• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Pre mnohých to bola prekvapujúca správa. Nič nenasvedčovalo tomu, že by sa v Interi Bratislava mohla udiať trénerská výmena. Koniec Alberta Blanca Vilu otvoril dvere pre rešpektovaného a známeho navrátilca – Olega Meleščenka. S ruským kormidelníkom sme prebrali novú kariérnu výzvu, ale aj nečakaný koniec v jeho domovine.

Staronový kouč „žlto-čiernych“ sa na Slovensko vrátil po viac ako piatich rokoch. Za ten čas si vyskúšal pôsobenie v ruskom Čeľabinsku, Revde a Chimki Moskva. Od sezóny 2018/2019 pôsobil vo funkcii asistenta trénera v Uralmaše Jekaterinburg. Nielen správa o jeho predčasnom konci, ale aj o rýchlom angažovaní, bola pre mnohých basketbalových fanúšikov určite nečakaná.

„Z Jekaterinburgu, kde som ešte minulý týždeň pôsobil, som odchádzal s tým, že sa chcem presunúť na Slovensko, kde bývam spolu so svojou slovenskou manželkou. V tomto čase, keď sa celý svet borí s koronavírusom, som sa jednoducho rozhodol, že sa vrátim. Rozhodne som neplánoval, že budem hneď angažovaný ako tréner. Rozmýšľal som, že asi do jari budem voľný. Prišla však ponuka od Interu, čo ma prekvapilo. Ja basketbal milujem, tak som sa do toho pustil. Je to samozrejme výzva. Ako to celé dopadne, to ukáže čas,“ prezradil Meleščenko detaily predošlých dní.

Ruský odborník je všeobecne rešpektovanou osobnosťou v slovenských basketbalových kruhoch. Svoje renomé si vybudoval ešte ako hráč Prievidze, neskôr ako tréner Levíc a Interu Bratislava. S bratislavským celkom získal v roku 2014 aj majstrovský titul. Jeho návrat do SBL-ky je vzhľadom na jeho pôsobivý životopis, vynikajúcou správou pre ligu.

melescenko rozhovor 2

„Už pred dvoma rokmi som chcel zostať na Slovensku, situácia sa však vyvinula inak. Teraz, keď som odišiel z Jekaterinburgu, tak som dostal ďalšie dve ponuky z Ruska. Ale nemohol som ich akceptovať, lebo sme sa spolu s manželkou rozhodli pre návrat na Slovensko. Slovensko považujem za svoj druhý domov. Určite som nečakal, že hneď budem trénerom niektorého klubu. Prišiel však rozhovor s vedením Interu. A rozhodol som sa, že do toho pôjdem,“ povedal 53-ročný kouč.

Počas svojej doterajšej kariéry na lavičke pôsobil v družstvách, ktoré mali vysoké ambície. S Chimki Moskva sa predstavil vo finále Eurocupu, respektíve sa stal víťazom nadnárodnej VTB ligy. Teraz je však pred ním je nová výzva – pracovať s výrazne omladeným družstvom Interu Bratislava, ktoré dalo v aktuálnom ročníku priestor mnohým odchovancom.

melescenko rozhovor 3

„S basketbalom je spojený celý môj život. Odovzdám všetko, čo viem. S týmto tímom sa chcem postupne zlepšovať. Tím má potenciál. Urobíme všetko, čo bude v našich silách. Inter má úplne iné mužstvo, ako vtedy, keď som odchádzal. Je tu mnoho mladých hráčov. Poznám filozofiu tímu. Viem, čo chce vedenie a stotožňujem sa s tým. Chcem, aby mladí hráči napredovali, aby boli zapájaní do zápasov. V tejto sezóne je totiž jedinečná šanca dať im väčší priestor na palubovke. Pre mňa je to tiež pekná vízia a zároveň výzva. Už dávno som nerobil s mladými hráčmi, teším sa na to. Záleží však aj na nich, ako si porozumieme a dôležitá bude aj ich sebadôvera. Budem od nich chcieť dostať maximum toho, čo vedia. Nemôžem od nich žiadať veci, do ktorých ešte musia basketbalovo dorásť,“ vyhlásil Meleščenko.

Naša najvyššia súťaž dlho odolávala koronavírusu, až v predchádzajúcich dňoch prišlo k prvým odkladom. Pozitívne prípady sa postupne objavili v troch kluboch – v Handlovej, vo Svite a v Spišskej Novej Vsi. Ako vplýva táto choroba na profesionálnych basketbalistov?

melescenko rozhovor 4

„Situácia je veľmi špecifická. V ruskej lige už mali skoro všetky tímy hráčov infikovaných koronavírusom. Po karanténe z toho vychádzali vo veľmi zlom fyzickom stave. Jedna vec je negatívny test, druhá dozvuky choroby. Každý hráč to samozrejme zvláda inak, ale celkovo išla fyzická kondícia rapídne dole. V podstate to znamená, ako keby sa po karanténe zasa začalo prípravné obdobie, spojené s naberaním fyzickej kondície a sily. Odhadujem tak mesiac, že trvá návrat do kondície, v ktorej bol tím pred karanténou spôsobenou koronavírusom,“ odpovedal na záver staronový tréner Interu.

So svojimi zverencami by mal mať premiéru v stredu 18. novembra, „žlto-čiernych“ čaká dôležitý zápas s Prievidzou.

Foto: TASR, Vladimír Dorňák