• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Do svojej prvej sezóny v SBL vstúpil pevnou nohou. Vo veku 19 rokov dostal rozohrávač Adam Monček šancu hrať za Iskra Svit a mládežnícky reprezentant Slovenska sa toho chytal tak, ako si len málokto čakal. Prechod do najvyššej súťaže zvládol, svedčí o tom aj vysoký počet štartov v základnej zostave.

O odchovancovi Košíc sa vedelo, že je talentovaným hráčom, ale otázne bolo, ako zvládne prechod z nižších súťaží. Viaceré talenty už takto v minulosti pohoreli, či už to bolo skrz vysoké očakávania, respektíve nepripravenosť na najvyššiu súťaž. Monček však pod Tatrami vo svojej prvej sezóne ukázal, že bol pripravený na túto veľkú zmenu.

„Myslím si, že som sa už potreboval posunúť. Hrať iba prvú ligu by pre mňa znamenalo stagnáciu. Navyše, mal som celkom úspešné predchádzajúce sezóny, tak som si chcel dokázať, že sa nestratím ani v profesionálnom. Máloktorý tím by do mňa zo začiatku vložil takú dôveru ako Svit. Moja minutáž na začiatku sezóny bola naozaj veľký, čím som získal určite veľa skúseností do ďalších rokov,“ prezradil v úvode rozohrávač Svitu.

Rečou čísel, priemerne hrával viac ako 20 minút a do štatistík si zapisoval 4,6 bodu, 2,4 doskoku a 2,3 asistenciu. Čo je ešte dôležitejšie, v polovici z 26 zápasov šiel na palubovku ako člen základnej päťky. Z tohto pohľadu vyšiel vedeniu Iskry a trénerovi Rudolfovi Jugovi ťah s angažovaním Mončeka dokonale. Rýchlo sa totiž vypracoval na druhého najdôležitejšieho Slováka medzi „medveďmi“.

DSC 9763

„Veľmi som si to vážil a z časti som bol aj prekvapený. Nečakal som, že budem dostávať toľko priestoru a veľmi ma to potešilo. Snažil som sa z toho vyťažiť čo najviac a dať do toho všetko. Znamenalo to proste pre mňa veľmi veľa, pred sezónou by mi to ani vo sne nenapadlo. Bola to ale samozrejme veľká zodpovednosť a stres. Každý zápas, čo som nastúpil v základnej zostave, som bol o to viac motivovaný,“ vrátil sa Monček k sezóne.

Devätnásťročný rozohrávač však nezabudol na svoje korene, keďže počas ročníka vypomáhal aj v prvoligových Košiciach. V drese Slávie patril podľa očakávania k lídrom kolektívu. „Asi najväčším dôvodom bolo to, že s mojimi kamarátmi, respektíve spoluhráčmi hrávam od úplného detstva, preto bolo pre mňa dôležité byť súčasťou tímu. Druhým dôvodom bol ten, že by som mal kde zbierať skúsenosti, keby mám vo Svite nízku minutáž. Nakoniec som vo Svite zvyčajne hrával ešte viac minút ako v Košiciach. V prvej lige som mohol brať na seba viac zodpovednosť, byť výraznejšou súčasťou tímu a byť akýmsi lídrom,“ zhodnotil basketbalista pôsobenie v metropole východu.

DSC 9786

Možnosť hrať SBL-ku ukázala Mončekovi zároveň veci, na ktoré musí do ďalších rokov zapracovať: „SBL je od prvej ligy odlišná v tom, že v nej hrajú skúsení Slováci a hlavne legionári. Je oveľa viac sledovaná divákmi a určite je fyzickejšia. Prechod bol jednoduchší ako som očakával, v niektorých chvíľach ma zaskočilo, ako som dokázal konkurovať skúsenejším protihráčom. Jednoznačne musím zlepšiť streľbu za 3 body, na tom pracujem už dlhšiu dobu. Tiež je potrebné zosilnieť, predsa len v SBL sa už nehrá chlapčenský basketbal.“

Podobne ako mnohí Slováci, tak aj Mončeka čaká v najbližších dňoch, respektíve týždňoch rozhodovanie o jeho ďalšej basketbalovej kariére. „Skoro každý deň rozmýšľam, čo ďalej, sám ešte neviem čo bude. Jediné, čo viem, chcem skĺbiť vysokú školu a basketbal tak, aby to čo najlepšie fungovalo. Uvidím, aké možnosti sa mi otvoria,“ uzatvoril hráč Iskry.

Foto: Daniel Faix