• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Dovolenkové módy tímov sú na konci, v týchto dňoch začínajú kluby s prípravou na novú sezónu. A my Vás postupne necháme nahliadnuť do zákulisia každého z účastníkov Niké SBL. Ako prvá odštartovala Prievidza. Pod taktovkou Krunoslava Krajnoviča sa pripravuje výrazne obmenené družstvo s jasným cieľom – nezostať pred bránami play off.

Na predošlý ročník by v Niké aréne najradšej zabudli. Dlhá šnúra prehier, početné hráčske výmeny, zmena na poste hlavného trénera sa napokon premietli do toho, že Prievidza mala po dlhom období záchranárske práce. Tie zvládla bez akýchkoľvek problémov a tak hlavnou úlohou do sezóny 2022/2023 bude nezopakovať tieto chyby. Dobrou správou v tomto smere je pokračovanie trénerského dua Krajčovič-Helmecy, spolu s nimi zostávajú v bielo-čiernych farbách Marek Jašš, Samuel Kincel, Adam Králik a Patrik Lukáč.

„Hlásili sa nám všetci hráči, ktorí sú pod zmluvou, nielen domáci, ale aj zahraniční. Na začiatku nás bolo 9, Kellon Taylor sa k nám pripojí do konca týždňa. Ešte hľadáme jedného hráča na post 5, čoskoro verím, že budeme kompletní. Prvé dni sú také ľahšie, na programe sú zdravotné prehliadky. Potom nasleduje 'hrubá' príprava,“ objasnil nám prvé dni prípravy Krajnovič.

Jeho družstvu sa prirodzene nevyhli počas leta odchody, najciteľnejšou stratou je Matej Majerčák, ktorý si to namieril do Ostravy. Na Island mieri Alonzo Walker, v Rumunsku bude hrať Haris Čučovič. Celkovo sa legionárska časť Prievidze počas leta obmenila. „Vedeniu sa podarilo udržať rozpočet vo výške z predchádzajúcej sezóny. Samozrejme, nedá sa konkurovať tímom s oveľa vyššími rozpočtami. Z tohto pohľadu bol problém udržať niektorých hráčov, aj keď snaha bola z našej strany veľká, aby pokračovali s nami. Preto musel prejsť káder výraznými zmenami, ale za seba som rád, že z predchádzajúcej sezóny zostali Marek Jašš, Patrik Lukáč, Samuel Kincel a Adam Králik. Kontinuita pracovania s hráčmi z predchádzajúcich sezón je z pohľadu rozpočtu náročná. Ľahšie to majú kluby, ktoré majú vyššie rozpočty. U nás je to tak, že slovenská časť tímu má viacročné kontrakty. V tomto trende chceme pokračovať. Niektorým hráčom s menšou minutážou, respektíve zo zahraničia, sme toto ponúkli spolu s priestorom, ale 1-2 hráčov sa nám žiaľ takto nepodarilo dotiahnuť. Stále sme však otvorení možnostiam, sledujeme dianie na trhu a pokúsime sa ešte nejakého Slováka dotiahnuť do Prievidze,“ vysvetľuje tréner Prievidze.

DSC 9880

Nových tvárí je zatiaľ 6, dve slovenské – Pavel Gajdoš (MBA Prievidza) a Adam Krčmárik (MBK Baník Handlová) a štyri zahraničné – Djukan Djukanovič, Stevan Gligorijevič, Aleksandar Ilič a Kellon Taylor. „Za seba by som chcel mať ešte viac mladších hráčov v tíme. Myslím si, že môžu čakať od nás trochu rýchlejší basketbal, disciplinovaný a trpezlivý. Od Slovákov očakávam, že sa chopia príležitosti, týka sa to najmä Kincela a Lukáča. Obaja dostanú väčší priestor a budú tak musieť ukázať, že si to skutočne zaslúžia. Od zahraničných hráčov očakávam, že v prvom rade prinesú kvalitu. Za seba môžem povedať, že keď skladám tím, tak mi je jedno, odkade hráč pochádza. Prvoradý je charakter, aby k povinnostiam pristupoval ako profesionál,“ vyjadril sa „Kruno“ k zloženiu tímu.

V posledných rokoch sa zintenzívnila kooperácia BC a mládežníckej MBA Prievidza. Výsledkom je viacero miest na súpiske účastníka Niké SBL. „Spolupráca celkom funguje. Samozrejme, vždy je čo zlepšovať. Som rád, že sa chalani posúvajú k mužom. Tak by to malo byť, že najlepší sa presúvajú z jednej do druhej, respektíve vyššej kategórie. Títo chalani si zaslúžia ten posun, pôjde o plnohodnotných členov A-tímu. Aký priestor dostanú, to záleží od toho, ako sa postavia k tréningovým povinnostiam,“ poskytol Krajnovič svoj pohľad na túto tématiku.

DSC 6320

Po približne troch týždňoch tréningov otvorí Prievidza medzí prvými aj cyklus prípravných zápasov. Drvivú väčšinu duelov odohrajú v rámci Federálneho pohára. „Ideálna príprava na sezónu trvá 9 týždňov. Som vďačný vedeniu klubu za to, že môžeme trénovať od 1. augusta a celkovo sa zlepšili podmienky pre tréningový proces tímu. Máme zatiaľ na programe 9 prípravných zápasov. Nebolo jednoduché zložiť tento program, hlavne kvôli nájdeniu balansu medzi domácimi a vonkajšími stretnutiami. Žiaľ, 8 z nich hráme vonku, ale neberiem to tragicky. Myslím si, že to môže družstvu aj pomôcť. Je mi to ľúto kvôli domácim fanúšikom, ale verím, že o to viac si prídu na svoje počas ligy,“ dúfa chorvátsky tréner.

Ako bude vyzerať hra Prievidze a aké majú v klube očakávania od novej ligovej sezóny? „Budeme hrať tak, ako bolo so všetkými mojimi družstvami. Prvoradá je agresívna obrana, tranzícia, veľká disciplína, trpezlivosť a tímová hra. Toto družstvo tak môže hrať. Budeme potrebovať nejaký čas na to, aby to zapadlo do seba. Jedna vec je, ako vyzeráte na začiatku sezóny a druhá, ako vyzeráte potom neskôr, keď to bude dôležité. Prípravu sa snažíme robiť tak, aby naša forma bola najlepšia vtedy, keď to bude najviac potrebné. Chceme ísť do sezóny pokorne, lebo poznáme náš výsledok z predchádzajúcej sezóny. Nemáme tak právo byť arogantní. Sami v klube vieme, čo chceme. Účasť v play off je cieľom, ale ideme postupne od zápasu k zápasu. Samozrejme, príde aj kríza, zlé výsledky, dobré výsledky, ale verím, že na konci ročníka všetci v klube a fanúšikovia budú spokojní. Musíme ísť do toho pokorne, ale aj sebavedomo,“ uzatvoril Krajnovič.

IMG 9214

Aktuálna súpiska BC Prievidza:

Príchody: Djukan Djukanovič (KK Kumanovo 2009 - Severné Macedónsko), Pavel Gajdoš (MBA Prievidza), Stevan Gligorijevič (KK Kumanovo 2009 - Severné Macedónsko), Aleksandar Ilič (KK Promo Donji Vakuf - Bosna a Hercegovina), Adam Krčmárik (MBK Baník Handlová), Kellon Taylor (McNeese State University - USA)

Zostávajú: Krunoslav Krajnovič (hlavný tréner), Maroš Helmecy (asistent trénera) Marek Jašš, Samuel Kincel, Adam Králik, Patrik Lukáč

 

Aktuálny program prípravných zápasov BC Prievidza:

20. augusta: BC Prievidza - Patrioti Levice

23. augusta: Patrioti Levice - BC Prievidza

27. augusta: BKM Lučenec - BC Prievidza

3. septembra: Iskra Svit - BC Prievidza

9. - 11. septembra: Federálny pohár - C-skupina (Komárno):

9. septembra: SK Slavia Praha (ČR) - BC Prievidza

10. septembra: BC Prievidza - BK KVIS Pardubice

11. septembra: BC Komárno - BC Prievidza

16. - 17. septembra: Federálny pohár - zápasy o umiestnenie

22. septembra: BC Prievidza - Viedeň D.C. Timberwolves (Rak.)

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Dorňák