• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

S mladým družstvom Svitu je po prvej polovici základnej časti v hornej časti tabuľky. Tréner Michal Madzin dokázal vo svojej premiérovej sezóne na trénerskej lavičke ideálne skĺbiť domácich mladíkov so skúsenými zahraničnými hráčmi.

Jedenásť víťazstiev a desať prehier, taká bola bilancia basketbalistov Iskry po prvej polovici základnej časti Eurovia SBL. Myslím si, že všetci v klube sme veľmi spokojní s tým, ako sa nám v prvej polovici súťaže darilo. Nie je to len v dôsledku víťazstiev, ale aj skrz celkový priebeh sezóny a herný prejav v zápasoch,“ začal s hodnotením tréner tímu Michal Madzin. Pod Tatrami prišlo počas leta k výrazným hráčskym zmenám i k zmene na trénerskom poste. Aj s ohľadom na výsledky v príprave asi len málokto čakal, že bude mať Svit k dnešnému dňu víťazstva proti všetkým top favoritom súťaže (Košice, Inter, Levice, Prievidza a Komárno). Predčilo aktuálne štvrté miesto očakávania pred sezónou? „Som toho názoru, že áno. Išli sme do sezóny veľmi skromne. Našimi doterajšími výsledkami sa však nič nemení na predsezónnych ambíciách. Je to pre nás aj také príjemné prekvapenie, že sme na tom mieste, kde teraz sme,“ odpovedá kormidelník Svitu.

Hlavnú robotu odvádzajú hráči Iskry v domácom prostredí, kde zvíťazili v deviatich zápasoch, body si z ich palubovky odnášali len basketbalisti Levíc a Prievidzi. „Domáce prostredie bola zatiaľ pre nás obrovská výhoda. Je to aj vďaka našim vynikajúcim fanúšikom, ktorí nám vytvárajú výbornú atmosféru. Cítime sa doma sebavedomejšie a dokážeme sa dostať k výkonom, ktoré sú častokrát na hranici našich možností,“ myslí si Madzin. Situácia sa zlepšuje aj vonku, po októbrovej výhre na palubovke Karlovky čakali na ďalší dvojbodový zásah vonku až takmer dva mesiace. Veľkou vzpruhou bol pre tím aj cenný triumf v zápase 23. kola proti Leviciam.

Čomu však treba priradiť veľký význam, je stabilita tímu. Svit opustili počas sezóny iba štyria legionári – McFarland a Palm dali prednosť finančne lukratívnejšej ponuke, Floru vyradila z hry operácia a Radisavljevič neuspel na skúške. „Musím za seba povedať, že som z toho asi najviac šťastný. Tím, ktorý sa nám podaril pred touto sezónou vyskladať, je naozaj kompaktný a nezasahuje sa do neho. Veľmi ma teší, ako chalani fungujú medzi sebou, ako sa podporujú, fungujú na tréningoch, na zápasoch. To je asi základ všetkého, čo sme v prvej časti základnej časti dokázali,“ vyhlásil tridsaťročný tréner.

Pri pohľade na hráčsky káder je možné všimnúť si dva rozličné prúdy, v jednom sa vedenie klubu vybralo omladením slovenskej časti tímu, ich priemerný vek je 19,4 rokov. „To bol základ sezóny, okrem výkonnostných cieľov sme chceli zapracovať našich mladých chalanov do A-tímu. Preto možno neboli aj očakávania nejako veľké, o to viac teší, že mladí chalani zbierajú veľké množstvo minút a darí sa nám zbierať víťazstvá. Myslí si, že tí hráči, ktorí ešte hrajú aj súťaž juniorov, budú v každom zápase sebavedomejší a dokážu to v tejto súťaži výsledkami. Dôležitý je hlavne ich rozvoj do budúcna,“ uvádza Madzin. Tým druhým prúdom je skúsenosť, zahraniční hráči spolu s domácim Romanom Findurom majú priemerný vek 27 rokov. „S takým zámerom sme sa snažili tím aj vyskladať. Ešte raz musím pochváliť chlapcov za to, ako spolu fungujú. Skúsenejší hráči v našom tíme veľmi podporujú a povzbudzujú mladších spoluhráčov, či už je to na tréningu alebo na zápase. Dávajú im aj rady, čo im podľa mňa veľmi pomáha,“ dodáva tréner Svitu.

Zaujímavá je sezóna aj z pohľadu samotného trénera. Ten dostal pred sezónou 2015/2016 dôveru od vedenia klubu a postupnými krokmi sa zoznamoval s mužským basketbalom. Najskôr bol asistentom trénerovi Rudolfovi Jugovi. „Veľmi si vážim možnosť, že som mohol v predchádzajúcom ročníku sledovať prácu trénera Juga. Bola to neskutočná škola a mnohé som sa počas sezóny naučil. Viacero vecí som sa snažil 'odkukať'. Každý deň je ako prísť do školy a učiť sa niečo nové. Zbierame všetci skúsenosti, ktoré verím, že zužitkujeme aj v ďalších sezónach,“ spomína na predošlý ročník Madzin.

Po roku sa v rámci veľkej obmeny posunul na post hlavného trénera. Čo všetko za tým je? „Oveľa viac ako som čakal. To, že som už bol u mužov asistent, neodhalilo všetky veci, ktoré hlavný tréner musí znášať a zvládať. Poviem na rovinu, je toho ešte oveľa viac a je to oveľa ťažšie. Základom je, že si všetci navzájom pomáhame, aby sme to zvládali. Myslím si, že sa nám to darí zatiaľ zladiť veľmi dobre. Patrí pochvala vedeniu aj hráčom, že spolu nachádzame spoločnú reč,“ odpovedá kouč „podtatrancov“.

Madzin však nezabudol na to, kde začínal. Popri trénovaniu A-tímu je stále aktívny aj v mládežníckom klube BKM Iskra Svit. Popri trénovaniu A-tímu ešte stále vediem aj kategóriu starších žiakov. Som v neustálom kontakte so všetkými našimi trénermi a stále sa venujem aj deťom. Je toho veľmi veľa, celý deň v telocvični, ale je to práca, ktorá má baví. Teším sa na každý deň do haly,“ uvádza Madzin.

Sezóna vo Svite sa zatiaľ uberá správnym smerom, čo teší všetkých ľudí okolo klubu. „Išli sme do toho s pokorou a to hovorím aj za seba. Sám som čakal, aké to bude, keď budem mať aj starších hráčov odo mňa. Musím si zaklopať, máme výborný charakter hráčov. Pomáhajú mne, mladým hráčom a tým pádom je pozícia lepšie zvládnutá. Navzájom sa rešpektujeme. Vytvorili sme si prostredie, kde sa všetci dobre cítime a tešíme sa na našu prácu,“ vyjadril sa tréner tímu. Aktuálne štvrté miesto však nedalo klubovým činovníkom na hlavu ružové okuliare, aj naďalej sa držia ambícií, ktoré vyhlásili pred štartom do sezóny. „Ambície zostávajú rovnaké ako pred sezónou – prezentácia bojovnými výkonmi a dať zo seba maximum. Na čo to bude stačiť, to sa uvidí v konkrétnych zápasoch. Keby sme pokračovali v takom hernom prejave a výkonoch ako doteraz, tak by sme boli veľmi šťastní. Verím, že každý zápas nám pomôže zlepšiť sa. Cieľom zostáva dostať sa do play off a užiť si každý zápas, ktorý nás čaká,“ uzatvára rozhovor Madzin.

Foto: Lukáš Droppan, Daniel Faix a Martin Šopinec