• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalová cesta De'Seana Parsonsa medzi profesionálmi nebola doteraz jednoduchá. Vyskúšal si náročné Rusko, ale aj divoké Arménsko. Po úspešnej zastávke vo Fínsku, našiel vo svojom aktuálnom pôsobisku hernú pohodu. V drese Svitu sa stal najlepším hráčom za mesiac október a pod Tatrami sa chce basketbalovo posunúť opäť o čosi ďalej.

O jeho pohode svedčia samozrejme aj štatistické ukazovatele, v mnohých z nich patrí na čelo SBL-ky, respektíve je medzi top 5. Ako sa však zrodil jeho príchod k „medveďom“ a ako sa mu v malebnom mestečku zatiaľ páči?

„Bola to príležitosť. Môj agent odviedol všetku robotu. Odprezentoval mi Svit ako dobrú možnosť byť súčasťou niečoho špeciálneho v tejto sezóne. Cítim, že to bola správna voľba. Som veľmi šťastný z organizácie klubu. Privítali ma s otvorenou náručou, čo ma potešilo. Komunita vo Svite je veľmi dobrá. Svit sa mi veľmi páči. Je veľmi podobný mestu, v ktorom som strávil predchádzajúci ročník (poz. Loimaa - Fínsko). Veľmi malé mestečko, vďaka čomu sa môžem koncentrovať len na basketbal a na seba. V podstate takmer 24 hodín denne a 7 dní v týždni je to o basketbale,“ odpovedal na úvod Parsons.

Do profesionálneho basketbalu vhupol v roku 2018, na úvod si pod vplyvom viacerých okolností musel prejsť zastávkami v nižších, respektíve menej kvalitných súťažiach. Ako však priznal, túto náročnejšiu cestu s odstupom času vôbec neľutuje: „Myslím si, že to bola dobrá voľba. Mnoho ľudí nevie, ale zostal som o rok navyše na vysokej škole. Hral som americký futbal. To mierne ovplyvnilo moju kariéru, ako profesionál som začal na veľmi nízkej úrovni. Postupne som sa prepracoval do Jekaterinburgu. Následne som šiel do Fínska, kde som mal dobrú sezónu. Škoda, že ju prerušil koronavírus. Teraz som tu, idem krok po kroku. Je to proces, ako v ktorejkoľvek robote. Niečo musíte obetovať, ale ja si tento proces užívam.“

DSC 3782

Hneď na úvod medzi profíkmi si to namieril do Ruska, konkrétne do tamojšej druhej najvyššej súťaže. To nie je obvyklá cesta pre zámorských basketbalistov, zvyknutých na bezproblémovú opateru z univerzít.

„Keďže pochádzam z Kalifornie, tak si viete predstaviť tú zimu, ktorú som zažil v Jekaterinburgu (smiech). Moja prvá sezóna medzi profesionálmi bola ťažká. Šéfovia v Rusku sú úplne odlišní od tých, ktorých som mal v Amerike. Ukázalo mi to však, na čom musím popracovať. Ako každý hráč, tak aj ja som mal lepšie a horšie chvíľky, ale užil som si to,“ zaspomínal Parsons.

DSC 3882

Nasledovalo nevyspytateľné Arménsko, po ktorom prišla ponuka z 2. fínskej ligy. Tam odomkol americký krídelník naplno svoj herný potenciál. „Vo Fínsku som bol v klube so skvelým veteránom - Mattom Gibsonom. Nemal som to ľahké, pretože som tam hral na pozícii 4, na ktorú nemám až takú výšku. Bral som to ako novú skúsenosť. Matt mi poradil s detailami, na ktorých som mal vo svojej hre zapracovať. Ako napríklad, keď máš otvorenú pozíciu, tak strieľaj. Keď máš strelu z odskoku, tak buď sebavedomý. Ako mi však vraveli, je normálne, že niekedy sa darí a niekedy nie. Treba strieľať, je to o sebavedomí,“ prezradil hráč Svitu detaily zo svojho pôsobenia v Loimee.

DSC  (15)

Už v krajine tisícich jazier atakoval priemer double-double na zápas, to si napokon preniesol aj na Slovensko. Pôsobenie vo Svite by malo byť jeho ďalšou basketbalovou zastávkou na jeho rebríčku, po ktorom sa chce šplhať postupne k čoraz lepším ligám. Bude jeho čas pod Tatrami dobrou medzizastávkou v kariére? „Verím a je to mojim cieľom. Pôsobenie vo Svite by mi mohlo pomôcť dostať sa o čosi ďalej v kariére. Každým rokom sa chcem posúvať. Teraz je však všetka moja koncentrácia sústredená na Iskru. Chcem jej pomôcť vo všetkom, čo je v mojich silách. Aj keď to zápasová bilancia nehovorí, myslím si, že máme veľmi talentované družstvo,“ dodal na záver Parsons.

Foto: Daniel Faix