• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po takmer ročnej prestávke zavinenej zranením kolena sa na basketbalové palubovky vrátil slovenský reprezentant Peter Sedmák. Jeho prestup do MBK Handlová vzbudil veľkú pozornosť, vo svojom novom pôsobisku sa chce v prvom rade dostať do formy a pomôcť tímu k zisku cenného kovu.

Sedmák sa v predchádzajúcej sezóne rozhodol vyskúšať pôsobenie v exotických Spojených Arabských Emirátoch, kde hral za Banijas Abu Zabí. Jeho sezónu však predčasne zastavilo zranenie kolena. Pred novým ročníkom sa z viacerých ponúk rozhodol akceptovať handlovskú, kde chce nadviazať na svoje výkony pred zranením. „Mám za sebou prvé týždne prípravy a už aj prípravné zápasy. Čo sa týka môjho zdravotného stavu, tak musím povedať, že koleno drží dobre a pomaly si zvyká na basketbalovú záťaž. Je to opäť iný pohyb, dlhšie som nehral v kontakte, neustále v plnom zaťažení, takže v tomto smere mu dávam zabrať. Ozývajú sa menšie bolesti, to je samozrejmé, ale všetko riešim cez fyzioterapeutku, ktorá mi v tom pomáha,“ povedal o svojom aktuálnom zdravotnom stave Sedmák.

Jedna z viacerých nových akvizícií Handlovej ocenila prístup klubu pri jeho návrate na basketbalové palubovke: „Handlová sa ako jeden z mála klubov nebála. Ja si myslím, že sa ani nie je čoho báť. Zdravotnými testami som prešiel bez problémov, koleno nie je opuchnuté, vyzerá normálne. Takisto svaly na nohe sú také, ako majú byť. Staral som sa o to poctivo. Mal som dobrý tím trénerov a fyzio v Košiciach, plus kryoterapie v Poprade.“ „Sedmo“ zároveň poprosil handlovských fanúšikov o trpezlivosť pri jeho návrate do starej formy: „Klub aj fanúšikovia mi ešte musia dať trochu času, aby som sa do toho dostal.“

Skúsený slovenský reprezentant si pochvaľuje aj nové trénerské duo, Handlovú povedie po ročnej prestávke mladá česká dvojica Lubomír Růžička a Lukáš Pivoda. „Vyhovuje mi takáto trénerská dvojica. Skvelo sa dopĺňajú, majú rešpekt a autoritu ako u mňa, tak aj u ostatných chalanov. Som rád, že dostávajú šancu mladší tréneri, je to aktuálne trend. Nové metódy, tréningové jednotky a celkovo taká nová krv. Je to veľmi pozitívne. Chcú pracovať koncepčne a vybudovať tím, ktorý by mal byť spolu dlhšie ako jednu sezónu,“ povedal Sedmák.

Tridsaťjedenročný pivot bude v handlovskom tíme jeden z najskúsenejších hráčov. Bude svojimi dlhoročnými medzinárodnými skúsenosťami pomáhať mladším spoluhráčom? „Áno, chcel by som im pomáhať, dávať rady, predávať skúsenosti, nielen čo sa týka basketbalu, ale aj bežného života. Chcem byť pre nich vzorom v niektorých veciach, aby sa posúvali či už v kariére, alebo v osobnom živote. Máme v tíme talentovaných chlapcov a teším sa spoluprácu s nimi,“ odpovedá Sedmák.

Držiteľ troch zlatých medailí za triumf v najvyššej slovenskej súťaži má pred novou sezónou jasné ciele: „Mojou osobnou ambíciou je dostať sa do formy a byť lepší ako pred zranením a hlavne byť zdravý. Potom pomôcť klubu k zisku medaile, to je taký dlhodobejší cieľ. Teraz sa skôr pozerám na to, čo bude zajtra a postupne začnem pracovať na tom, aby som splnil očakávania a ambície.“

Sedmák bol aj pri slávnostnom otvorení zrekonštruovanej handlovskej haly, ktorá sa mu veľmi pozdáva. „Otvorenie bolo veľkolepé. Hala vyzerá veľmi pekne. Je to obrovský rozdiel teraz a pred tým. Zázemie máme kvalitné a pekné. Verím, že sa podarí aj ďalšia fáza, v ktorej by sa mali zrekonštruovať šatne, rehabilitačné miestnosti a kancelárie. Potom to už bude úplne ideálne,“ vyjadril sa na záver hráč Handlovej.

FOTO: Facebook a LUDĚK ČERNÝ