• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Komárňanskú rozohrávku vedie v aktuálnom ročníku Slovenskej basketbalovej ligy 22-ročný Američan Liam O'Reilly, pre ktorého je to prvá profesionálna sezóna. Počas kariéry si však prešiel rôznymi výzvami, s ktorými sa však dokázal popasovať.

S „veľkým“ basketbalom sa zoznámil na Collin County College, ktorá je v americkej univerzitnej hierarchii označovaná ako JUCO škola (tzv. junior college s jedno až trojročným štúdiom). „Na mojej strednej škole nebol taký nábor, o moje služby prejavilo záujem len niekoľko tímov z divízie 3. Myslel som si však, že mám na viac. Collin County bola preto skvelou príležitosťou ukázať moje schopnosti. Bol to výborný vstup, pretože to bola možnosť ako preukázať svoje kvality a posunúť sa na vyšší basketbalový level. Podarilo sa mi dostať do prvej divízie na NCAA, za čo som vďačný,“ začal rozprávať o svojej kariére O'Reilly.

Na Collin County si urobil počas dvoch rokov výborné meno, svedčí o tom zaradenie do jedného z najlepších tímov konferencie Stredný Texas. Spomedzi viacerých záujemcov sa rozhodol hrať za univerzitu Gardner-Webb. „O moje služby sa zaujímalo päť až desať škôl, ktoré boli súčasťou divízie 1. Gardner Webb bol ideálnym klubom pre mňa. Prežil som tam dve pekné sezóny, rozumel som si so spoluhráčmi, trénermi. Dobre ma pripravili na profesionálnu kariéru. Navždy budem vďačný za to, že mi škola dala túto šancu. Veľmi som si tam obľúbil ľudí, skvelá komunita,“ spomína na nedávnu minulosť hráč Komárna.

Prechod z JUCO do NCAA by sa dal v našich končinách charakterizovať, ako keď niekto z prvej (druhej) ligy začne hrať SBL. O'Reilly to však zvládol, v záverečnej sezóne mal priemer 14,8 bodu, 4,7 doskoku, 3,8 asistencie a 1,0 zisku. „Je to veľký rozdiel. Na JUCO leveli sa hrá síce rýchlo, ale ani zďaleka nie tak, ako je to v NCAA. Tréneri navyše od vás vyžadujú oveľa viac, ale je to v konečnom dôsledku na prospech veci,“ porovnáva Američan, ktorý vyštudoval sociológiu: „Po basketbale by som mohol robiť v podstate čokoľvek, ale milujem basketbal. Možno by ma po hráčskej kariére zaujímalo trénerstvo, respektíve starať sa o rozvoj hráčov.“

Po absolvovaní univerzitnej kariéry sa začína ten najťažší proces – nájsť si profesionálne pôsobisko. Americký systém totiž každým rokom generuje tisícky potenciálnych profesionálov, ale len zlomok z nich má to šťastie, že sa basketbalu môže venovať aj naďalej. „Myslím si, že je ťažké nájsť si klub. Môj agent však odviedol výbornú robotu. Poznal ma už z môjho pôsobenia na Collin County. Predstavil ma trénerom a klubom za oceánom. Som rád, že som zakotvil na Slovensku. Vždy bolo mojim snom hrať profesionálne basketbal. Ďakujem Komárnu, že mi tento sen splnilo. Budem sa snažiť čo najlepšie využiť túto šancu. Cítil som, že to bude pre mňa ideálny klub. Hľadali rozohrávača, ktorý bude zároveň ich lídrom, vie skórovať, rozdávať prihrávky. Myslím si, že Slovensko je skvelou štartovacou čiarou. Dostanem tu veľkú porciu minút, oťukám sa s iným štýlom basketbalu,“ uviedol O'Reilly svoj pohľad na problematiku.

„Obuvníkom“ zatiaľ nevychádza vstup do sezóny podľa predstáv, ale americký rozohrávač sa rýchlo adaptoval na európsky basketbal. Ihneď sa zaradil k lídrom svojho tímu, po šiestich zápasoch má priemer 11,8 bodu, 3,8 doskoku a 3,0 asistencie. Aké sú O'Reillyho ambície? „Byť najlepším možným basketbalistom. Vyžadovať od ostatných tiež to, čo vyžadujem sám od seba – tvrdú robotu. Veľa času trávim v hale. Chcel by som hrávať basketbal veľmi dlho, musím len tvrdo pracovať na sebe,“ dodal na záver.

Foto: Daniel Faix