• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Aj v tomto ročníku vám predstavíme niekoľko mladých tvári, ktoré môžu byť budúcnosťou slovenského basketbalu. Na úvod sme sa pozreli do kádra úradujúceho majstra, kde pôsobí 18-ročný krídelník Samuel Volárik.

Rodák z Komárna začínal s basketbalom v miestnom tíme BK Klokani, svojich talentom zaujal pred sezónou 2016/2017 činovníkov BKM SPU Nitra, odkade sa následne presunul do Levíc, kde pôsobí až do dnešného dňa. Príchod do mesta v metropole Tekova mu priniesol výrazný basketbalový progres, všetko odštartovala šanca v rámci Alpsko-jadranského pohára. V rámci nasadenia „mladých pušiek“ v zápase proti Grazu získal prvé minúty v drese Patriotov. O to väčšie prekvapenie prišlo pre neho v lete, keď sa stal člen reprezentačného výberu do 18 rokov regulérnou súčasťou účastníka SBL.

„Dôveru od vedenia klubu si veľmi vážim a snažím sa vďaku preukázať, či už na zápasoch, alebo na tréningoch. Neznamená to pre mňa nejaké poľavenie v tréningovom procese, ale práve naopak. Vnímam to ako výbornú príležitosť zlepšovať sa a zbierať skúsenosti. Znamená to tiež pre mňa osobne veľkú príležitosť, aby som ukázal, čo vo mne je a využil túto šancu,“ povedal na úvod Volárik. Talentovaný krídelník hrá nielen za Levických Patriotov, ale je súčasťou aj juniorského družstva ŠBK Junior Levice, kde podľa očakávania patrí k lídrom tímu. „Juniorská liga je pomalšia a menej fyzickejšia, ale práve tieto skúsenosti, ktoré naberám pri mužoch, sa snažím preniesť do juniorky,“ porovnáva hráč Levíc súťaže.

Náznak minutáže medzi Patriotmi prišiel už v príprave, ale asi len málokto čakal, že počas sezóny nastúpi niekoľkokrát do zápasu ako člen základnej zostavy. Premiérová šanca prišla proti jednému z ašpirantov na titul – Interu Bratislava. Celkovo zatiaľ zasiahol Volárik do šiestich zápasov, z toho v štyroch prípadoch ako člen základnej zostavy. Zaujímavý je tiež fakt, že Levice vo všetkých dotyčných prípadoch zvíťazili. Za pozornosť tiež stojí jeho dopad na vstup do stretnutí. Zverenci trénera Tea Hojča totiž vždy v momente jeho odchodu na striedačku viedli – proti Interu 10:7, v Grazi 17:7, proti Spišskej Novej Vsi 13:7 a proti Handlovej 11:8.

 

„Je to dobrý pocit, keď na sebe pracujete a potom to môžete ukázať,“ uviedol Volárik. Svoj pohľad na mladíka pridal aj slovinský kouč: „Miesto na súpiske si zaslúžil vďaka tomu, že má dobrú pracovnú morálku a ukazuje potenciál. Nie je jednoduché rozhodnúť sa, že nasadíte 18-ročného hráča do základnej zostavy, ale boli za tým racionálne dôvody. Pamätám si, že keď som ho nasadil do zápasu proti Interu, tak stolík si ma zavolal a povedal mi, že som urobil chybu, keď som zaznačil č. 24 (Volárik) ako člena základnej zostavy. Vysvetlil som im, že to nie je chyba a dúfal som, že bude pre nás tzv. 'game-changerom'. Nebol som totiž spokojný, ako vstupovala do zápasov naša základná päťka, preto som chcel niečo zmeniť. Našťastie, fungovalo to. Samozrejme, bola za tým aj užšia rotácia. Každá sekunda v SBL je pre mladého hráča veľkou vecou, možno oveľa viac je dôležitejšie to, že trénuje s nami a pomáhame mu k výkonom v jeho vekovej kategórii. Je dôležité, že si uvedomuje, že je pre ním dlhá a náročná cesta, aby sa mohol nazývať profesionálnym hráčom. Musíme na sebe pracovať každý deň, zostať skromný, počúvať a učiť sa.“

Volárik zatiaľ v zápasoch priemerne dosahuje 1,2 bodu a 1,2 doskoku pri takmer 8 minútach na duel. „Úprimne, všetko na sebe musím zlepšiť. Môžeme sa baviť o streľbe, prihrávaní, driblovaní, obrane alebo doskakovaní. Vždy je na čom pracovať,“ vyjadril sa samotný hráč. „Výhodou Samuela je jeho atletickosť, nájazd do koša. Musí ešte veľa pracovať na svojej streľbe, rozhodovaní a chápaní hry,“ ohodnotil ho tréner Levíc.

Slová chvály sa od Volárika ušli na adresu svojho kormidelníka medzi Patriotmi: „Svojho trénera vnímam ako veľmi skúseného kouča. Niekedy sám nechápem, ako číta hru a preto si myslím, že sa mám od neho čo naučiť. Snaží sa mi pomáhať, či už pri streľbe, na ktorej mám čo robiť, alebo je to obrana, útok.“ Mladý krídelník je ešte stále len na počiatku svojej basketbalovej cesty, bude zaujímavé sledovať, ako sa vysporiada s konkurenciou v SBL. „S basketbalom by som sa chcel dostať niekam do zahraničia a potom sa uvidí, ako ďalej. Určite chcem hrať basketbal na profesionálnej úrovni,“ zakončil rozhovor Volárik.

Takto sa začínala jeho basketbalová cesta:

Foto: Lukáš Droppan