• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Dlhé roky bol na Slovensku neoddeliteľnou súčasťou ženského basketbalu, počas predchádzajúcich 12 mesiacov však prešiel jeho trénerský život veľkými zmenami. Najskôr pôsobenie pri reprezentačnom tíme do 16 rokov, následne fungovanie v Interi Bratislava a teraz ho zamestnáva Handlová. Danilo Rakočevič sa na Hornej Nitre opäť usadí do pozície hlavného kouča.

Čiernohorský kormidelník pôsobí na Slovensku od roku 2013, vtedy sem prišiel so skúsenosťami zo ženského tímu Buducnosti Podgorica. „Prišiel som kvôli ambíciám skúsiť niečo nové. Keď som bol v Podgorici, tak som posielal tisícky mailov klubom po celej Európe. Ozval sa Slovan Bratislava, dohodli sme sa. Nemal som problém prísť do neznámeho prostredia, bol som totiž mladý,“ zaspomínal na úvod Rakočevič.

Spojenie so Slovanom Bratislavom fungovalo do leta 2019, potom prišla ponuka odchodu do mužskej zložky. Nový kouč Handlovej asistoval pri reprezentačnom tíme chlapcov do 16 rokov na B-kategórii majstrovstiev Európy, ktoré sa zhodou okolností hrali v Podgorici. „Michal Ondruš ako koordinátor mužskej zložky SBA ma oslovil s tým, či by som nechcel pomáhať Karolovi Wimmerovi pri reprezentačnom tíme do 16 rokov. Bolo to pre mňa veľmi jednoduché, povedal som na to áno. Nebol žiaden problém prejsť zo ženského basketbalu k mužskému. Na prvom tréningu som sa cítil tak, ako keby som v ňom fungoval päť rokov. Musel som akurát získať trochu praxe v skautingu, to prišlo po pár zápasoch. V auguste na to potom prišla ponuka od Interu, o ktorej sme sa dlhšie rozprávali,“ prezradil čiernohorský tréner.

Z hlavnej stoličky sa teda posunul na vedľajšiu, dostal možnosť spolupracovať s Aramisom Nagličom v Interi Bratislava. Na Pasienkoch si vyskúšal pôsobenie v európskych pohároch (Liga majstrov a Európsky pohár) a zároveň zažil aj ďalšiu kariérnu zmenu. „Bola to náročnejšia, ale o to krajšia robota. Škoda, že nebola dokončená. Veľká skúsenosť, prvýkrát v mužskom basketbale a bol som asistentom Aramisa Nagliča. Má toľko skúseností ako hráč a tréner, že to bola pre mňa určitá česť. K tomu treba pripočítať Európsky pohár FIBA, čiže to bolo pre mňa zaujímavé. Myslím si, že sme to nejako zvládli (úsmev),“ vrátil sa Rakočevič k nedávnej skúsenosti.

rakocevic handlova

Skok do súčasnosti, len pred niekoľkými dňami sa rozhodlo, že premiérovo v mužskom basketbale si zasadne na post hlavného trénera. „Čakal som najskôr čo Inter, bola totiž opcia pokračovať v pozícii asistenta trénera. Prišlo to však v čase, kedy som mal ponuku z Handlovej. Bol som otvorený aj tomu, ale napokon som sa rozhodol akceptovať Handlovú. Je to pre mňa výzva, veľmi sa na to teším. Som plný energie a optimizmu. Uvidíme, dokedy ma to bude držať (úsmev). Som rád, že to teraz vyšlo,“ povedal Rakočevič.

Čo to už naznačil v našom rozhovore aj ohľadne zloženia realizačného tímu: „Saša Jankovič bude mojím hrajúcim asistentom. Na Slovensku už pôsobí dosť dlho, pozná ligu a všetko okolo toho. Samozrejme, asi bude musieť robiť sám skauting, ale s tým nemám problém.“ Na pretras samozrejme prišla aj kľúčová téma, ktorá zaujíma hlavne fanúšikov - káder. Aktuálne majú „baníci“ pod zmluvou trio Slovákov - Michala Dolníka, Sašu Jankoviča a Branislava Mátycha.

rakocevic 2

„Rokujeme s hráčmi, chceme najskôr vyriešiť Slovákov. Záleží aj od pozícií, ktoré budeme mať. Rozpočet sa stále rieši, podľa toho budeme hľadať aj zahraničných basketbalistov a ich počet. Zatiaľ neverím, že ich bude viac ako dvaja,“ vyjadril sa Rakočevič. Šanca bude otvorená aj pre domácich odchovancov: „Rád dávam šancu odchovancom. S vedením klubu som sa bavil o tom, že im ako tréner chcem dať šancu. Neovplyvní to počet zahraničných hráčov, ale šancu si musia domáci hráči zaslúžiť skrz ambíciu, chuť trénovať a hrať.“

V rámci nového pôsobiska ho tak aj čaká ďalšia skúsenosť - skladanie a výber vhodných hráčov do tímu. „Ja som z toho nadšený, páči sa mi to. Bude to náročné na základe peňazí vyberať hráčov na danú pozíciu, čiže v tomto smere budem mať ťažkú hlavu. Keď bolo oznámené, že budem novým trénerom Handlovej, tak mi na Facebooku prišlo asi 40 - 50 žiadostí od agentov a hráčov,“ dodal na záver tréner Handlovej.

Foto: Fiba.basketball, mbkhandlova.eu, Vladimír Dorňák