• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Bol to pomerne zaujímavý a pre mnohých aj prekvapivý krok. David Abrhám sa po úspešnej dvojročnici v drese Interu Bratislava rozhodol zmeniť adresu, prvýkrát vo svojej kariére sa rozhodol opustiť hlavné mesto. V Leviciach sú od neho rozhodne veľké očakávania, ktoré je reprezentant Slovenska pripravený splniť.

Aj keď má talentovaný krídelník stále len 23 rokov, tak už dosiahol na slovenských palubovkách množstvo úspechov. V Karlovke sa vytiahol na perspektívneho mladíka, ktorého si následne uchmatol mestský konkurent Inter. V žlto-čiernych farbách získal majstrovský titul, mal nakročené k ďalšiemu cennému kovu, zahral si v Európskom pohári FIBA, stal sa pevnou súčasťou reprezentácie a tiež oporným pilierom základnej zostavy. Prečo sa teda rozhodol zmeniť klubovú príslušnosť?

„Po oficiálne ukončenej sezóne a počas prestávky kvôli korone, bolo veľa otáznikov, čo bude ďalej. Bol som v kontakte aj s manažmentom Interu, prišla tiež ponuka z Levíc. Dlho som rozmýšľal, ktorá voľba by bola pre mňa najlepšia. Páči sa mi levická koncepcia, snažia sa už dlhodobo dať šancu Slovákom. Dali sa na slovenskú cestu, kde majú oni hlavné slovo. Bol to pre mňa dosť veľký faktor, ktorý zavážil. V Interi som bol pevnou súčasťou tímu, tiež som si svoje miesto zastal. Rozhodol som sa, že sa chcem ešte viac posunúť a byť aj lídrom. Levice sú pre mňa v tomto ideálne,“ odpovedal na úvod Abrhám.

Na Pasienkoch mal pri tom stabilné zázemie, pevnú pozíciu v rámci družstva a tiež bol blízko domova. Toto všetko sa však rozhodol zmeniť: „Bolo to veľmi dlhé premýšľanie. Nemyslím si, že som veľmi pociťoval potrebu zmeny, ale takto to vyšlo. Prvýkrát som mimo domu, vyskúšam si aj tento život, byť samostatný a hrať popri tom basketbal.“

IMG 9628

Do úplne neznámeho prostredia však Abrhám neprichádza, medzi Patriotmi našiel mnoho kolegov z reprezentačných tímov. Počas letného kempu sa stretol napríklad so Šimonom Krajčovičom, Viktorom Juríčkom, Samuelom Volárikom a tiež aj so svojím novým trénerom. „So všetkými chalanmi, ktorí sú tu, sa už dlhodobejšie poznám z reprezentácie, respektíve ligy. S trénerom Michalom Madzinom mám tiež dobrý vzťah. Myslím si, že po tejto stránke to bude fungovať. Levice mi zabezpečili všetko potrebné, za čo som im vďačný. Ak všetko pôjde tak, ako má, tak by sme mohli pomýšľať na najvyššie priečky,“ vyhlásil krídelník Levíc.

Abrhám je zvyknutý hrať v kluboch, kde majú hlavné slovo Slováci. V počiatkoch svojej profesionálnej kariéry hral za Karlovku, ktorej ústrednou filozofiou bolo hrať bez legionárov. Taktiež na Interi sa mohli opierať o kvalitných domácich hráčov. To isté ho teraz čaká aj medzi Patriotmi, klub sa totiž rozhodol posilniť len o dvojicu zahraničných hráčov. „V Karlovke sme boli čisto slovenský tím, tu to bude viac-menej také podobné. Je to super, mne sa to veľmi páči. Bude sa hrať Alpsko-jadranský pohár. Mohlo by to byť prospešné pre celý slovenský basketbal,“ myslí si reprezentačný krídelník.

16

Aj napriek prechodu do konkurenčnejšieho prostredia, si Abrhám na Interi počas predchádzajúcich dvoch rokov poradil. Postupne sa vypracoval na stabilného člena, v drvivej väčšine prípadov začínal v základnej zostave. Basketbalovo rástol, čo znamená určite aj veľké očakávania od levických priaznivcov: „Cítim určite väčšiu zodpovednosť. Je však pravda, že prichádzam z Interu, kde bol od začiatku vyvíjaný dosť veľký tlak. Ja sa tohto moc nebojím. Myslím si, že som nazbieral dosť skúseností, ktoré mi v tomto môžu pomôcť.“

Výhodou pre 23-ročného basketbalistu bude, že opäť ho čaká aj medzinárodná konfrontácia. Po kvalifikácii Ligy majstrov a skupinovej fáze Európskeho pohára FIBA, si teraz zahrá v Alpsko-jadranskom pohári. „Priznám sa, že som až tak veľmi nesledoval počas predchádzajúcej sezóny Alpsko-jadranský pohár. Mali sme totiž svoje povinnosti v Európskom pohári FIBA. Viem, že sa mierne zmení systém súťaže. Budú tam nové tímy, kvalita súťaže by určite mala stúpnuť, možno aj vďaka tejto koronakríze,“ povedal Abrhám.

Podľa papierových prognóz by mali Levičania okupovať najvyššie pozície. Sú síce oveľa mladšie družstvo a majú k dispozícii aj menej legionárov, v ich prospech však hovorí už aj zohranosť kolektívu, ktorý sa vo veľkej miere drží pokope. Aké ciele má jedna z letných posíl? „Najdôležitejšie je, aby sme sa bavili basketbalom a bavilo to tiež fanúšikov, ktorí nás budú chodiť podporovať. Verím, že sa úspechy dostavia,“ uzatvorila nová tvár medzi Patriotmi.

Foto: Vladimír Dorňák