• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po americkej anabáze sa 25-ročný pivot Jakub Petráš vrátil na slovenské palubovky. Dva roky v drese Handlovej mu dali veľa, opäť sa mohol stretnutí s trénerom Petrom Tordom. S odchovancom Považskej Bystrice sme prebrali jeho basketbalovú budúcnosť, ale aj civilné zamestnanie, ktorému sa aktuálne venuje.

Jeden rok na prestížnej akadémii na Kanárskych ostrovoch a štyri roky súčasť americkej univerzity Stony Brook. S takou vizitkou sa do najvyššej súťaže vrátil Petráš, ktorý prikývol na ponuku od ambicióznej Handlovej. Na Hornej Nitre strávil dva ročníky, oba boli z tímového pohľadu diametrálne odlišné.

„Pre mňa to boli veľmi podstatné dva roky. Najmä by som spomenul ten prvý, keď bol v Handlovej môj bývalý mládežnícky tréner Peter Torda. Snažil som sa po rokoch na americkej univerzite aklimatizovať na slovenské podmienky. V druhom roku sme sa ako tím nejako nevedeli nájsť na palubovke. Mimo palubovky bol kolektív skvelý, ale na ihrisku sa nám príliš nedarilo. Vedenie družstva však pred koncom základnej časti zapracovalo na tom, aby sme išli do play off s čo najsilnejším kádrom. Zmenil sa tréner, prišli nové posily. Myslím, že sme toho mohli veľa dokázať. Je veľmi smutné, že sme nemohli ukázať potenciál tímu v play off,“ povedal na úvod 25-ročný basketbalista.

Po „aklimatizačnom“ roku prekvapivo Petráš nenadviazal na svoje solídne čísla v bielo-zelenom drese. Čomu pripisuje mierny pokles v individuálnych štatistikách? „Pre mňa to bola veľmi slabá sezóna, trochu ma zabrzdilo aj zranenie členka. Vplývali na mňa aj výsledky tímu, mali sme veľa prehier. Každý sa síce snažil, chcel dať zo seba čo najviac, ale ako celok to jednoducho nefungovalo,“ odpovedal odchovanec Považskej Bystrice.

IMG 3065

Samostatnou kapitolou je mužská reprezentácia. Talentovaný pivot sa v nej naposledy objavil v roku 2013. Odvtedy sa na lavičke Slovenska vystriedalo viacero trénerov, ale Petrášove meno stále absentovalo vo výberoch. Pri momentálne generačnej výmene by sa hráčovi Handlovej mohol otvoriť priestor medzi národnou elitou.

„Bol som pozvaný na reprezentačný zraz. S trénerom Žanom Tabakom sme rozoberali situáciu. Dohodli sme sa, že konkurencia na mojom poste je veľká. Tréner mal inú predstavu o zložení tímu. Spoločne sme sa teda rozhodli, že v reprezentácii by som v minulom roku nemal veľa priestoru na hru. Z pozvánky mám však vždy radosť. Ambíciu reprezentovať mám, určite ešte o miesto v tíme zabojujem,“ prezradil Petráš.

IMG 1306

Basketbalové haly sú prázdne a zatvorené už viac ako dva mesiace, pre mnohých to znamenalo stratu príjmov, zmenu životných priorít. Každý sa časom svojím spôsobom prispôsobil novej situácie, 25-ročný pivot nevynímajúc: „Snažím sa udržiavať v nejakej športovej kondícii. Našiel som si aj zamestnanie, pracujem pre jeden potravinový reťazec. Potreboval som si zabezpečiť nejaký zdroj finančných príjmov. Okrem toho, som typ človeka, ktorý nedokáže sedieť doma. Dlhodobo ma to nebavilo. V Handlovej mi skončila zmluva, nemám ešte vyplatené všetky peniaze. S vedením sme sa dohodli na postupnom vyrovnaní záväzkov.“

Aktivita klubov vzhľadom na zlepšujúcu situáciu ožíva, postupne sa začínajú prvé kroky smerujúce ku skladaniu družstiev. Touto témou sa bude prirodzene zaoberať aj Petráš, keďže pod deravými košmi neplánuje len tak skončiť: „Každý deň sledujem ako sa situácia vyvíja. Agent sleduje moje nové ponuky, zatiaľ sú zo Slovenska. Uvidíme, čo bude ďalej a ako sa budú postupne otvárať hranice. Podľa toho sa potom zariadime.“

Foto: Daniel Stehlík, Lenka Molnárová