• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalový a životný príbeh hráča Prievidze Stacyho Davisa by vydal na menšiu knihu. Na strednej škole nemali o neho univerzity záujem, k tomu sa pridali nečakané rodinné problémy. Osudu sa však dokázal vzoprieť, úspešne naštartoval kariéru a v lete si dáva tréningové dávky s najlepšími hráčmi sveta.

Ešte stále len 24-ročný Američan už má za sebou pôsobenie na neďalekej Ukrajine a vo Francúzsku. Aktuálna sezóna je však z jeho pohľadu najpestrejšia: „Sezónu som začal na Filipínach, odtade som sa presunul do Mexika. Tam som odohral dva mesiace, potom som bol doma. Čakal som na správnu ponuku, tá prišla od Prievidze. Poznám Tima Derksena, ktorý tu hral. Povedal mi, že v tíme sú skvelí chalani a majú dobrých trénerov. Myslím si, že bolo správne akceptovať túto ponuku a zatiaľ sa to javí ako dobrý krok.“

V mexickom Soles de Mexicali prišiel na prelome rokov nečakaný koniec, aj keď štatistiky radili Davisa ku kľúčovým oporám tímu. „Rozviazali so mnou kontrakt. Bolo to šialené, ťahali sme totiž víťaznú šnúru, ale v Mexiku vám môžu ukončiť kontrakt kedykoľvek. Nebolo to nič osobné, pochopil som, že to bolo obchodné rozhodnutie,“ vysvetlil hráč Prievidze situáciu.

Na Hornú Nitru prišiel v závere prestupového obdobia a zatiaľ pravdepodobne spĺňa náročné požiadavky fanúšikov Prievidze. Davis odohral v drese BC päť zápasov, priemerne má v štatistikách 14,8 bodu, 5,4 doskoku a 2,6 asistencie. Nahradiť jeho krajana Tima Derksena sa asi plnohodnotne nebude dať, ale do systému trénera Tihomira Bujana evidentne zapadol dobre. Z nového pôsobiska a súťaže má dobré dojmy: „Mám skvelých spoluhráčov, je to jeden z najlepších kolektívov, aké som vo svojej kariére zažil. Prievidza je pekné miesto. Rád oddychujem, pozerám filmy. Teraz fičím na Game of Thrones. Súťaž je veľmi dobrá, Tim mi dal informácie, čo môžem očakávať. V pohľadu obrany a útoku to tu je veľmi solídne. Je to konzistentná liga, sú tu skutoční pivoti, treba mať poriadne signály a všetci sú tu aktívni v hre.“

Podobne ako Derksen, tak aj Davis je hráčom, ktorého možno využiť na viacerých postoch. Predurčujú k tomu jeho parametre – 198 cm a 111 kg. „Som na to hrdý, že môžem hrať na viacerých postoch. Pracoval som na tom od univerzity, aby som tohto bol schopný. Môžem hrať pod košom, na perimetri, môžem brániť rozohrávačov,“ vyhlásil Davis.

 

Jeho basketbalová cesta však mohla skončiť skôr, ako sa začala. Na strednej škole zaujal svojimi výkonmi natoľko, že sa objavil v prestížnom rebríčku ESPN, ktorý hodnotí najlepších hráčov daného ročníka na strednej škole. V roku 2012 mu patrila 71. priečka, ponuky z univerzít však neprichádzali. Spolu s rodinnými problémami spomína Davis na toto obdobie, ako na najťažšie vo svojom živote: „Moja mama dostala infarkt, keď som išiel do posledného ročníka na strednej škole. Bolo to pre mňa ťažké obdobie. Otec a mama boli mojimi vzormi. Musela sa opäť naučiť rozprávať a chodiť. Vďaka tomuto obdobiu som sa stal lepším človekom. Môj vzťah s ňou je do dnešného dňa veľmi silný.“

Napokon prišla ponuka z univerzity Pepperdine, o miesto v tíme sa však musel pobiť v kempe. Ako to dopadlo? Ocenenie nováčik roka v konferencii, v ďalších troch sezónach menovanie do najlepšieho konferenčného tímu. „Z Pepperdine som odchádzal ako historicky najlepší strelec, druhý v počte doskokov. Na to budem spomínať celý život. Teraz tam hrá jeden hráč – Colbey Ross, pravdepodobne v najbližších dvoch rokoch prekoná moje rekordy,“ prezradil Davis.

V lete hráč Prievidze nezaháľa, okolo seba má totiž luxusnú spoločnosť – bývalých a súčasných hráčov NBA. S nimi pracuje na svojom osobnom rozvoji. „Je super, keď máte možnosť zahrať si proti hráčom, ktorí sú súčasťou najlepšej ligy sveta. Hral som proti Devinovi Bookerovi, Jamesovi Hardenovi a mnohým ďalším. Snažím sa od nich nasávať informácie. Som súťaživý, preto je z môjho pohľadu skvelé, keď môžem hrať proti hráčom na najvyššej úrovni. Som na to hrdý,“ vyhlásil 24-ročný Američan.

Darmo, basketbalové gény sú v jeho rodine. Bratrancom Davisa je totiž Hakim Warrick. Momentálne 36-ročný pivot bol draftovaný v prvom kole v roku 2005. Počas kariéry si zahral za Memphis, Milwaukee, Chicago, Phoenix, New Orleans a Charlotte. „Zatiaľ sme sa poriadne v živote ani nestretli. Je to bratranec z otcovej strany, ktorý býva vo Philadelphii. Ja som sa narodil v San Diegu. Basketbalové gény sú asi v našej rodine dobré,“ dodal Davis s úsmevom na záver.

Foto: Vladimír Králik