• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Nepochybne patrí k najlepším legionárom aktuálneho ročníka Niké SBL. Čo mu však chýba, spoločne s jeho spoluhráčmi, je stále pocit z víťazstva. Pivot Prievidze Tyler Creammer nechal v rozhovore načrieť do svojej zaujímavej basketbalovej minulosti a tiež do momentálnej situácii v tíme.

Ako 25-ročný Američan prezradil na začiatok rozhovoru, tak naša najvyššia súťaž bola po ročnej zastávke v Dánsku preferovanou destináciou: „V lete pred začiatkom novej sezóny môj agent Eyal Grossbard, dobré známy v rámci slovenskej ligy, vedel, že Slovensko bude ideálne v rámci mojej ďalšej basketbalovej kariéry. Následne to bolo už len o tom, súčasťou ktorého klubu budem. Prievidzu som si vybral kvôli jej histórii, fanúšikom a ďalším veciam. Všetko mi to prišlo atraktívne. Páčia sa mi hodnoty, na ktorých je klub postavený.“

Creammer dokázal v drese BC rýchlo nadviazať na vydarenú debutovú sezónu medzi profesionálmi. Podobne, ako v Kodani, tak aj prostredie v Prievidzi si pochvaľuje: „Musel som si trochu zvyknúť na nové prostredie a aj samotnú ligu. V mojom prechádzajúcom klube (poz. Kodaň) som bol veľmi spokojný. Samozrejme, v živote musia prísť aj zmeny. Toto bol krok, ktorý bolo nutné urobiť, aby som naplnil svoje ciele. Súčasťou basketbalovej cesty je spoznávanie nových kultúr, spôsobov života a krajín. Čo sa týka ligy, tak tá je kvalitná, neodpúšťa sa v nej nič. V každom tíme nájdete kvalitných hráčov, ktorí preveria vaše schopnosti. Aj keď nevyhrávame, tak som rád, že môžem profesionálne hrať. Myslím si, že sme na správnej ceste. Uvidíme, čo prinesie najbližšia budúcnosť.“

Hlavnou témou v Niké aréne a jej okolí je prirodzene aktuálna bilancia Prievidze. Tá stále nie je lichotivá, čo prinieslo už zmeny v rámci hráčskej súpisky, ale aj realizačného tímu. Aktuálne čakajú na víťazstvo už 12 ligových zápasov, na predposledný Svit majú stratu piatich výhier. „Je ľahké hľadať vinníka a ukazovať prstom, ale to nie je môj prípad. Sme totiž tím, spolu prehrávame a vyhrávame. Naučil som sa, že hranica medzi úspechom a neúspechom je tenká. Pokojne sme už mohli mať viacej víťazstiev, stačí si spomenúť na zápas s Handlovou. Po zápase si môžete prečítať reakcie fanúšikov na sociálnych sieťach, ktorí majú jasno vo vinníkoch neúspechu. Ak majú na niekoho ukázať prstom, tak nech som to ja, keďže sa považujem za lídra. Každý je z nás je však dôležitý. Cítim, že sa zlepšujeme. V každom zápase sa snažíme zo seba vydať maximum,“ prezradil Creammer svoj pohľad na situáciu.

10

Pivot Prievidze sa rýchlo etabloval na jedného z ťahúňov tímu, hlavne v priestore pod košom. Svedčia o tom aj jeho priemery - 16,5 bodu a 11,9 doskoku. V počte doskokov na zápas je lídrom celej Niké SBL, v bodoch atakuje najlepšiu desiatku. „Nie je to pre mňa niečo nové, byť v pozícii lídra. Samozrejme, prichádzali počas života pochvaly a aj rodičia ma k tomu viedli. Otec bol v armáde a mama riaditeľka na školách, takže som to líderstvo videl na vlastné oči. Vždy sa snažím ísť príkladom, podporovať chalanov, priniesť na každý tréning energiu. Som hrdý na to, že môžem v tejto roli byť, spolu so zodpovednosťou a odpovedajúcim tlakom,“ prezradil 25-ročný Američan.

Profesionálom je síce len druhú sezónu, ale už prešiel veľkú basketbalovú cestu. Najmä pri pohľade na jeho pôsobenie na univerzite Virginia Military Institute, ktoré malo v štatistikách ďaleko od ideálu. Teraz, druhým rokom po sebe, má priemer double-double na zápase. „Myslím si, že som si vybudoval určité sebavedomie, ktoré sa postupne vyvíjalo od pôsobenia na univerzite. Zlepšili sa tiež niektoré aspekty mojej hry. Na univerzite to nebolo ono, snažím sa to veľa nemyslieť. V univerzitnom basketbale je veľká politika v zákulisí, často to nie je o tom, kto je najlepším hráčom alebo najtvrdšie pracuje, a tak dostane v zápase minúty. Je to na trénerovi, s kým chce hrať a koho má rád. Môžete si zobrať z toho, čo chcete. Zatiaľ som spokojný s mojou profesionálnou kariérou. Vďačím za to Bohu a neustálej práci na sebe, cez sezónu a tiež mimo nej,“ nechal Creammer načrieť do svojej minulosti.

DSC 5724

Momentálne by najradšej konečne ochutnal pocit z víťazstva, jeho tím má šancu pozitívne sa naladiť na vianočné sviatky. Vo Svite ich čaká zápas, ktorý pokojne môže byť rozdielový. „V tejto sezóne by som chcel pokračovať v double-double priemeroch a robiť to, čo odo mňa tím Prievidze bude potrebovať. Cítim, že víťazstvá sa už blížia. Tento náročný štart nás môže zomknúť. Chceme byť súčasťou play off,“ dodal na záver Creammer k cieľom v tejto sezóne.

Foto: Daniel Faix, Ladislav Szibilla