• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Lepšie potvrdenie historického úspechu pre klub ani nešlo napísať. Uspieť po dvojnásobnom predĺžení na palubovke hlavného rivala, v jednom z najlepších zápasov sezóny 2022/2023, to všetko dodali divákov hráči Levíc a Spišských Rytierov. Zverencom trénera Tea Hojča sa podarilo napísať klubovú históriu a zároveň si zabezpečiť to, že bez cenného kovu určite v tomto ročníku nezostanú.

Vo viac ako 75-ročnej histórii basketbalu v Spišskej Novej Vsi sa až teraz udiala nevídaná vec, aby sa klub stal víťazom základnej časti. Podarilo sa mu to v predstihu, po výhre 121:114 v Leviciach. Úspech po dvojnásobnom predĺžení zároveň znamená, že Rytieri si zabezpečili postup do semifinále a v sezóne 2022/2023 budú mať istú ligovú medailu, akurát jej odlesk ešte v tejto chvíli známy nie je. Trénerovi Teovi Hojčovi to so Spišiakmi vyšlo až na druhý pokus, už pred 2 rokmi k tomu bol blízko.

„Hráčom patrí vďaka, oni hrajú zápasy a vybojovali si to. Úprimne, pred sezónou to nebol náš cieľ, chceli sme ísť od zápasu k zápasu. Tak sme vnímali aj stretnutie proti Leviciam, ako každé iné. Našim hlavným cieľom je zlepšovanie počas sezóny, aby sme jej v závere boli lepší, ako keď sme sa prvýkrát stretli. Keď sa obzriem za doterajším ročníkom, tak boli veci, ktoré ma nepotešili. Napríklad Isaiah Washington, jeden z najlepších hráčov ligy, nám odišiel na citlivom poste rozohrávača. Vtedy to nebolo ľahké obdobie, ale nahradili sme ho a pokračovali. Samozrejme, teší nás to, ale neznamená to nič iné, len že to bolo prvýkrát v histórii a medaila je istá, ale myslím si, že sa s týmto nemôžeme teraz uspokojiť,“ zhodnotil slovinský kouč úspechy, na ktoré jeho tím v sobotu večer dosiahol.

DSC 4797

Prišlo to v zápase, ktorý mal dve predĺženia a priniesol divákom všetko, čo si mohli priať. Skvelé momenty, drámu, emócie a kvalitné individuálne výkony. Víťaz mohol byť len jeden, sebavedomejšie si napokon šli za úspechom Rytieri. „Už som bol aj na druhej strane v mojej kariére, keď takýto zápas moje mužstvo prehralo a viem, ako sa v oboch prípadoch cítiš. Na konci dňa výhra poteší, ale ak by som to mal zhodnotiť ako tréner, tak mali sme lepšie odohrať koncovku v základnom hracom čase, respektíve prvom predĺžení. Nezvládli sme to úplne takticky, ale našťastie, aj tak sme našli spôsob, ako vyhrať. Myslím si, že obe družstvá išli na dno svojich síl a bojovali. Hráči sa vyfaulovali, nik sa nešetril. Rešpekt všetkým hráčom na oboch stranách. Nie je to napokon o ničom inom, len ako sa hráči rozhodnú, či strela padne alebo nepadne. Nie je to moja výhra ako trénera, alebo som niečo taktické urobil, hráči zobrali loptu a tak to má byť,“ uviedol Hojč.

Na palubovke sa občas aj výraznejšie zaiskrilo, rivalita Levíc a Spišiakov tak opäť výraznejšie ožíva, ako tomu bolo počas prvého pôsobenia Slovinca na lavičke Rytierov v sezóne 2020/2021. Prekvapilo ho nasadenie a emócie, ktorého boli mnohí svedkami v sobotu večer? „Nie som prekvapený, pretože moji hráči a všetci hráči v lige vedia, že hráme proti tímu, ktorý dobre hral Európsky pohár FIBA. Vedeli sme, že ideme hrať proti favoritovi na titul, ktorý má veľmi kvalitné mužstvo, má dobrého trénera. Myslím si, že motivácia na Levice je u každého automatická a my, ako tréneri, sa ani do toho nemusíme veľmi starať. Hráči chcú ukázať, že môžu hrať proti tímu, ktoré hralo veľmi dobre v Európskom pohári FIBA. Som toho názoru, že liga potrebuje rivalitu a to je len dobré. Vytvorí sa tak atmosféra, že ide o derby, bude to kvalitné a ja na tom nevidím nič zlé, kým to zostáva v rámci športovej roviny,“ odpovedal tréner „Novovešťanov“.

DSC 5683

Jeho družstvo sprevádzali od začiatku prípravy rôzne patálie, od zranení, po nútené, ale aj nevynútené zásahy do družstva. Teraz tak prišla určitá satisfakcia v podobe takéhoto úspechu u súpera, ktorý priniesol premiérovo v histórii klubu istotu 1. miesta v základnej časti. „Neboli sme jediným tímom, ktorý mal problémy. Patrí to k sezóne. Niekedy sa mi zdá, že o tom až priveľmi hovorím a potom som nešťastný, lebo mi to príde ako alibistické, a to vôbec nechcem. Vždy to beriem ako výzvu, jasné, ako tréner nie si nikdy šťastný, keď máš zranených hráčov. Skúšam vtedy nájsť spôsob, ako byť konkurencieschopný,“ zamyslel sa Hojč.

Spišiaci majú pred sebou ešte dva zápasy základnej časti, doma ich čaká Prievidza a na záver sa predstavia v Lučenci. Odmenou za prvenstvo je to, že preskočia prvé kolo play off a rovno sa zapoja do semifinále. Budú teraz Rytieri hrať bez tlaku, respektíve otvára sa možnosť vyhrania menej vyťažených hráčov? „Ešte si musím rozmyslieť, ako to urobíme (úsmev). Chceme to najlepšie pre tento tím. Bavili sme sa o tom, či je mať lepšie prestávku alebo hrať štvrťfinále, byť v rytme? Spravíme všetko, aby sme sa udržali v rytme. Zostávajúce dva zápasy základnej časti musíme využiť na to, aby sme zostali v rytme, mohli vyskúšať nové veci, niektorým hráčom dali viac minút na rozohranie do play off,“ odpovedal na záver kouč víťaza základnej časti v sezóne 2022/2023.

Foto: Lukáš Droppan