• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Do Komárna prišiel pred koncom prestupového termínu, aby zaplnil medzeru po Miše Diminičovi. Americký pivot Justin Jackson zatiaľ napĺňa papierové predpoklady, ktoré do neho vložilo vedenie „obuvníkov“. Aj s jeho prispením si družstvo opäť zahrá medzi najlepšou štvorkou.

Jackson debutoval v bielo-červenom drese na Slovenskom pohári, vtedy však boli nad ich sily ambicióznejší Levičania. Odvtedy však s tímom neprehral sedem stretnutí za sebou, vrátane štvrťfinálovej série s Prievidzou. Prišiel totiž v správnom čase, dlhá prestávka mu pomohla v urýchlení adaptácie na nový herný štýl, spoluhráčov a trénera. „Zo začiatku to bolo náročné, ale postupne sa dostávam do toho. Keď to bude stopercentné, tak si myslím, že budeme ešte silnejší. Veľmi pomohla prestávka, v tíme je totiž veľa skvelých chalanov, vďaka ktorým sa cítim, ako keby som doma. Pomáhajú mi. Komárno je skvelým miestom, prišiel som sem pre jedinú vec – získať titul,“ zhodnotil doterajšie dojmy pivot Komárna.

Americký basketbalista však začínal aktuálny ročník v Izraeli, kde sa upísal klubu Maccabi Kiryat Motzkin. Jeho pôsobenie malo len krátke trvanie, už po piatich súťažných zápasoch prišiel nečakaný koniec. Na nové angažmán dlho nečakal, keďže sa dohodol vo februári s vedením Komárna. „Skončil som z viacerých dôvodov, nebolo to pre mňa ideálne miesto. Práve preto som napokon prišiel do Komárna, čo sa ukázalo ako oveľa lepšia voľba pre mňa. Páčili sa mi ich ambície a tiež som mal aj dobré referencie od bývalých hráčov, čo za Komárno hrali. Cítil som, že pre moju kariéru je to dobrý krok a som rád vo víťazných tímoch,“ vyhlásil Jackson. Číselne má zatiaľ za sebou osem duelov, do štatistík si priemerne zapisuje 10,3 bodu, 6,0 doskoku, 1,6 asistencie, 1,0 zisku a 1,8 bloku.

Komárňanský hráč má za sebou aj zaujímavú minulosť, v rešpektovanom rebríčku ESPN obsadil medzi stredoškolákmi v roku 2010 86. miesto. Už len prienik medzi najlepšiu stovku hovoril niečo o jeho kvalitách, pre zaujímavosť, až za ním sa umiestnil Tim Hardaway jr (aktuálne hráč New York Knicks). Po ukončení univerzity prišiel pokus o prienik do NBA, v rámci Summer League to nevyšlo, ale v prvom kole draftu vtedajšej D League (teraz G League) si ho z 18. miesta vybral tím Rio Grande Valley Vipers. V rámci súťaže však zamieril do Texas Legends, čo je farma Dallasu Mavericks.

„Nebolo to o tom, že mi to nevyšlo, ale rozhodol som sa nasmerovať svoju kariéru iným spôsobom. Chcel som precestovať svet, žiť európskym štýlom života. Myslím si, že cestu do G League mám stále otvorenú. Je to veľmi dobrá súťaž, je tam mnoho talentovaných hráčov. Je to ako NBA, len v menšom merítku. Snívam o NBA, ale som aj realista,“ zamyslel sa nad minulosťou Jackson.

Na záver sme sa pristavili aj pri tom, prečo sa Komárnu tak v play off darí. „Obuvníci“ už majú totiž opäť medailu istú, ešte však nevedia, akého bude odlesku. Najskôr ich čaká semifinálová séria s krajským rivalom – Levicami. „Myslím si, že máme v tíme bojovných basketbalistov a tiež majú na svojej strane aj mnoho skúseností. Vedia, ako chutí víťazstvo. V neposlednom rade máme aj skvelého trénera,“ dodal na záver hráč Komárna.

Foto: Vladimír Králik, Peter Jesenský