• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Číslo osem je po strede magickou cifrou pre levický kolektív. Viac ako 8 rokov totiž čakali na triumf v Prievidzi a presne po takej dobe sa stali aj celkovým víťazom základnej časti. S trénerom Patriotov Michalom Madzinom sme prebrali stretnutie v Niké aréne, aj ďalší program jeho zverencov.

Levičania nemohli dokráčať k tomu zaujímavejšie. „Trauma“ z palubovky Prievidze sa ukázala v prvom polčase, ktorý prehrali hostia 33:51. Po zmene strán sa obraz hry zmenil a postupnými krokmi prichádzalo k obratu. V koncovke opäť raz zobral zodpovednosť na seba David Abrhám, jeho trojka na 80:78 sa ukázala ako víťazná.

„Jedným faktorom bol náš výkon, keď sme sa v druhom polčase paradoxne, ako keby uvoľnili a začali sme hrať s väčšou energiou a snahou v obrane a útoku. Nechcem povedať, že by sme sa v prvom polčase o to nesnažili, ale Prievidza odohrala vynikajúci polčas. Mali vysokú percentuálnu úspešnosť streľby, hrali výborne. Dokázali nám dávať trojky z ťažkých pozícií, bolo to pre nás frustrujúce. Dostali sme sa z toho a v druhom polčase sme zápas otočili. To ma veľmi teší,“ povedal na úvod Madzin.

Výkony jeho tímu boli v poslednom období ako na hojdačke, no dôležité zostávalo, že aj naďalej boli v hre o prvenstvo po základnej časti, respektíve priamej účasti v semifinále play off. „Keby sme vedeli, ako hrať vždy tak, ako napríklad v Prievidzi v druhom polčase, tak by sme to už mali pod kontrolou. O tom je šport. Raz to ide lepšie, raz horšie. Treba vedieť zareagovať na vzniknuté situácie. Na výkon vplýva viacero faktorov, musíte sa snažiť eliminovať tie zlé a do popredia posúvať tie dobré. Skĺbiť ich v prospech tímu, aby to fungovalo. Hľadáme ideál. Verím, že sme v mnohých pasážach našli to, ako by to mohlo vyzerať. Je teraz na nás, aby sme to do semifinále dostali do fázy, že to bude tak, ako si želáme,“ uviedol kouč Levíc.

DSC 8160

Prekvapivé zaváhanie Spišských Rytierov v Handlovej a kombinácia úspechu Levíc v Prievidzi, priniesla definitívu o tom, kto pôjde do play off z prvého, respektíve druhého miesta. Aj keď patria Patrioti v posledných rokoch k ligovej špičke, tak len druhýkrát v klubovej histórii sa stali víťazom základnej časti. Paradoxne, trvalo im to toľko, koľko čakali na triumf v Niké aréne.

„Nečakal som, že budeme víťazmi základnej časti už po našom predposlednom zápase. Jediné, čo ma zaujímalo, bolo, aby sme úspešne zvládli svoj zápas. Som veľmi rád, že sa po takom dlhom čase podarilo Leviciam zvíťaziť v Prievidzi. Tešíme sa, že sme víťazmi dlhodobej časti. Dáva nám to výhodu domáceho prostredia, ale zasa to nič negarantuje, ani nezaručuje,“ myslí Madzin.

DSC 7491

Do záverečného zápasu základnej časti môžu ísť Patrioti s pokojným pocitom a patrične si ho užiť. Ich súper má o čo hrať, keďže Svit bojuje ešte o tretie miesto. Jedno je isté, po tomto stretnutí ich čaká dvojtýždňová pauza, počas ktorej budú čakať na svojho súpera v semifinále. Kto to bude, to pri takto vyrovnanej súťaži, je ťažké predpovedať.

„Čaká nás ešte zápas so Svitom, ktorým ukončíme základnú časť. Potom sa najskôr dáme dokopy fyzicky a aj mentálne. Dva týždne medzi základnou časťou a prvým kolom play off je niečo nové. Využijeme túto prestávku čo najefektívnejšie, aby sme boli plnohodnotne na semifinále pripravení. Neviem, kto by sa napokon mohol stať našim súperom. Ešte ani nevieme z akej dvojice sa bude formovať. Liga je v tomto ročníku veľmi vyrovnaná, nikto si nemôže byť ničím istý. Naozaj si netrúfam ani odhadovať, s kým sa stretneme,“ uzatvoril kormidelník Levíc.

Foto: Lukáš Droppan