• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Kdekoľvek na Slovensko prišiel, tam zbieral úspechy. Dvadsaťosemročný srbský pivot Svetozar Stamenkovič sa tentoraz presunul na juh, aj s Komárnom si chce na svoje konto pripísať ďalší úspešný ročník v Slovenskej basketbalovej lige.

Pre Stamenkoviča to je už tretí príchod na Slovensko, najskôr bol z toho v Prievidzi majstrovský titul a potom v Košiciach Slovenský pohár a ligové striebro. Teraz si na seba navlečie bielo-červený dres, kde by mal patriť vzhľadom na svoj basketbalový životopis k lídrom kolektívu.

„Ak mám byť úprimný, tak mi zavolal Nenad Miloševič a vysvetlil mi situáciu v Komárne. Popremýšľal som nad tým a rozhodol som sa sem prísť. Vždy som to bral tak, že Slovensko je môj druhý basketbalový domov. Užíval som si to tu a nepochybujem, že to bude také isté aj v tejto sezóne. Prispôsobil som sa novému prostrediu veľmi rýchlo, predsa len, je to tretia sezóna na Slovensku a som už teraz jeden zo starších hráčov,“ prezradila na úvod jedna z posíl z Komárna.

„Obuvníci“ majú na svojej súpiske okrem Stamenkoviča aj ďalšie zaujímavé mená, po ročnej prestávke sa sem vrátil slovinský playmaker Boban Tomič a americký pivot Miles Bowman. Okrem toho sú tu viaceré stálice (Miloševič, Stojanov a Marchyn), ktorých dopĺňa „mladá krv“ ako napríklad Branislav Pipíška, Filip Halmeš či Nini Gabrijel.

IMG 2830

„Páči sa mi v Komárne, so všetkým som spokojný, ale už sa neviem dočkať štartu novej sezóny. Čo sa týka družstva, tak očakávam od neho, že bude v každom zápase hrať čo najlepšie a uvidíme, kam nás to dovedie. Silnou stránkou je určite tímová chémia. Dúfam, že budeme jeden pre druhého žiť na palubovke. Myslím si, že v dnešnom basketbale ide o jednu z najdôležitejších vecí,“ vyjadril sa Stamenkovič k svojím novým spoluhráčom.

Družstvo trénera Aleksandara Vržinu má podľa všetkého za sebou prípravu na novú sezónu, zo šiestich zápasov však vzišiel víťazne len v dvoch prípadoch. „Bohužiaľ, ani v jednom zápase sme neboli kompletní. Teší ma však snaha, ktorú vynakladáme a som si istý, že budeme pripravení na začiatok sezóny,“ vyhlásil srbský pivot.

Stamenkovič si po roku medzi „býkmi“ zahral v predchádzajúcom ročníku v dvoch krajinách. Najskôr sa vrátil do rodnej krajiny, kde sa dohodol na zmluve s Mozzartom Čačak, aby v januári odišiel do druhej najvyššej gréckej súťaže, konkrétne do klubu AS Kastoria.

IMG 4527

„Chcel som sa vrátiť domov, Borač Čačak je jeden z najznámejších klubov v Srbsku, veľa dobrých hráčov vyšlo z tohto klubu, ale mal som zdravotné problémy a na palubovke som nebol dva – tri mesiace. Grécko bolo skvelou skúsenosťou pre mňa. Kastoria patrí k novším klubom, nemá veľkú históriu. Skončili na druhom mieste a pozvali ma hrať najvyššiu súťaž, ale nedotiahli to do úspešného konca. Mám však len dobré slová na klub, spoznal som tu veľa priateľov,“ obzrel sa 28-ročný basketbalista za minulou sezónou.

Stamenkovič sledoval už s blížiacim sa začiatkom novej sezóny aj konkurentov, no viac podrobností k nim neprezradil: „Niektorých som sledoval, ale nebudem špecifikovať. Sezóna je dlhá, proti každému budeme hrať štyri zápasy, čiže budeme mať čas analyzovať a robiť aj tie ostatné veci.“

Foto: Peter Jesenský, Vladimír Dorňák