• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Tri roky bol súčasťou Spišskej Novej Vsi, v lete sa rozhodol pre zmenu. V novom prostredí na neho čakala odlišná pozícia, iné úlohy a aj rozloženie minút na palubovke. Pivot Levíc Viktor Juríček sa napokon zžil s Patriotmi, čo preukazoval aj svojimi výkonmi na ihrisku.

Absolvent americkej univerzity Texas A&M Corpus Christi sa na Slovensko vrátil pred sezónou 2016/2017. Dres „Novovešťanov“ obliekal tri roky, počas ktorých sa udialo viacero vecí: „Na Spišskú Novú Ves mám výborné spomienky a to, ako sa ku mne zachovali v čase, keď som mal zdravotné problémy, že mi podali pomocnú ruku a ja som sa im to chcel oplatiť tým, že som im chcel pomôcť. Žiaľ, v druhej sezóne ma vyradili mononukleóza a v treťom roku v tíme nefungovali veci ako mali. Vedenie však robilo, čo mohlo a vždy sa nás snažili podporiť, ale basketbalovo nám tá sezóna nevyšla. Cítil som, že je potrebné urobiť ďalší krok a ísť do mužstva, ktoré sa pohybuje na vrchole tabuľky. Tiež som vedel, že Levice sa zastabilizovali a fungujú maximálne profesionálne. Som rád, že som sa rozhodol práve takto.“

Kým na Spiši patril k lídrom tímu, tak v Leviciach to bola pre neho úplne nová situácia. „Žlto-zelení“ sa ešte pod taktovkou trénera Tea Hojča prezentovali kolektívnym basketbalom, v podobnom duchu pracoval na lavičke z pozície hlavného kouča Michal Madzin. V každom zápase mohol číselne vybehnúť niekto iný, čo sa aj potvrdilo.

DSC 4971

„Nikdy som to nebral tak, že ma čaká väčšia konkurencia. Vedel som, že keď viem hrať proti najlepším družstvám, tak práve naopak, bude pre mňa jednoduchšie hrať spolu s týmito chalanmi. Myslím si, že sa to ukázalo na mojej hre, či už na streľbe za tri body alebo v iných aspektoch mojej hry. V podstate všetkých chalanov som poznal z reprezentácie,“ povedal Juríček.

Reprezentant Slovenska sa musel v Leviciach zžívať s tým, že v drvivej väčšine duelov začínal z lavičky. Postupom času rástlo jeho herné vyťaženie a v niektorých prípadoch sa dokonca predral do základnej zostavy. Pre Juríčka to bola z viacerých ohľadov iná sezóna, na aké bol doteraz zvyknutý.

DSC 1179

„Myslím si, že nám chvíľku aj s trénerom trvalo, kým sme sa spoznali a vedel už aj on, čo odo mňa môže očakávať. Po reprezentácii v lete, kde som hral čisto pozíciu 5 a takmer vôbec nehral z vonku, to bolo pre mňa niečo nové. Vždy som dovtedy hrával na pozícii 4. Aj tréner Tabak mal podiel na tom, že som celú sezónu hrával na pozícii 5. Čiže, bolo tam otázne, čo mi bude viac vyhovovať. Toto chvíľku trvalo, ale ku koncu sezóny sme už vedeli, čo mi najlepšie vyhovuje a že si aj 'Bobom' (poz. Borisom Bojanovským) rozumieme, keď hrám na pozícii 4. S tým sa možno od začiatku sezóny nepočítali, keďže na tom poste už boli dvaja hráči. Verím, že svoje výkony budúcu sezónu ešte vystupňujem. Tréner prispôsoboval základnú päťku podľa súpera, pendloval som medzi pozíciou 4 a 5. Vedeli sme, že raz nastúpi v základe jeden, potom druhý. Každý sme celú sezónu dostávali približne rovnakú minutáž,“ vyjadril sa pivot Patriotov.

Juríček ako jeden z mála pravidelne zásobuje sociálne siete príspevkami, ako sa spolu s kondičným trénerom Levíc Enrikom Smakom pripravuje na ďalšiu sezónu: „Máme veľa času, ktorý sa dá efektívne využiť. Chcel som už začať trénovať. S Enrikom som sa dohodol, na čo sa chcem zhruba zamerať. Predchádzajúce roky som pracoval v posile so Samuelom Bahnom v Prievidzi, ktorý mi veľmi pomohol a usmernil ma s činkami alebo stravou. Chcel som na to nadviazať a pokračovať v tom, na čom som s ním pracoval, plus doplniť nejaké veci na prevenciu. Môžeme sa zamerať na zlepšenie individuálnych vecí - sila, držanie tela, efektivita a rozsah pohybu, silový základ alebo core.“

DSC 3159

Dvadsaťšesťročný basketbalista momentálne patrí k hŕstke šťastlivcov, ktorí majú vyriešenú klubovú príslušnosť. S Levicami má kontrakt aj do ďalšej sezóny. „Vidím, čo sa deje a aké starosti majú ostatné kluby, vzhľadom na situáciu ohľadom korony. Som veľmi rád, že v Leviciach sme na tom tak, ako sme. Máme všetko vyplatené a dokonca 18. mája máme začať aj s prípravou na ďalšiu sezónu,“ vyhlásil Juríček.

Na záver rozhovoru prezradil, čo chce na svojom hernom prejave zlepšiť: „Všetky aspekty. Verím, že mi prvý rok k tomu dopomohol, že som s chalanmi odohral veľa zápasov. Dúfam, že to bude ešte lepšie. Môžem sa zlepšiť vo všetkých herných aspektoch.“

Foto: Lukáš Droppan