• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Len tretíkrát (2013, 2021, 2022) v histórii klubu sa im podarilo vyhrať základnú časť. Svoj počin po roku zopakovali, v tomto prípade to stihli päť kôl pred koncom. Patrioti Levice si vďaka tomu už zaistili cenný kov zo sezóny 2021/2022, jeho farbu sa dozvedia najskôr o niekoľko týždňov. Pred kolektívom okolo trénera Michala Madzina je ale teraz skutočná výzva a robota.

Jeho zverenci spečatili prvenstvo na domácej palubovke, kde bez výraznejších problémov nepripustili so Svitom (86:70) ďalšie prekvapenie na svoj úkor. Pred reprezentačnou prestávkou im svietilo v tabuľke 20 víťazstiev a len tri prehry. „Je to príjemné a veľmi dobré, že sme si to dokázali takto s predstihom zabezpečiť. Verím, že sme si to aj zaslúžili. Je to iba čiastkový cieľ, treba to potvrdiť v zápasoch, v ktorých pôjde o všetko. Myslím si, že každý tím povie, že počas celej sezóny sú dobré, ale aj zlé momenty. Dôležité je, že cez všetky tieto momenty ideme ako tím. Musíme stáť jeden za druhým, aby sme mohli byť úspešní,“ načrtol tréner Levíc Michal Madzin cestu za víťazstvom v základnej časti Niké SBL.

Rozjazd Patriotov pri tom nebol vôbec presvedčivý, na Federálnom pohári obsadili až 6. miesto a hneď na úvod ligy zaváhali doma s Lučencom. Potom prišla mesačná séria víťazstiev naprieč troma súťažami - Niké SBL, Alpsko-jadranský pohár a Slovenský pohár. „Neviem, či nás to naštartovalo. V úvode sezóny sme sa hľadali, čakali sme, čo môžeme jeden od druhého dostať. Paradoxne, asi po nie práve najlepšom úvode, prišiel moment, kedy sme dokázali mať šnúru víťazstiev po sebe. Asi to tak malo byť a buďme radi, že to tak bolo. Pravdepodobne nás to pripravilo na to, čo nás v sezóne čakalo,“ myslí si kormidelník Patriotov.

Kľúčom k doterajším úspechom bol fakt, že Levičania neprehrali ani v jednom prípade dve stretnutia po sebe. „To je práve to, že pri toľkom množstve zápasov, prídu výkyvy. To je normálne, či už sú individuálne, alebo tímové. Za každým je však niekto, kto bude v rámci tímu bojovať,“ vyhlásil Madzin.

DSC 3571

Šírka kádra sa ukazuje ako najväčšia zbraň, kvarteto hráčov má v priemere dvojciferný počet bodov a počas sezóny sa družstvu vyhýbali vo väčšej miere zranenia. „Vyzdvihol by som to, že sme tím. Aj keď niekto chýbal alebo nemal svoj deň, tak bol vždy niekto pri ňom, kto z tímu vystúpil a bojoval. Tým pádom sme sa mohli počas sezóny vyhnúť extrémnym výpadkom,“ doplnil 35-ročný kouč.

Patrioti majú pred sebou ešte dva vrcholy sezóny, okrem ligového play off, je to aj Final Four Alpsko-jadranského pohára. To by sa podľa predbežných informácií mohlo uskutočniť na Slovensku. Na ceste do semifinále tejto súťaže si dokázali poradiť aj s takými tímami ako Pardubice a Ústí nad Labem. „Viackrát som už hovoril, aj v prvej sezóne, aj teraz, že nám Alpsko-jadranský pohár dosť pomáha. Hráme ťažké zápasy, cestujeme, tím trávi spolu extra čas. To, že sme sa dokázali zomknúť po veľmi ťažkom mentálnom období a zabojovať v Ústí nad Labem, kde extrémne bojovným výkonom sme jeden za druhého bojovali, tak sme dokázali postúpiť do Final Four. Pomáha nám to a teší nás, že to takto vypálil,“ prezradil Madzin.

Prvá veľká trofej im v tejto sezóne unikla, pri čom boj o ňu sa odohrával v domácom prostredí. Na Slovenský pohár nebudú spomínať v najlepšom, v semifinále nečakane zaváhali so Svitom. Tím zareagoval okamžite, keď ustál play off duel s Ústí nad Labem: „Hlavne si to vážim. Bolo to dva dni po nešťastnom zápase so Svitom, kedy sme museli cestovať. Vieme, že 7-bodový náskok z domáceho zápasu nám nič neriešil. Dôležité je to, že sme dokázali prísť a byť tím, ktorý si šiel extrémne tvrdou prácou za postupom.“

DSC 3197

Levice majú pred sebou ešte päť zápasov v základnej časti, ktoré môžu poslúžiť na testovanie a ladenie formy pred play off. Body ale neplánujú rozdávať svojim súperom. „Bol by som nerád, ak by sme si mysleli, že to treba iba odohrať. Práve naopak, je veľa vecí, ktoré potrebujeme v rámci tímu nájsť - spoluprácu, plnenie, je toho veľa. Možno bez tlaku, ale s veľkou motiváciou a nasadením,“ rezolútne odpovedal Madzin.

Jedno je už teraz isté, vzhľadom na tohtosezónny hrací systém, neujde jeho tímu opäť medaila. Družstvo má vďaka prvému miestu garantovanú účasť v semifinále play off. Fanúšikovia a aj basketbalová verejnosť favorizujú práve Patriotov na zisk majstrovského titulu. „Víťaz základnej časti nie je v play off pod menším tlakom (úsmev). Znamená to domácu výhodu, ale všetko bude potom zabudnuté. O to väčšie však budú očakávania, ale keď chceme byť úspešní, tak sa musíme s tým vedieť vysporiadať,“ dodal na záver tréner tímu.

Foto: Lukáš Droppan