to beriem ako výzvu,“ načrtol svoje ciele hráč Iskry.

DSC 9845

„Medvede“ pred aktuálnou sezónou radikálnejšie omladili kolektív, priestor na minúty a presadenie sa medzi mužmi dostali viacerí domáci mladíci. Ako sa Bizubovi páči táto klubová filozofia? „Cením si, že vedenie klubu chce pracovať s mladými hráčmi a vidí v nás perspektívu do budúcnosti. Máme skvelého trénera, ktorý je veľmi skúsený a záleží mu, aby sme sa stále posúvali vpred a pracovali na sebe,“ odpovedal 20-ročný basketbalista.

Svit je momentálne v tabuľke až na siedmom mieste, keďže mu nevyšiel záver kalendárneho roka. Na piatu Žilinu však nemá výraznú stratu a so šiestou Handlovou sa stretne už teraz najbližšiu sobotu. Za slabšou fazónou na konci roka 2019 treba hľadať absencie kľúčových hráčov, ako Isaiah Johnson či Stanislav Baldovský. Aj z tohto dôvodu prišiel do družstva 23-ročný americký rozohrávač Daquaise Andrews. Naše výkony sú poznačené tým, že nám chýbali lídri družstva, a to zo zdravotných dôvodov,“ prezradil Bizub.

dsc 15

Mladý center naberá hernú prax aj v druhej najvyššej súťaži, kde podľa očakávania patrí k lídrom „béčka“ Iskry Svit. „Hrávam aj za B-tím, pretože nám mladým hráčom to výrazne pomáha zlepšovať sa. Pre mňa je dôležité napredovať každým dňom, makať na sebe a uvidíme, čo prinesie budúcnosť,“ uzatvoril odchovanec Iskry.

Foto: Daniel Faix