• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Dočasne s iným číslom, ale naspäť v levickom drese. David Abrhám naskočil do rozbehnutého vlaku Patriotov, vo svojom prvom zápase zaznamenal 3 body a 2 doskoky. O jeho návrate do známeho prostredia, ale aj o tom, prečo bol tak dlho bez klubu, nám porozprával David po stretnutí s Handlovou.

Netradične s číslom 2 na chrbte, ale fanúšikovia „žlto-zelených“ nezabudli na hráča, s ktorým pred niečo vyše polrokom oslavovali majstrovský titul. Abrhám si pri svojej obnovenej premiére zahral 15 minút: „Cítil som sa dobre, bol to pre mňa ideálny zápas na to, aby som sa vrátil do formy. Na ihrisku som sa cítil dobre, prostredie, systém a všetko okolo toho poznám. S týmto som nemal vôbec problém.“

Strelecky to ešte nie je ten snajper, na ktorého sú priaznivci Patriotov zvyknutí, ale všetko je to len otázka času. „Nebola to nervozita, ale mal som určitý výpadok, čo sa týka tréningu s loptou. To som aj osobne cítil, že musím na tom trochu zapracovať. Zvyšok nebol žiaden problém. Ešte treba dotrénovať streľbu, takú istotu do zakončenia,“ uviedol Abrhám.

Reprezentant Slovenska sa naposledy predstavil v súťažnom zápase počas leta, keď bol súčasťou práve národného výberu. Ak rozprávame o lige, tak prestávka bola dlhšia, keďže klubové pôsobisko sa dlho nedarilo nájsť. Pri Abrhámovi sa dlhšiu dobu spomínalo Španielsko, v neskoršej fáze návrat do Niké SBL, ale do konkurenčného klubu. Napokon sa na začiatku decembra „uvaril“ návrat do Levíc.

DSC 4721

„Pre mňa osobne to bolo náročné obdobie, ale dôležité je, aby človek niečo robil a pracoval na sebe. Niekedy je to o šťastí. Kľúčové pre mňa bolo, aby som trénoval, čo som aj dodržal. V tom si myslím, že som urobil dobrú vec. Odchod do zahraničia nebol priorita, ale bola to jedna z vecí, ktoré som chcel skúsiť. Slovenskú ligu som hral dlho, takže som si povedal, že by som si chcel vyskúšať niečo iné, aj za cenu možno niečoho iného. Bolo tam veľa rozprávania s klubmi, nepodarilo sa však dohodnúť na finálnej zmluve a podobe. Vyriešil som to napokon takto. Som rád, že som späť tu, v Leviciach,“ zhodnotil krídelník Patriotov obdobie bez klubu.

Čas bol pre 26-ročného basketbalistu neúprosný, dlhšia absencia pod košmi mohla mať pokojne fatálne dôsledky na jeho ďalšiu kariéru. Z tohto pohľadu je Abrhám rád, že u majstra mal opäť otvorené dvere: „Tri mesiace sú dlhá doba, čiže určite to bolo o tom, že už chcem hrať. Cítil som, že potrebujem niečo urobiť. Keď sa mi Levice ozvali, tak som neváhal, lebo Levice sú momentálne a dlhodobejšie najlepším klubom na Slovensku. Hrajú Európsky pohár FIBA, aj keď som ju už raz hral, ale je to rozhodne vyšší level, ako slovenská liga. Myslím si, že sa na mňa nikto z klubu nehnevá. Keby to tak bolo, tak som toho názoru, že by nemali o mňa druhýkrát záujem. Je to všetko v poriadku.“

DSC 5031

Zo začiatku je jasné, že ho čaká u „žlto-zelených“ odlišná rola v tíme, ako tomu v predchádzajúcich sezónach. V prvom rade bude dôležité sa vrátiť do súťažného rytmu. „Nie je to jednoduché, ale ja verím v samého seba. Tri mesiace som poctivo trénoval, jediná vec je ten problém s loptou, ale do toho sa rýchlo dostanem. Verím, že sa veľmi rýchlo na všetko adaptujem,“ myslí si Abrhám.

Vo svojom treťom roku s Patriotmi ho čaká okrem obhajoby majstrovského titulu, tiež účinkovanie v druhej fáze Európskeho pohára FIBA. „O konkrétnych cieľoch nechcem hovoriť. V lige si musíme obhájiť svoje miesto, to je určite základ. V druhej fáze Európskeho pohára FIBA sa pokúsime vyhrať čo najviac zápasov a možno sa pokúsiť prebojovať do štvrťfinále. Myslím si, že v skupine sú kvalitnejšie tímy, ale nemyslím si, že to nie je hrateľné. Môžeme rozhodne zabojovať o dobrý výsledok. V našej lige nemôžeme mať výpadky, treba sa tomu vyvarovať. Je síce ešte času dosť do konca ligy, ale nemôže nám to moc ujsť,“ dodala na záver staronová tvár v tíme.

Zdroj: patriotilevice.sk

Foto: Lukáš Droppan