• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Naši basketbalisti naposledy nešťastne prehrali na palubovke Komárna po predĺžení 81:89. Po zápase v tábore BC zavládlo veľké sklamanie, pretože výhra bola priam na dosah. Ešte v závere riadneho hracieho času mal možnosť hádzať tri trestné hody Grant Sitton. Ak by premenil všetky tri, Prievidza by s najväčšou pravdepodobnosťou odchádzala z Komárno s cenným víťazstvom.

„Mal som zápas vo vlastných rukách a premenil som len dva z troch trestných hodov. Mohol som rozhodnúť o našej výhre už v riadnom hracom čase, čo sa, bohužiaľ, nepodarilo,“ vrátil sa k momentu zo záveru riadneho hracieho času súboja v Komárne prievidzský basketbalista hráč Grant Sitton.

No rozhodne nemožno prehru BC hodiť na plecia tohto amerického basketbalistu, ktorý si v súboji v Komárne pripísal na konto pätnásť bodov a deväť doskokov. Sittonove trestné hody neboli zďaleka jediným momentom, ktorý rozhodol zápas. Naši hráči v Komárne vyprodukovali veľa zbytočných chýb a strát, pre ktoré si nedokázali v priebehu zápasu vybudovať výraznejší náskok.

Podobné scenáre zápasov

Stretnutie v Komárne nápadne pripomínalo scenár nedávneho zápasu BC, ktorý sa hral v Leviciach. Naši basketbalisti v ňom rovnako na palubovke súpera siahali po víťazstve, no napokon záver duelu nezvládli.

„V útoku si vieme vytvoriť dobré pozície, ale nie vždy ich premeníme. Ak chceme byť úspešní, musíme premieňať vyložené šance. A ako som už spomenul, premeniť všetky trestné hody,“ opísal Grant Sitton situácie, na ktorých treba v hre BC ešte popracovať.

Elektrizujúca atmosféra

Z neúspešného zápasu v Komárne sa treba poučiť a sústrediť sa na novú výzvu. Tá je skutočné zaujímavá, v sobotu o 18. hodine privítame v Nike aréne v hornonitrianskom derby Handlovú. Atmosféra týchto zápasov býva ozdobou Slovenskej basketbalovej ligy. V jednom hornonitrianskom derby si už zahral aj Grant Sitton.

„Milujem derby zápasy, atmosféra zápasu v Handlovej bola elektrizujúca. Verím, že doma v Prievidzi bude ešte lepšia,“ prezradil pred sobotným duelom 24-ročný 205 centimetrov vysoký Američan.

Derby nemá favorita

Derby je známe nielen skvelou atmosférou, ale aj tým, že nemá favorita a neraz sa v ňom zrodia prekvapujúce výsledky. Presvedčili sa o tom prednedávnom aj naši basketbalisti, ktorí v poslednom domácom súboji s Handlovou, ešte v závere minulej sezóny, nečakane nestačili na nášho okresného rivala. V aktuálnej sezóne to odčinili, keď v prvej štvrtine základnej časti uspeli v Handlovej pomerom 88:73. Na toto víťazstvo budú chcieť Prievidžania nadviazať aj v sobotnom dueli.

„Musíme pokračovať v hre, ktorú sme ukázali v Handlovej. Byť agresívny na oboch stranách palubovky a využívať rýchle protiútoky,“ ponúkol recept na úspech Grant Sitton, ktorý očakáva, že derby priláka do prievidzskej haly množstvo basketbalových fanúšikov: „Máme najlepších fanúšikov na Slovensku. Sú hlavným dôvodom, prečo sa teším na každý zápas. Vidíme sa v sobotu!“

Brány Niké arény sa otvárajú o 17:00, kedy začne aj predaj klasických vstupeniek. Partnerom stretnutia je autoservis Vianor.

Autor a zdroj: pdbasket.com, Foto: Vladimír Králik