• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Úzka rotácia? Chýbajúce sily vo finále? Nič z toho netrápilo v boji o Slovenský pohár hráčov Svitu. „Medvede“ najlepšie naladili dvojdňovú formu na Final Four a po 9 rokoch si zaslúžene odnášali víťaznú trofej. Čo tento úspech pre podtatranský klub znamená, to sme priamo na mieste zisťovali od trénera Olega Meleščenka a rozohrávača Tavona Kinga.

Finálový súboj z pohľadu nezaujatého fanúšika rozhodne nenudil. Z oboch strán videl kvalitný a vyrovnaný basketbal, k tomu sa na neutrálnej pôde pridala solídna fanúšikovská podpora z Levíc a Svitu. „Od začiatku to bolo vyrovnané. Ja som si myslel, že kto prvý začne robiť viac chýb, ten prehrá zápas. V štvrtej štvrtine rozhodol charakter, trochu šťastia a niektoré taktické veci. Bolo tam mnoho faktorov, či už obrana, v ktorej sme perfektne bránili. Toto nám prinieslo úspech,“ hodnotil víťazný zápas tréner Svitu Oleg Meleščenko.

Tzv. „back-to-back“ zápasy (dva dni po sebe) sú náročné na pozbieranie nových síl, preto po piatkovom úspechu Iskry v 6 hráčoch bolo otázkou, či dokážu utiahnuť aj duel s Patriotmi, ktorí využívajú vyšší počet hráčov. Ani na malý moment o tom nebolo pochýb, čo potvrdil aj autor 25 bodov Tavon King: „Je samozrejme náročnej hrať v úzkej rotácii. Tréner nám však dôveruje, aby sme boli čo najviac súdržní, koncentrovaní v momentoch, keď prichádza únava. Komunikácia je základ. Tešia nás tieto víťazstvá, play off sa už blíži a na tomto tak môžeme stavať.“

DSC 6608

Svit si v podstate zopakoval cestu, akou prišiel k Slovenskému poháru aj v roku 2014. Vtedy tiež nebol v Bratislave hlavným kandidátom na víťaznú trofej. Teraz na Final Four najskôr zarmútil domáci Lučenec a následne aj Levice, ktoré úspešne reprezentovali Slovensko v Európskom pohári FIBA. „Snažil som sa, aby sme toto finále nehrali pod nejakým tlakom. Stále sme chceli pokračovať v tom, ako sa my pripravujeme na zápasy. Učil som, aby to nebrali ako úplne iné stretnutie a museli v ňom niečo ukázať. Robte len to, čo viete. Zápasy rozhodujú hráči na jednej alebo druhej strane, obrana alebo útok. Chcel som, aby sa tím pripravil rovnako, ako tomu bývalo počas základnej časti,“ prezradil kouč Iskry.

Zaujímavosťou je, že bývalý kormidelník reprezentácie Slovenska mal v podstate k dispozícii zahraničných basketbalistov, pre ktorých to je prvá profesionálna sezóna. Ukázal sa ich charakter a dobré smerovanie? „Určite áno, teraz začínajú trochu rozumieť európskemu basketbalu. To mňa, ako trénera, veľmi teší. Znamená to, že robím niečo dobré,“ odpovedal Meleščenko.

DSC 6522

Víťazná radosť tak bola v tomto smere dvojnásobná, či už z pohľadu samotného úspechu, ale aj toho, že hráči si hneď na začiatku svojich profesionálnych kariér môžu pridať do svojho resumé víťaz Slovenského pohára 2022/2023. „Mnohí z nás sú nováčikovia v profesionálnom basketbale, prvým rokom hráme v Európe. Je to motivujúca vec z pohľadu morálky, ďalšej kariéry. Vidieť na nás, že hráme s chuťou a máme radi tento šport. Víťaznú trofej som nedržal od stredoškolských čias, je to už niekoľko rokov. Čo sa týka Svitu ako klubu, chceme mu pomôcť k tomu, aby sa vrátil tam, kde patrí,“ vyhlásil King.

Meleščenko dokázal len druhýkrát vo svojej úspešnej kariére vyhrať túto súťaž v pozícii hlavného trénera: „Každý úspech je niečím výnimočný. Nejde o to, koľko si čoho získal, ale že bojuješ a stále si hladný po úspechoch.“ Skúsený tréner dokázal vo veľmi rýchlom čase vrátiť Svit tam, kde patrí – medzi úzku slovenskú špičku a triumfom na Slovenskom pohári to len podčiarkol: „Veľká vďaka vedeniu klubu, Janovi Drobnému, Svitu a všetkým, ktorí okolo basketbalu pracujú. My sme sa im teraz poďakovali. Aj v takom malom meste dokážu robiť v dobrých podmienkach pre nás všetko, toto je pre nich ďakujem za ich snahu.“

Foto: Lukáš Droppan