• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Často je prvou voľbou z lavičky, čo je vzhľadom aj na jeho doterajšiu minutáž prirodzené. Roydell Brown zastáva v Lučenci úlohu šiesteho hráča, ktorá mu v prvom profesionálnom roku aj celkom sedí. S 22-ročným Američanom sme sa rozprávali o jeho doterajšom pôsobení na Slovensku.

Jeho cesta do SBL nebola jednoduchá, v americkom univerzitnom systéme si prešiel až troma školami - University Louisiana at Lafayette, Southwest Mississippi Community College a McNeese State University. To nie je bežná vec, preto sme sa hneď na to hráča Lučenca opýtali: „Snažil som sa nájsť správnu cestu k tomu, kde chcem v živote a ako profesionálny basketbalista byť.“

V lete sa stal prvou akvizíciou „pelikánov“, ale v úvodných kolách si viac-menej hľadal svoju pozíciu v tíme. Výraznejší zlom prišiel na prelome kalendárnych rokov, kedy razom začal pravidelne podávať solídne výkony. Aktuálne je na priemere viac ako 10 bodov a 6 doskokov na zápas.

„Bolo to po mentálnej stránke o hľadaní spôsobu, ako pomôcť tímu akýmkoľvek spôsobom k tomu, aby bol úspešný. V tomto smere mi dosť pomohlo, že máme v družstve aj skúsených hráčov. Zo začiatku som videl problém v tom, že som sa po fyzickej stránke veľmi snažil, namiesto toho, aby som nad tým všetkým uvažoval hlavou,“ ozrejmil Brown svoje začiatky.

DSC 1258

Pre mnohých Američanov sa stáva SBL-ka dobrým štartovacím bodom v profesionálnej kariére, dalo by sa uviesť mnoho príkladov aj z nedávnej minulosti. V podobný scenár dúfa aj Brown, čo zatiaľ potvrdzuje svojimi výkonmi na ihrisku.

„Pre nováčikov ide o veľmi dobrú súťaž, vďaka ktorej si môžu zvyknúť na to, ako funguje profesionálny basketbal. Zatiaľ to je skvelá skúsenosť. Každý deň sa niečo nové učím, spoznávam skvelých ľudí. V tomto smere som vďačný za túto možnosť,“ uviedol krídelník Lučenca.

DSC 2689

Kým počas univerzitnej kariéry máte okolo seba veľké množstvo ľudí, tak ako profesionál ste často v cudzej krajine a sám. Ako sa s takýmto životom vyrovnáva Brown? „Viem, že sa musím postarať o svoje telo, aby som bol počas celej sezóny zdravý. Som dlhé mesiace od rodiny, ale to je súčasť života profesionála,“ odpovedal 22-ročný basketbalista.

Brown je ako mnohí ešte len na začiatku profesionálnej basketbalovej cesty, ktorá sa môže skončiť akokoľvek. Pre niektorých sa skončí už po prvej sezóne, pre iných je to odrazový mostík k lepšej súťaži a angažmánu. Čo sa týka cieľov, tak v nich má Američan jasno: „Úprimne, chcem byť najlepším možným basketbalistom. Chcem zanechať za sebou niečo, na čo sa nebude spomínať individuálne, ale kolektívne. Prajem si, aby hráči hovorili o mne, že som bol jeden z ich najlepších spoluhráčov. Viem, že nebudem hrať basketbal donekonečna, preto sa už teším na trénerstvo. To je ešte ďaleko, dovtedy chcem byť najlepší.“

Foto: Lukáš Droppan