• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V tohtoročnej edícii Alpsko-jadranského pohára sa zástupcom z Niké SBL darí. Interu Bratislava ušiel len tesne postup do play off, Spišskí Rytieri si s prehľadom zabezpečili postup do Final Four a medzi najlepšou štvorkou nebudú chýbať ani Patrioti Levice. Tréner Michal Madzin rozobral v rozhovore dvojzápas s Ústí nad Labem a tiež, čo táto medzinárodná konfrontácia znamená pre náš basketbal.

Postup do semifinále si museli oddrieť do poslednej sekundy, v odvete na palubovke v Ústí nad Labem prežili 86 sekúnd pred koncom klinickú smrť, keď prišli o 7-bodové vedenie z prvého zápasu. Ako sa však ukázalo počas celého stretnutia, ani na moment nepodľahli tlaku zo strany súpera.

„Veľmi ťažko vybojovaný postup do Final Four. Extrémne ťažký, silný a tvrdý zápas. Také play off stretnutie. Prvá vec je, že sme splnili jeden z cieľov. Druhá vec je, že sme radi. Myslím si, že oba tímy cítili, že ide o postup a tiež vedeli, že 7-bodový náskok nie je taký, aby sa nedal zmazať. Bol to totálny boj o každú loptu, miesto na ihrisku, či v obrane, alebo v útoku. O to viac sme radi, že sme ho tímovo dokázali zvládnuť. Stáli sme jeden za druhým, boli sme ako jeden tím. Hrali sme tvrdo a dokázali sme sa prispôsobiť ich tvrdej hre. Nepoľavili sme, snažíme sa hrať fyzicky celých 40 minút,“ povedal nám bezprostredne po zápase kouč Patriotov Michal Madzin.

V porovnaní s prvou konfrontáciou proti Slunete, to nebol zrovna oku lahodiaci a ofenzívny basketbal. Tvrdé súboje pod oboma košmi a aj emócie. Vo vzduchu bolo cítiť, že ide o veľa. Leviciam sa podarilo po väčšinu času spomaliť rýchlu hru súpera. Síce ich opäť trápil Autrey, ale ostatní jeho spoluhráči už takí viditeľní neboli. „Boli mnohé veci, ktoré boli potrebné zastaviť. Teší ma, ako sa nám to podarilo. Stálo to extrémne veľa síl, každú vec sme si museli oddrieť,“ prezradil svoj pohľad na vec levický tréner.

DSC 0877

Jeho tím bol pred týmto stretnutím pod miernym tlakom, fanúšikovia majú ešte v čerstvej pamäti neúspech na Final Four Slovenského pohára. Patrioti sa hotovali získať v domácom prostredí prvú trofej sezóny, ale už v semifinále stroskotali na Svite. Je úspech proti Ústí nad Labem náplasťou na víkend?

„Taký je šport, možno o to viac je vzácnejšia táto remíza a postup. Je to dobrý pocit. Oplatí sa to rozhodne hrať, takéto zápasy nás zoceľujú a zlepšujú. Stále sa o niečo bojuje. Momentálne si to treba užiť. Prinieslo nám to ďalšie silné stretnutie, v ktorom o niečo pôjde. Verím, že si užijeme Final Four,“ odpovedal Madzin.

DSC 0924

Už je jasné, približne kedy a hlavne proti komu jeho zverenci nastúpia. Final Four Alpsko-jadranského pohára by sa malo uskutočniť v polovici marca a „žlto-zelení“ si v semifinále zmerajú sily s víťazom dvojzápasu medzi Viedňou a Dabrowou Górniczou. „Poviem pravdu, že si ani neviem tipnúť (úsmev). Nie je to fráza, pretože je veľmi ťažké sledovať ostatné ligy do štýlu, že si vieme niečo vyberať. Ktokoľvek to bude, tak to bude náročné stretnutie. Pôjde v ňom o všetko, lebo to bude len jeden duel,“ vyjadril sa tréner Patriotov na margo želaného súpera v semifinále.

Z pohľadu úspešnosti (dvaja víťazi skupín, dvaja účastníci Final Four) sú naše tímy najúspešnejšou krajinou v aktuálnom ročníku Alpsko-jadranského pohára. Čo to svedčí o kvalite Niké SBL? „Myslím si, že to ukazuje to, že netreba podceňovať našu ligu. Ukazovateli vyrovnanosti hovoria o tom, že v porovnaní s okolitými krajinami nie je potrebné zatracovať slovenskú ligu. Kiežby čo najviac slovenských tímov dostalo šancu porovnávať sily v európskych súťažiach,“ odpovedal na záver Madzin.

Foto: Lukáš Droppan