• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Je jeden z dvoch, ktorý po veľkej obmene družstva pokračuje na Pasienkoch. Reprezentačný krídelník Richard Körner sa dostal v Interi Bratislava do novej pozície, patrí k najskúsenejším a najstarším v tíme. Ako sa plánuje s touto úlohou popasovať a ako to bolo s jeho kontraktom so „žlto-čiernymi“, to nám prezradil rodák z Košíc.

Iba Michael Fusek a Richard Körner, to je všetko, čo zostalo z minulosezónneho kádra Interu Bratislava. Noví spoluhráči, nové úlohy, nová pozícia a aj nové očakávania. To všetko čaká reprezentanta Slovenska, vo veku 29 rokov bude totiž Körner zastávať post najskúsenejšieho hráča na súpiske trénera Alberta Blanca Vilu.

„Vyzerá to tak, že budeme asi najmladším tímom v lige. Máme teda pred sebou ešte dlhú cestu, bude potrebná veľká trpezlivosť, pretože je vidieť, že tím je veľmi mladý a neskúsený. Niektorí chlapci v prvom prípravnom zápase ukázali, že môžu hrať medzi mužmi. Treba však obmedziť straty, to sú také tie mladícke chyby, ktoré sa medzi mužmi až tak nestávajú. Keď to obmedzíme, tak si myslím, že budeme v pohode,“ uviedol hráč Interu.

Körner prišiel počas rozbehnutej sezóny z Brna, kde sa vykúpil z platnej dlhodobejšej zmluvy. V žlto-čiernom drese sa postupne etabloval na stabilného člena rotácie. Teraz je však pred ním nová výzva, s ktorou sa doteraz v kariére nestretol. Na jeho pleciach bude veľká zodpovednosť, keďže slovenská os Fusek-Körner-Musil by mala byť oporným pilierom hry Interu.

„Neriešim to nejako, do akej situácie som postavený. Aká je situácia, tak sa k nej postavím. Snažím sa byť lídrom. Chlapcom sa snažím ukázať na tréningoch, čo majú robiť a v čom sa majú zlepšovať. Pomáham im, aby sa čím skôr dostali do mužského basketbalu. Ten je totiž viac fyzickejší v kontakte,“ vyhlásil Körner.

IMG 0090

Spolu so Spišskou Novou Vsou, bola na Interi počas prestávky najvýraznejšia obmena. Radikálne omladenie kádru, stávka na zahraničnú trénerskú dvojicu a veľký priestor pre domácich odchovancov. Je jasné, že je asi nemožné očakávať takú jazdu, ako bola v predchádzajúcom ročníku. Jedným dychom však treba dodať, že na Pasienkoch určite neplánujú hrať len o stred tabuľky.

„Pri realistickom pohľade na sezónu nemôžeme očakávať, že Inter bude taký, ako pred rokom. Samozrejme, ideme bojovať o najvyššie pozície. Ja som optimistický realista (úsmev). Bude to ťažké, keďže sme veľmi mladí. My starší musíme ukázať mladým, jednak na tréningoch a zápasoch ako sa správať. Musíme ubehať tímy, v tom budeme podľa mňa silní. Výhoda môže byť v mladíckosti, rýchlosti a behavosti,“ zamyslel sa 29-ročný basketbalista.

Körner mal s Interom platný kontrakt aj na nasledujúcu sezónu. Rozhodol sa však pre veľké gesto, keď z vlastnej iniciatívy sa rozhodol otvoriť túto zmluvu a pomôcť svojmu súčasnému zamestnávateľovi: „Nebola žiadna zmena v kontrakte, dodržalo sa všetko, na čom sme sa dohodli. V tomto je Inter veľmi seriózny klub. Na niečom sme sa dohodli. Som rád, že môžem byť na Interi. Viem, aká je situácia. Dohodli sme sa tak, aby bol spokojný Inter a tiež aj ja. Trochu som vypomohol aj ja, ale aj oni, keďže dodržali všetko, na čom sme sa dohodli.“

IMG 0653

Hlavné mesto nebude ochudobnené o medzinárodný basketbal, nebude to však Liga majstrov, respektíve Európsky pohár FIBA, klub sa totiž premiérovo prihlásil do Alpsko-jadranského pohára. Inter stojí pred ďalšou etapou, čo si v plnej miere uvedomuje aj rodák z Košíc.

„Som veľmi rád, že sme sa prihlásili do Alpsko-jadranského pohára. Vyzerá, že tento rok bude mať väčšiu úroveň. Pri 7 účastníkoch SBL by bola katastrofa hrať len ligu. Tímovým cieľom bude určite zlepšovanie. Nebude to také jednoduché. Od začiatku budeme musieť na sebe tvrdo pracovať a ísť do sezóny s reálnymi cieľmi. Budeme najmladším tímom v lige, chalani musia niekde získať skúsenosti. Teraz majú na to ideálnu šancu. Pomaly sa chceme zlepšovať a vygradovať to až do play off. Po individuálnej stránke chcem byť jeden z ťahúňov Interu, každý deň chcem na sebe pracovať. Chcem pomôcť mladším chalanom v tíme, aby sa zlepšovali. Celkovo sa chcem zastať úlohy jedného z najstarších a najskúsenejších v tíme,“ uzatvoril Körner.

Foto: Vladimír Dorňák