• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Záver kalendárneho roka 2016 a začiatok roku 2017 priniesol basketbalistom Komárna okrem posilnenia aj zlepšenie tabuľkovej pozície. O napredovaní herného prejavu „obuvníkov“ sme sa zhovárali s trénerom tímu Richardom Ďurišom.

December priniesol dve tváre výkonov basketbalistov Komárna, najskôr v prvej polovici prišla séria piatich prehier v rade, aby v závere kalendárneho roka zvíťazili v troch zo štyroch stretnutí. Po stredajšom víťaznom stretnutí s Nitrou natiahli sériu triumfov už na tri zápasy. „Zdravotná kríza je už za nami a z toho sa najviac tešíme. Myslím si, že príchod Borisa bol správnym impulzom. Už v zápase s Nitrou bol s nami aj Tomič. Veríme, že také dva – tri týždne sa zapojí už aj do kontaktného tréningu. Zatiaľ s nami trénuje iba streľbu. Dúfam, že tak ako sme otvorili nový rok výhrou proti Nitre, tak budeme na víťaznej vlne pokračovať aj v najbližších týždňoch a mesiacoch. Verím, že sa nám podarí zdolať aj tímy z prvej štvorky, čo potrebujeme hlavne pred play off na zlepšenie psychiky mužstva a pokojnejšiu atmosféru,“ povedal k bilancii tréner Komárna.

Časté zdravotné výpadky v tíme, zapracovanie nových tvári, to všetko prinieslo mierny tabuľkový prepad vicemajstra. „V tomto tempe streda – sobota ako ide liga, tak každý výpadok hráča môže veľmi ovplyvniť výsledky mužstva. Chýba tiež čas na nácvik a súhru. V príprave sme mali jedenásť stretnutí v určitej zostave, ale ďalšie zmeny prichádzali za pochodu. Všetko trvá nejaký čas, ale myslím si, že sa to bude zlepšovať,“ uviedol Ďuriš. Komárno inkasovalo proti tímom z hornej polovice tabuľky veľký počet bodov, ale pri aktuálnej víťaznej sérii dovolili súperovi najviac 74 bodov. „Začali sme trochu lepšie brániť, hlavne clony na loptu. S tým bol najviditeľnejší problém v zápase v Prievidzi, kde to bolo najviac vidieť. Myslím si, že sa to zlepšuje. Rozšírila sa nám tiež rotácia pod košom, tam môžeme rozložiť minúty lepšie. Tí hráči, ktorí sú, tak môžu tým pádom hrať agresívnejšie a nemusia sa niekde podvedome šetriť, že musia vydržať celých 40 minút,“ prezentoval svoj názor kormidelník „obuvníkov“.

Dôležitou udalosťou pre tím je aj príchod slovenského reprezentanta Borisa Bojanovského. „Myslím si, že pôjde o vzájomnú vec. Komárno pomôže Borisovi a Boris pomôže Komárnu. S tým aj išiel do toho. Predsezónne ciele stále platia. Teraz ešte všetci viacej veríme, že sú reálne,“ vysvetľuje Ďuriš. Komárno čakajú v najbližších dňoch „zápasy pravdy“, postupne si zmerajú sily s Lučencom, Levicami, Prievidzou a Interom. Má podľa trénera tím na atakovanie prvej štvorky a aké sú ambície v Alpsko-jadranskom pohári? „Nás najviac mrzí v doterajšej sezóne zápas s Levicami, kde sme dokázali otočiť zápas, ale v závere sme to takticky nezvládli. S Levicami sme určite vyrovnaným súperom. Doma by sme mali zvládnuť všetky tri tímy. Máme to tak rozlosované, prvých päť stretnutí hráme s tímami z hornej časti tabuľky a potom na nás čaká druhá polovica tabuľky. Pozitívne a negatívne série na nás v tomto smere vplývali. Doma nás čaká Lučenec, to musíme zvládnuť. Sústredíme sa aj na stretnutie v Leviciach, ktoré by malo byť aj prvým štvrťfinálovým zápasom Alpsko-jadranského pohára. Aj tam máme určité ciele, chceme ísť do Final Four. Uvidíme, kde sme. Stále sme len v polovici súťaže, ale všetci si uvedomuje, že možno práve cez Levice je najreálnejšia cesta do prvej štvorky, aj keď hrajú veľmi dobre. Myslím si však, že máme káder a potenciál na to, aby sme im boli minimálne vyrovnaným súperom,“ odpovedá na záver Ďuriš.

Foto: Daniel Faix