• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Celú svoju doterajšiu basketbalovú kariéru hral v Sparse Sarajevo. V lete sa 22-ročný bosniacky krídelník Ibrahim Durmo rozhodol prikývnuť prvýkrát na ponuku zo zahraničia. V Prievidzi chce získať nové skúsenosti a tiež zistiť, ako je na tom v porovnaní s basketbalistami z iných krajín.

Pre rodáka zo Zenice to bolo na začiatku mimoriadne náročné, prišiel totiž do novej krajiny a odlišnej kultúry. Ako v úvode rozhovoru priznal, nebolo to jednoduché: „Zo začiatku to bolo ťažké, ale postupom času sa to zlepšovalo. Páči sa mi v Prievidzi, ľudia sú tu ku mne veľmi príjemní.“

Čo ho vlastne viedlo k tomu, aby si premiérovo vo svojej basketbalovej kariére vyskúšať legionársky chlebíček? „Potrebujem získať vo svojej kariére nové skúsenosti, mimo Bosny a Hercegoviny. Tiež spoznať samého seba, kde som na tom po basketbalovej stránke. Na Prievidzu som mal dobré referencie. Tréner je tu veľmi dobrý, môže mi pomôcť napredovať,“ odpovedala jedna z predsezónnych posíl Prievidze.

Na Hornej Nitre sa Durmo adaptoval celkom dobre a hlavne rýchlo. Spolu s BC prežíva vydarený vstup do nového ročníka SBL, po troch stretnutiach má priemer 13,3 bodu, 5,3 doskoku, 3,0 asistencie a 1,0 zisku. „Liga je tu celkom dobrá, je tu viacero dobrých klubov. Nie je jednoduché hrať tu,“ prezradil Durmo.

durmo 2

Aj napriek svojmu mladému veku, má za sebou bosniacky krídelník mnoho skúsenosti. Všetko odštartovalo pred štyrmi rokmi, keď sa predstavil na záverečnom turnaji Adidas Next Generation, čo je juniorská verzia Euroligy. „Bola to skvelá skúsenosť, bol som mladý. Je to Euroliga, to je vždy pre hráča vynikajúca možnosť na prezentáciu,“ uviedol 22-ročný basketbalista.

Nasledovali mládežnícke výbery Bosny a Hercegoviny a v predchádzajúcom ročníku si vyskúšal aj Jadranskú ligu 2 v drese Sparsu Sarajevo: „Jadranská liga 2 má vysokú úroveň. Samozrejme, nie takú ako najvyššia súťaž. Pôsobia v nej však kvalitné družstvá, čo je kľúčom tejto súťaže.“

durmo 3

Najväčší vrchol pre Durma prišiel v tomto roku, keď dostal premiérovo pozvánku do mužskej reprezentácie. V troch stretnutiach mal možnosť pomôcť národnému výberu v boji o miestenku na majstrovstvá sveta v Číne. V nabitej skupine však spolu so svojimi krajanmi neurobil dieru do sveta. „Bol to neuveriteľný pocit, navliecť si na seba reprezentačný dres, vidieť národnú vlajku,“ vyhlásil hráč Prievidze.

Vo svojej kariére zatiaľ Durmo čaká na prvú trofej, so Sparsom získal počas dlhoročného pôsobenia ligové striebro a zahral si vo finále tamojšieho pohára. Aj z tohto pohľadu sú jeho ciele na Slovensku jasné: „Mojím osobným cieľom je vyhrať titul.“

Foto: Ladislav Szibilla